İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Eximbank ve İstanbul Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği işbirliğinde “Türk Eximbank Kredi ve Sigorta Programı” konulu seminer düzenlendi.
İhracatçılara “Eximbank” Semineri.İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Türk Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ, İstanbul Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Güleç ile çok sayıda davetli katılım gösterdi.İhracatçılara “Eximbank” Semineri
700 FİRMAMIZ İHRACAT YAPIYOR
Açılışın ardından geçilen seminerde konuşan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, “İnegöl bir sanayi şehridir. Mobilya, tekstil, tarım, makine ve yan sanayi ürünleriyle birlikte Türkiye ve dünyada marka olmuş bir şehirdir. Mobilyamızı çok önemsiyoruz. İstihdam anlamında şehrimize ciddi destek sağlayan bir sektörümüzdür. 1 milyar doların üzerinde ihracatımız var. Tekstil sektörümüz de şehrimize ciddi katkı sağlıyor. İnegöl’de 700 firmamız ihracat yapma kapasitesine ve kalitesine ulaşmış bulunmaktadır. İhracata adım atmak hem firmalarımız hem de ilçemiz açısından çok önemli. Davetimizi kırmayarak bizleri onurlandıran Türk Eximbank Genel Müdürümüze teşekkür ediyoruz. Eximbank ile ilgili bizlere bilgi verecekler. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİNDE BÜYÜYEBİLİRİZ
İstanbul Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Güleç, “Ekonominin temeli üretim olmalıdır. Katma değerli üretim ve dünyaya ihracat gerçekleştirmek gerekir. 4İ formülü vardır; imalat, istihdam, inovasyon ve ihracat. Biz bunun yanında İnegöl’ü de katarak 5İ olması gerektiğini ifade ettik çünkü İnegöl bunların hepsini yapıyor. İnegöl, üretiyor ve ihracat yapıyor. Türkiye mobilya sektörüne de örnek oluyor. İllerden çok daha fazla ihracat yapıyoruz ve imalata dayalı bir sektörüz. 2000 yılında 150 milyon dolar ihracat yapan bir sektörken geçen sene 3.2 milyar dolar ihracat yaptık. Ağaç ve orman ürünleriyle birlikte 5 milyar doların üzerinde ihracat yaptık. İnşallah sene sonu itibariyle toplamda 6 milyar dolar ihracatı, mobilyada da 4 milyar doları hedef olarak yakalayacağız. Bu, sürekli gelişen bir sektörü işaret eder. Başarılı işadamlarımızın örneklerine baktığımızda hepsinin bir hikâyesi var. Yatmadan, dinlenmeden koşturarak kendi hikâyelerini oluşturmuşlardır. Kamu ile ortak çalışılmazsa bir sonuç alamayız. İşbirliği kültürünü geliştirmemiz lazım. Firmalarımızın hikâyeleri var ama kurumsallaşma ile ilgili sorunlarımız var. Biz nasıl balık tutmayı öğrenebiliriz bunu çözmemiz lazım. Ancak maliye politikası aracılığıyla gelişip dünya pazarından pay alabiliriz. Mobilya sektörü bunu başardı. Türk Eximbank’ın da bu başarıyı destekleyerek bizi dünya pazarında daha iyi yerlere getirebileceğine inanıyoruz. Bu konuda bugün önemli bir bilgilendirme gerçekleştirilecek. Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Son olarak kürsüye çıkan Türk Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin, “Türk Eximbank Kredi ve Sigorta Programı” başlığı altında ‘Kısa Vadeli İhracat Kredileri’, ‘Orta-Uzun Vadeli İhracat Kredileri’ ve ‘Sigorta Programları’ konularında bilgilendirmelerde bulundu.