İstanbul Eyüpsultan’da bir kaza sonucu hayatını kaybeden Oğuz Murat Aci’nin ölümü, trajik bir hikayenin başlangıcı oldu. Seyir halindeki üç ATV aracından birinin arızalanmasının ardından, arızalı araç yol kenarına çekilerek tamir edilmeye çalışılırken, aynı yönde ilerleyen iki araçtan biri arızalı araçlara çarptı. Çarpma sonucu beş kişi yaralanırken, Aci hayatını kaybetti.
Kazaya neden olan 17 yaşındaki sürücü Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok, kaza yerinden hızla uzaklaştı. İkili, önce Mısır’a, ardından da ABD’ye gitti. Türkiye, şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep etti. ABD yetkili makamları, Adalet Bakanlığı’nın talebini değerlendirdi ve Cihantimur ile Tok, 14 Haziran’da Boston’da tutuklandı.
Anne-oğul, 18 Haziran’da ayrı saatlerde mahkemeye çıkarıldı ve tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Cihantimur’un avukatları, müvekkillerinin tutulduğu tutukevinin koşullarının çok kötü olduğunu belirterek ev hapsi veya yerinin değiştirilmesi talebinde bulundu. Ancak 21 Haziran’daki ikinci duruşmada hakim bu talebi reddetti.
Türkiye’nin iade talebi üzerine ABD’de yakalanan Eylem Tok, Boston’daki John Joseph Moakly Adliyesi’nde ikinci kez “iade” duruşmasına katıldı. Tok’un tutukluluk halinin devamına karar verildi. VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’nun haberine göre Tok’un avukatları, hakimin kefalet başvuruları konusundaki kararını beklediklerini, ancak davanın son durumunun değerlendirileceği bir duruşmanın da en kısa zamanda yapılmasını talep ettiler.
Cihantimur’un avukatları, müvekkillerinin annesinin Amerikan vatandaşı olan oğlunu ABD’ye getirme nedeninin Türkiye’deki hukuk sistemindeki eksiklikler olduğunu ileri sürdü. Avukatlar, Cihantimur’un burada anayasal korunma haklarını elde edeceği beklentisinde olduğunu, bu nedenle vatandaşı olduğu ABD’yi seçtiğini belirtti.
Cihantimur’un avukatları, iade talebine itiraz edeceklerini duyurdu. İade talebinde Cihantimur’un ABD vatandaşı olduğuna dair somut bir ifade bulunmadığını kaydeden avukatlar, müvekkillerinin aynı zamanda Türkiye vatandaşı olduğunu ve ABD’de işlenen benzer bir suçtan dolayı kefaletle serbest bırakılacağını vurguladı.
Cihantimur’un avukatları, müvekkillerinin Manson Gençlik Enstitüsü’ndeki tutukluluk koşullarının adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini ve bu durumun bir çocuk için zulme dönüştüğünü savundu. Avukatlar, Cihantimur’un ABD anayasasına göre haklarının ihlal edildiğini öne sürdü.