ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalı firmaların ulusal güvenlik riski teşkil ettiğine inanılan yabancı telekomünikasyon şirketlerine teknoloji kullandırmasını yasaklamıştı. Başkanlık emrindeki kara listede yer alan yabancı şirketlerin, Amerikalı şirketlerin geliştirdiği teknolojiyi kullanamayacağı açıklanmıştı. Söz konusu listede dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi Huawei de yer almıştı. ABD Ticaret Bakanlığı, 21 Mayıs’ta Huawei şirketine yönelik ticari kısıtlamaların bir kısmını 90 günlüğüne askıya aldığını açıklamıştı.
Haberde, Huawei’nin ürettiği Matebook X Pro ve Huawei MateBook D dizüstü bilgisayarının Microsoft’un online mağazalarında bulunamadığı, arama yapıldığında hiçbir bir ürüne rastlanmadığı aktarıldı.
Huawei’nin ise Microsoft’tan gelecek potansiyel yaptırım kararına karşı son üç aydır hazırlandığı ve kendi Windows versiyonunu hazırlama aşamasında olduğu bildiriliyor.
Bu yasaklamaların devam etmesi halinde bunun Huawei’yi ciddi bir biçimde zarar vereceği belirtiliyor.
Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump hükümeti tarafından alınan karar gereği, içlerinde Huawei’nin de olduğu 70 kadar şirket kara listeye alınmıştı. ABD yetkilileri daha önce Huawei’yi bir ‘ulusal güvenlik tehdidi’ olarak nitelendirerek, diğer Avrupalı ülkelerin de yeni nesil 5G ağlarında Huawei ağ ekipmanlarını kullanmamaları için talepte bulunmuştu.
Google’ın Huawei ile anlaşmasını bitirmesinin ardından Intel ve Qualcomm Çin markası ile işbirliğini sınırlandırmıştı.
Britanya’nın en büyük mobil operatörü EE de bugün 5G telekomünikasyon ağını Huawei’siz hizmete sunacağını açıkladı.
BBC’de yer alan başka bir habere göre ise İngiltere merkezli bilgisayar çipi tasarlayan Arm da Çinli teknoloji deviyle olan anlaşmalarını askıya aldı.