enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Eti Maden, Eskişehir’deki tesisinde lityum karbonat üretimine başladı

Eti Maden, Eskişehir’deki tesisinde lityum karbonat üretimine başladı
09.12.2020 23:23
381
A+
A-

Eti Maden, Eskişehir’deki tesisinde lityum karbonat üretimine başladı

Eskişehir’deki Eti Maden Tesisleri’nde lityum karbonat üretimine başlandı. Yıllık 10 ton lityum karbonat üretimi yapılacak tesisin kapasitesinin 600 tona çıkarılması hedefleniyor.

Eti Maden, Eskişehir’deki tesisinde lityum karbonat üretimine başladı

Eti Maden, Eskişehir’deki tesisinde lityum karbonat üretimine başladı. Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Kırka Mahallesi’nde kurulu Eti Maden Tesisleri’nde lityum karbonat üretimine başlandı.

Teknoloji Geliştirme Merkezi bünyesindeki pilot lityum üretim tesisinde, ilk lityum karbonat üretildi.

Yıllık 10 ton lityum karbonat üretimi yapılacak tesisin kapasitesinin yeni yatırımlar ile 600 tona çıkarılması amaçlanıyor.

Eti Maden İşletmeleri

Teknoloji Geliştirme Dairesi Başkanı Derya Maraşlıoğlu, AA muhabirine yapmış olduğu açıklamada, lityum ve bileşiklerinin 21’inci yüzyılın önemli madenlerinden olduğunu ifade etti.

Özellikle batarya teknolojisinin gelişmesi ve pazarın hızla büyümesinden dolayı bu madenin öneminin gün geçtikçe arttığını belirten Maraşlıoğlu, “Ülkemizde de bilinen ekonomik değere sahip bir lityum kaynağı maalesef bulunmamakta. Son yıllara baktığımızda ülkemize 1000-1200 ton kadar lityum ve bileşikleri giriyor. İthalat yolu ile bu ihtiyacımızı karşılıyoruz.” dedi.

Maraşlıoğlu, lityumun ton fiyatının son senelerde 20 000 dolar seviyelerine kadar yükseldiğini ifade etti.

“Kısa bir çalışmadan sonra asıl tesis için yatırıma başlanacak”
Derya Maraşlıoğlu, Eti Maden Tesisleri’nde bor ürünleri imal edildiğini, üretim sırasında sıvı ve katı atıkların ortaya çıktığını dile getirerek şunları kaydetti:

“Bor atıklarımızda lityum bileşiğine rastladık. Bunu ülke ekonomisine kazandırmak ve piyasada lityum bileşiğine dönüştürmek için 3 sene önce çalışmaya başladık. 2019 senesinin başlarından itibaren laboratuvar ortamında bataryada kullanılabilecek lityum karbonat üretimini gerçekleştirdik. Milli enerji ve maden politikası kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’in desteği ile lityum karbonat üretimi yapılan pilot tesisi dizayn ettik.”

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek pilot tesiste pazartesi gününden itibaren lityum karbonat üretimine başlandığını belirten Maraşlıoğlu, “Asıl tesis için çalışacağımız parametreleri belirlemeyi hedefliyoruz. Kısa bir çalışmadan sonra asıl tesis için yatırıma başlanacak. Amacımız, ithalat yolu ile karşılanan lityum bileşiklerinin bir kısmını ülkemizde üretmek ve karşılamaktır. Şu anda senede 600 ton kapasiteli bir lityum karbonat tesisi kurmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Atığı değerlendirmenin altını çizen Maraşlıoğlu, lityum karbonat üretiminde çevreci bir süreç yürüttüklerini de sözlerine ekledi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.