Sağlıklı bir yaşam tarzı için yediklerimizin yanı sıra içtiklerimize de dikkat etmek gerekiyor. Bazı içecekler, aşırı tüketildiğinde zararlı hale gelebilir ve beyin ve bilişsel sağlığımız üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Uzmanlar, 50 yaşından sonra beyin sağlığımızı korumak için kaçınmamız gereken 5 içeceği açıkladı.
Yapay aromalı meyve suları, sabahları tercih edilse de sağlık açısından dikkatli olunması gereken bir seçenek. Bu içecekler genellikle yüksek miktarda şeker ve yapay katkı maddesi içerir. Biyolog Dr. Ralph Waldo, bu maddelerin beyindeki iltihabı ve oksidatif stresi artırarak uzun süreli hafıza ve bilişsel işlevlere zarar verebileceğini söylüyor. Sağlıklı bir alternatif olarak taze sıkılmış meyve suları veya meyve tüketmek, hem besin değerini artırır hem de zararlı etkilerden korunmanızı sağlar.
Milkshakeler, yaz aylarında keyifle tüketilen bir ikram olsa da Dr. Ralph Waldo’ya göre sağlıklı değildir. Milkshakeler, beyin iltihabını şiddetlendirebilen kötü yağlar ve yüksek miktarda şeker içerir. Ayrıca bilişsel işlevlere zarar verebilecek yapay tatlar ve koruyucularla doludur. Milkshake hayranıysanız, daha sağlıklı bir alternatif olarak taze meyve ve yoğurtla yapılan smoothieleri tercih edebilirsiniz.
Diyet gazozlar, kalori alımını kontrol etmek için tercih edilse de sağlık açısından düşünüldüğü kadar masum değildir. Biyolog Dr. Ralph Waldo’ya göre aspartam içeren diyet içeceklerin sürekli tüketimi bilişsel sorunlara yol açabilir. Aspartam, nörotransmiterlerin işlevlerini değiştirebilir ve nörolojik bozukluklar ve hafıza kaybıyla ilişkilendirilmiştir.
Alkolün beyin üzerindeki olumsuz etkileri tartışılmaz. Çok fazla alkol tüketimi, hem vücut hem de beyin üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Beslenme uzmanı Lisa Richards, “Alkol, merkezi sinir sistemi üzerinde baskılayıcı bir etki yaparak bilişsel işlevleri ve koordinasyonu bozar” diye açıklıyor. Ayrıca uzun süreli ve aşırı alkol tüketimi, alkolik demans gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.
Enerji içecekleri, enerji artırıcı etkileri nedeniyle tercih edilse de sinir bilimci Dr. Robert Love bu içeceklerin beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirtiyor. Yüksek şeker veya yapay tatlandırıcı içeriği, beyinde olumsuz sonuçlara yol açabilir ve uzun vadede bilişsel işlevleri etkileyebilir.