Hizmet Sektörüne ‘Ses’ verecek proje Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) ve İŞKUR işbirliği ile önemli bir proje hayata geçti. ‘Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik’ Programı (SES) ile yeme içme sektörünün nitelikli istihdamına katkı sağlanacak. BTSO Mutfak Akademi’de ‘Aşçı Yardımcılığı, Pasta Yardımcılığı ve Pizzacılık’ alanlarında eğitim alacak 45 kursiyer, programın sonunda istihdam edilecek. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Aslan, hizmet sektöründe kalifiye personele her vakit ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
EKONOMİ – BTSO Mutfak Akademi, hizmet sektörünün kalifiye istihdam ihtiyacına dönük çalışmalarına devam ediyor. Alanında Türkiye’nin en büyük öğrenim mutfağı olan merkez, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ve İŞKUR ile birlikte yeni tahsil programına start verdi. Yiyecek meşrubat sektörüne profesyonel özellikte iş gücü kazandırmak adına hayata geçen ‘Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik’ Programının (SES) lansmanı, BTSO Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Programa, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Aslan, WFP Türkiye Temsilcisi Nils Grede, İŞKUR İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen, BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, Mesleki Gelişim ve Entegrasyon Konseyi Başkanı Abidin Şakir Özen, BTSO Meclis Divan Katibi Gülçin Güleç, sivil topluluk kuruluşları ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Aslan, hizmet sektöründe kalifiye personele her vakit ihtiyaç duyulduğunu söyledi. BTSO’nun insana yatırım odaklı projelere yönelik birçok tahsil programını hayata geçirdiğini anlatım eden Aslan,
“BUTGEM çatısı altında faaliyet gösteren BTSO Mutfak Akademi de hizmet sektörüne personel kazandıran mühim bir merkez. WFP ve İŞKUR işbirliğiyle Türkiye’deki oda ve borsalar arasında örnek teşkil eden önemli bir tahsil programına başladık. Sektörün öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak için hazırladığımız eğitimlerimizde, başta kadınlarımız ve gençlerimiz olmak üzere dezavantajlı gruplar, eğitimlerini tamamladıktan sonrasında anlaşmalı işletmelerde işbaşı eğitimine dâhil olacak.” diye konuştu.
Dünya Gıda Programı (WFP) Türkiye Temsilcisi Nils Grede programın açılışında yapmış olduğu konuşmada, BTSO ortaklığında Bursa’da misal bir projeye imza attıklarını söyledi. Bursa’nın özellikle gastronomi alanında önemli potansiyele haiz olduğunu ifade eden Grede, BUTGEM’in ve BTSO Mutfak Akademi’nin mesleki eğitim alanında güzel bir misyon üstlendiğini dile getirdi. SES programı ile Bursa’da gençlerin, bayanların ve dezavantajlı grupların işgücüne katılmaları için yeni bir öğrenim programı hazırladıklarını dile getiren Grede,
“SES Programı’nı 2019 senesinde pilot bir emek harcama modeli olarak başlattık ve sağlam bir temele dayandırdık. Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR ortaklık ile başlatılan bu program ile 2024 yılına kadar 15 şehirde, 6 değişik sektörde 5 bin kişiyi mesleki ve tatbiki eğitimle buluşturmayı hedefliyoruz. Almanya, Güney Kore, İrlanda ve Norveç’in maddi katkılarıyla hayata geçen programımız için Bursa mühim bir kilometre taşı. BTSO’ya projeye katkısından ötürü teşekkürlerimi taktim etmek isterim. BTSO, BUTGEM ile hali hazırda çok fazla kişiye iş sağlamış durumda. İşbirliğimizin bu sonuçları daha da müspet bir yere taşıyacağına inanıyorum.” dedi.
İŞKUR Bursa İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen, Bursa’da kalifiye istihdamın güçlendirilmesi için BTSO ile sürekli bir kontakt halinde olduklarını söylemiş oldu. Türkmen, SES programından faydalanacak kursiyerlerin ‘İşbaşı Eğitim Programı’ kapsamında destek verileceğinin vurguladı.
Mesleki Gelişim ve Entegrasyon Konseyi Başkanı Abidin Şakir Özen, hizmet sektörünün kalifiye ve eğitimli personel ihtiyacının her geçen gün arttığını belirterek,
“Biz bu ihtiyacı karşılamaya yönelik BTSO Mutfak Akademi’de emekler yapıyoruz. BM’nin bu programa dâhil olması projeyi taçlandırdı. Projenin nihayetinde sektöre gelen donanımlı personel sayısının artacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler ise tüm sektör temsilcilerinin projeye en üst düzeyde katkı sağlamasını istediklerini söyledi.
Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, besin sektörünün en büyük sorunlarından birisinin yetişmiş personel eksikliği olduğunu söyledi. Yapılan çalışmanın çok kıymetli olduğuna inandığını söyleyen Durmuş, şöyleki devam etti:
“Güvenilir gıdanın üretilmesi büyük önem taşıyor. Hizmet sektörümüze gönül vermiş kursiyerlerin olması sektörün geleceği için ümit veriyor. Projeye katkı elde eden BTSO, WFP ve İŞKUR’a teşekkür ediyorum.”
Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, BTSO’nun hizmet sektörüne yönelik mühim projeleri hayata geçirdiğini belirterek, BUTGEM ve BTSO Mutfak Akademi’nin sektördeki sorunların çözülmesine ciddi katkılar sunduğunu söyledi.
Lansman programına katılmak için Bursa’ya gelen WFP Türkiye Temsilcisi Nils Grede, lansman öncesinde ek olarak BUTGEM ve Mutfak Akademi’nin tahsil alanlarını inceledi. Mutfak Akademi öğrencileri ile bir araya gelen Grede, merkezde düzenlenen workshop etkinliğine katılarak, pizza yaptı.