enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6112
EURO
36,2421
ALTIN
2.925,78
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
8°C
Bursa
8°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
15°C
Advert

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin, 10 dakika kuralını anlattı: Eyvah ödev var

Okulların açılmasıyla birlikte ödev tartışmaları geri döndü. Prof. Dr. Ali Ekber Şahin, “Birinci sınıf öğrencisinin ev ödevine 10 dakika yeterli. Sınıf düzeyine göre süre 10’ar dakika artırılmalı” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin, 10 dakika kuralını anlattı: Eyvah ödev var
23.09.2023 08:26
349
A+
A-

Okulların açılmasıyla ev ödevi tartışmaları da başladı. Kimi çocuklar sorunsuz ödev başına otursalar da çoğu için ödev zamanı işkenceye, anne babalar ve çocuklar arasında da çatışmalı bir sürece dönüşebiliyor. Öğretmenler ve veliler, ev ödevlerinin akademik başarı için çok önemli olduğunu düşünse de özellikle ilkokul düzeyinde ödev ve başarı arasında net bir ilişki belirlenmiş değil. 

SORUMLULUK ÖNE ÇIKMALI

Prof. Dr. Şahin ne kadar ödev verilmeli sorusunu, “Önde gelen araştırmacılardan Harris Cooper ödev sürelerine ilişkin 10 dakika kuralı geliştirmiş. 

Birinci sınıf öğrencisinin her gün 10 dakika, dördüncü sınıf öğrencisinin ise 40 dakika ev ödevi yapması yeterli görülüyor. Ortaokul için ideal süre 90 dakika iken liseliler için 90 dakika ile 150 dakika arasında olması öneriliyor” diye yanıtladı. Şahin, öğrencilerin ödevi merak uyandırıcı, kendi yaşamlarıyla ilgili gördüklerinde, öğretmen tarafından dikkatlice seçildiğinde, öğrenmelerini kolaylaştıracağını algıladıklarında daha fazla çaba gösterdiklerini aktardı. Öğrencinin özerkliğini ve sorumluluğunu ön plana çıkaran ödevler okul performanslarını artırıyor.

ÖĞRETMENLERE…

  • Ödevin kendilerine ne katacağını öğrencilerinize açıklayın.
  • Öğrencilerinize ödev için araştıracakları konuları seçme hakkı tanıyın.
  • Ödevleri bireyselleştirin.
  • Ödevlerin bir yetişkinin yardımı olmaksızın, bağımsız yapılabileceğinden emin olun.
  • Diğer öğretmenlerin de ödev vereceğini dikkate alın.
  • Sınıf içinde etkili ve verimli yapılamayacak olan çalışmaları ev ödevi olarak verin.

ANNE BABALARA…

  • Ödevin destekleyicisi olun; aktif oyuncusu olmayın.
  • Çocuğunuzun ödev alanını düzenleyebilir, araç-gereç teminine yardım edebilirsiniz.
  • Çocuğun ödevini yapmamasına müdahale etmekten kaçının.
  • Ödevler ile kaygılarınız varsa doğrudan öğretmenle paylaşın.
  • Ödev, diğer aktiviteler, oyun, uyku, boş zaman gibi birçok etkinliği dikkate alarak çocuğunuzun program oluşturmasına yardımcı olun.
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.