NASA’nın açıkladığı bilimsel rapora göre bu kış mini buzul çağı yaşanabilir. Buna benzer bir kışı dünya en son 1450 yılında yaşadı. 500 yıla yakın süren bu dönemde kıtlık başladı ve ölümler geldi. NASA raporuna göre bir kaç aya olabilecekler şöyle:
401 YILINDA İSTANBUL BOĞAZI DONDU : 401 yılında İstanbul Boğazı 20 gün buzlarla örtülü kaldı.
Nedeni ne olursa olsun, o soğuğun uygarlık üzerinde çok derin etkileri oldu. Asya ve Avrupa’da ürünler büyümedi ve açlıkla hastalıklar başladı. Çin’de nüfusun yüzde 80’inin öldüğü bölgeler vardı ve M.S. 534’te Çin’in başkenti neredeyse boşalmıştı. İstanbul’un yarı nüfusunu öldüren “bubonik veba” da bu döneme rasgelir. Bu hastalıkların nedeni, iklimdeki küçük değişikliklerdi.
BİR KAÇ AYA REKOR SOĞUKLAR OLACAK : Uzmanlar, Güneş’te benzer bir uyku evresine 18’inci yüzyılda rastlandığını ve o dönemin tarihe ‘Mini Buzul Çağı’ olarak geçtiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Süreç böyle devam ederse, birkaç ay içinde Uzay Çağı’nın rekor soğuklarına hazırlıklı olmalıyız”
EN SON 1450 YILINDA YAŞANDI: NASA uzmanlarına göre benzer bir durum 18. yüzyılda yaşandı. Dünya 1450 yılında mini bir buzul çağına girdi ve bu durum 19. yüzyıla kadar devam etti.
KUZEY DENİZİNİ DONDURDU : Bu 400 yıllık mini buzul çağında bazı kışlar o kadar sertti ki, Kuzey Denizi donmuş, Amerikalılar, Staten Adasından Manhattan Adası’na yürüyerek geçebilmişlerdi. Tarihteki tek olay bu değil. İstanbul boğazının buz tutmasından, güneşin solduğu tuhaf doğa olaylına kadar dünyada ısının azalmasıyla başımıza nelerin geleceğine dair yaşanmış olaylar var.
1600 ve 1700’ler: 16. ve 17. yüzyılda, Thames nehri düzenli olarak donuyordu. Öyle ki Thames üzerinde yapılan festivaller yüzyıl boyunca sürdü.
GÜNEŞ 18 AY ÇIKMADI DÜNYA KARARDI : M.S. 5. yüzyıldan itibaren dünyayı vuran soğuk dalgası 15 yıl sürmüştü. O dönemden kalan belgeler, “güneşin solduğunu” ve “karanlığın 18 ay sürdüğünü” yazıyorlar. O dönemdeki soğukluğun nedeninin, en yakın olasılıkla volkanik bir patlama veya dünyaya düşen bir meteor olduğuna inanılıyor.
608 YILINDA BOĞAZ YİNE DONDU : Çok geçmedi, 608 yılının aralık ayında bir soğuk daha yaşandı İstanbul’da… Boğaziçi tamamen dondu, birçok balık karaya vurdu, insan ve hayvanlar öldü. Bu sert kışı takip eden hemen ertesi yıl da büyük bir kıtlık yaşandı.
763 YILINDA OLANLAR : 155 yıl sonrasının ekiminde bir dondurucu soğuk daha geçti İstanbul’dan.. Bu kez Boğaziçi 30 metre derinliğine kadar donmuştu. İnsanlar, hayvanlar ve arabalar Anadolu’dan Rumeli’ye, Galata’dan Üsküdar’a yürüyerek geçtiler. Kış o kadar şiddetliydi ki, Sarayburnu’ndaki buzlar oradaki surlardan daha yüksek olduğundan bazı surlar hasar gördü ve bütün bunlar kayıtlara geçirildi. 968,1010 ve 1232 yıllarında Boğaz yine dondu ve kıtlık çekildi.
1621 YILI : Tarihte çok daha dondurucu soğuklar da oldu; bunlardan biri 1550-1700 arasında oldu. 1621 yılı aralık ayında Boğaziçi bir kez daha buzlarla doldu, bu kez Haliç dondu. Padişah 2. Osman’ın saltanatı zamanına raslayan bu olayı, Şair Seyyid Haşimi: “Yol oldu Üsküdar’a bin otuzda Akdeniz dondu” diyerek tarihlemişti. Sütlüce’yle Defterdar iskelesi arasını halk yürüyerek geçti. O kış, Edirne de görülmemiş yükseklikte kar yığınları altında kalmıştı.
Son 1000 yıldır İstanbul Boğazı da birkaç kez dondu. İstanbullular, en son olarak 1954 kışında Boğazdan geçen buzların üzerine çıktılar…