Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen “Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri” kapsamında gerçekleştirilen köy düğünü, geleneksel değerleri günümüze taşırken, birbirinden renkli görüntülere de sahne oldu.
Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Fetih Şenlikleri kapsamındaki köy düğününe Dürdane ve Gündoğdu Mahalleleri ev sahipliği yaptı. Köy düğününde ilk olarak kız tarafının köyü olan Dürdane Mahallesi’nde gelin alma töreni yapıldı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve yüzlerce vatandaş, köy meydanından davul zurnalar eşliğinde gelin evine gitti. Dualarla baba evinden çıkan gelini Başkan Dündar ata bindirerek düğünün yapılacağı Gündoğdu Mahallesi’ne doğru yola çıktı. Vatandaşlar, yol boyunca davul zurna eşliğinde geleneksel oyunlarını oynadı. Başkan Dündar da gençlerin oyunlarına eşlik ederken, düğün konvoyu Gündoğdu Mahallesi’nde büyük bir coşku içinde karşılandı.
Damada Kırmızı Ruj ve Bebek Emziği
Köy meydanında gerçekleştirilen nikah töreni öncesinde berber koltuğuna oturtularak tıraş edilen damada, daha sonra bir gelenek olan kırmızı ruj sürüldü. Ağzına bebek emziği verilen damat, arkadaşları tarafından bir süre oynatıldı. Renkli görüntülerin yaşandığı düğünde çiftin nikahlarını Başkan Mustafa Dündar kıydı. Şahitlikleri ise AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Çömez ile Gündoğdu Mahallesi Muhtarı Erkan Kötekli yaptı. Nikahı kıyarak çifte mutluluklar dileyen Dündar, nikah cüzdanını ise geline teslim etti.
Dündar: “Bursa Bir Buluşma Yeri”
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, köy meydanında yaptığı konuşmada, düzenledikleri bu etkinliklerle tarihe ve geleneklere sahip çıktıklarını belirterek, “Tarihimizden kalma çok güzelliklerimiz var. Bu geleneklerimize sahip çıkmamız lazım. Tarihimize, geçmişimize sahip çıkarsak geleceğe sağlam adımlarla yürürüz. Bursa’nın fethinin 692. yıldönümünü kutladığımız Nisan ayı boyunca sosyal, kültürel, bilimsel ve sportif pek çok etkinliklerimiz var. Köylerimizin gelenekleri, görenekleri, yemekleri ve kültürleriyle ilgili bir kitap çıkarttık. Bursa, bir buluşma yeri. Orta Asya’dan atalarımızın geldiği, cihan imparatorluğuna giden devletin temellerinin atıldığı yer. Devletle birlikte bir felsefenin de temellerinin atıldığı yerdir. O felsefe de, insanı yaşat ki devlet yaşasın. Osmangazi Belediyesi olarak 14 yıldır atalarımızın bizlere bırakmış olduğu mirası yaşatmak için bu tür etkinlikleri düzenliyoruz” dedi.
Fetih yürüyüşüne Özbekistan, Kazakistan, Doğu Türkistan, Afganistan, Makedonya, Kosova, Bulgaristan ve Yunanistan’dan misafirlerin geldiğini anlatan Dündar, “Bu buluşma, 1326 yılındaki Bursa’yı yansıtan güzel bir fotoğraf oldu. 1326 ruhunun herkes tarafından benimsendiği, bugünün emperyalist zihniyetinin Orta Doğu’da ve dünyanın birçok yerinde kan zulüm gözyaşı bıraktığı dönemde, işte bu düşünce yeniden kendini göstermeye başladı. Ordumuzun Afrin zaferi bunun bir mesajıdır. Bu mesaj tüm dünyaya verilmiştir. Bu millet, bundan sonra zulmün üzerine gidecektir” diye konuştu.
Köylerin şehirlerle bütünleşmesiyle bazı geleneklerin artık unutulmaya başladığını kaydeden Dündar, “Bu etkinliklerle köylerimizin geleneklerini yaşatmak istiyoruz. Köydeki kardeşlerimiz, düğünlerini şehir merkezinde yapmaya başladılar. Biz diyoruz ki, bu düğünleri artık eskiden olduğu gibi köy meydanında yapın. Bu güzellikleri hep birlikte yaşayalım istiyoruz. Bu güzelliğimiz, kardeşliğimiz, coşkumuz sadece bugüne mahsus olmasın. Bundan sonraki süreçte de ülkemizin dirliği ve birliği için daim olsun. Düğünümüz hayırlı olsun” dedi.
Köy düğününde gün boyu süren geleneksel oyun havalarına Başkan Dündar ile birlikte meydanı dolduran yüzlerce vatandaş da eşlik etti.