enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5429
EURO
35,9898
ALTIN
3.010,29
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Bursa
19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Az Bulutlu
9°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Advert

Esnaf: Eskiden yüzde 90 eşya almaya geliyordu, şimdi satmaya geliyor

Esnaf: Eskiden yüzde 90 eşya almaya geliyordu, şimdi satmaya geliyor
21.06.2024 22:20
13
A+
A-

İkinci El Pazarları: Hayat Pahalılığının Aynası

Son zamanlarda Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin etkileri her alanda kendini göstermekte. İkinci el pazarları da bu olumsuz durumdan nasibini alıyor. Ankara Ulus’ta bulunan “İtfaiye Meydanı” olarak da bilinen Hergele Meydanı’ndaki ikinci el pazarı, hayat pahalılığının yarattığı çaresizliği yansıtan bir tablo sunuyor.

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir’in ziyareti sırasında konuşan bir esnaf, durumlarının vahametini şu sözlerle dile getirdi: “Bedava versen yok. 2 senedir öğrenci gelmiyor buraya. Eskiden yüzde 90 eşya almaya geliyordu, şimdi satmaya geliyor.”

Başka bir esnaf ise sorunun derinliğine değindi: “Her şeyi satıyoruz, bir onurumuzu satmamak için uğraşıyoruz. Mücadelemiz onur mücadelesi.”

İkinci el pazarındaki esnafların yaşadığı zorlukların altında, öğrencilerin düşük satın alma gücünün yanı sıra yükselen yaşam maliyetleri yatıyor. Cebinden çıkardığı 60 TL’yi göstererek dolmuş parasının gidiş ve dönüşünün 34 TL olduğunu belirten bir esnaf, “Esnaf bu hale gelmiş” diyerek isyan etti.

“Ekonomiyi mi düşüneyim, ev mi geçindireyim, hastamı mı düşüneyim, öğrencimi mi düşüneyim?” sorusuyla çelişkilerini dile getiren bir esnaf, “Kafamda 40 tane tilki var” dedi ve ekledi: “Bu mücadeleyi ne iktidar ne zengin verebilir. Benim gibi adamlar bu mücadeleyi verir.”

Pazar esnafının mücadelesi, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu ekonomik sıkıntının bir yansıması niteliğinde. Geçmişte iflas eden bir eski konfeksiyoncu, “50 senedir bu sokaktayım, böyle bir durum görmedim. Siftah yok. Bitik bir durum” ifadelerini kullandı.

İkinci el pazarlarında yaşanan sorunlar, yalnızca esnafı değil, toplumun da çaresizliğini gözler önüne seriyor. Bir emeklinin evindeki resim çevresini satmaya getirmesi, ekonomik krizin insanları ne kadar zor durumda bıraktığının bir göstergesi. Eskiden alışveriş için gidilen pazarlar, artık insanların evlerinden eşyalarını satmak zorunda kaldıkları birer üzüntü meydanına dönüşüyor.

Türkiye’nin ikinci el pazarlarındaki durum, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin büyüklüğünü yansıtıyor. İnsanların çaresizliği ve umutsuzluğu, ikinci el eşyaların satış oranlarındaki düşüşte ve esnafın yaşadığı zorluklarda kendini gösteriyor. Bu tablo, Türkiye’nin ekonomik gündeminin acil çözüm gerektiren bir noktada olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.