Türkiye’de barınma krizi tırmanırken, 2022’de yürürlüğe giren ve daha sonra uzatılan kirada yüzde 25 sınırlandırması ve Eylül 2023’te başlatılan zorunlu arabuluculuk sistemi sorunu çözmeye yetmedi. Ev sahibi-kiracı davaları mahkemeleri tıka basa doldururken, ilk duruşmalar için bir yıl beklemek gerekebiliyor. 1 Temmuz’dan itibaren kirada yüzde 25 sınırının sona ermesi bekleniyor.
Kira Artışları Eski Uygulamaya Dönecek
Kira artışlarında eski sisteme geri dönülüyor. 1 Temmuz’dan itibaren artışlar, yıllık tüketici fiyat endeksi ve yurt içi üretici fiyat endeksinin ortalaması alınarak belirlenecek. Uzmanlar bunun piyasayı etkilemeyeceğini söylese de ev sahiplerinin kira tespit davalarını yeniden gündeme getireceğini belirtiyorlar.
Kira Tespit Davaları Devam Edecek
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yüzde 25 sınırlamasının 2022’de yoğun olarak uygulandığını ancak 2023’te azaldığını ve ev sahibi-kiracı ilişkilerinin zarar gördüğünü ifade ediyor. Sınırlamanın kaldırılmasıyla piyasanın birkaç yıl içinde düzeleceğini öngören Kiraz, kira tahliye davalarının azalacağını ancak kira tespit davalarının süreceğini belirtiyor.
Barınma Krizinin Çözümü İçin Adımlar Atılmalı
Kiraz, barınma krizini çözmek için iktidarın konut sayısını artırması gerektiğini vurguluyor.
Piyasa Dengelenebilir
Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Çiğdem Kezer, yüzde 25 sınırlamasının 2022’de faydalı olduğunu ancak 2023’te sıkıntılara yol açtığını söylüyor. Uygulamaya son verilmesinin piyasayı dengeleyeceğini düşünüyor. Kezer ayrıca kiralık sosyal konutların artırılmasını ve kirada bölgesel rayiç bedel uygulamasının getirilmesini öneriyor.