Diyarbakır’ın Lice İlçesinde, evden kaçan eşini öldüren Ali F. için verilen 20 yıl hapis cezasının tahrik indiriminin en üst sınırdan uygulanması istendi. Mahkeme, eksiklikler giderildi ve yeniden hüküm kuruldu.
İki yıl önce evden kaçan eşi Gurbet F.’yi geri getirip av tüfeğiyle öldüren Ali F., Ağır Ceza Mahkemesinde ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. Ancak daha sonra cinayeti kadından kaynaklanan haksız tahrik altında işlediği gerekçesiyle cezası 20 yıla indirildi.
Sanık, cezasının tahrik indiriminin en üst sınırdan uygulanması gerektiğini savunarak Bölge İstinaf Mahkemesine başvurdu. İddialarına göre eşi, kendisine “Ben başkalarıyla mutluyum, sen erkek değilsin” diyerek çocuğunu da alarak evi terk etmek istedi. Sanık, boşanalım dediğinde eşi mahkemeye gelmeyeceğini ve çocuğu vermeyeceğini söyledi. Sanık, çocuğu kardeşine verdikten sonra eşini ikna etmeye çalışırken hakaretlerle karşılaştı.
Sanık, eşi dış kapıya yöneldiğinde onu korkutmak için tüfekle ateş ettiğini, ancak silahın aniden ateş aldığını ve eşi yere düşünce ambulansı aradığını söyledi. Ayrıca eşi, sosyal medya üzerinden erkeklerle yazışıyor ve görüşüyordu. Bu durumdan haberdar olan sanık, eşini üzmemek için bir şey söylemiyordu. Eşi, Diyarbakır’da erkeklerle buluşuyor ve kendisini aldatıyordu. Sanık, iş makinesi operatörü olduğu için ayda bir kez evine gelebiliyordu. Eşi bu durumu fırsat bilerek aşırılıklara yöneliyordu. Sanık, eşi ölmeden 3 ay önce başka bir erkekle İzmir’e kaçmıştı. Sanık, akrabası olduğu için yuvam dağılmasın diye eşini affetti.
Kadının anne ve babası, kızlarına şiddet uygulandığını hiç duymadıklarını ve 3 yıllık evliliklerinde hiçbir kavgalarına şahit olmadıklarını belirterek damadı Ali F.’den şikayetçi olmadıklarını ve davaya katılmak istemediklerini belirttiler.
İstinaf Mahkemesi, kadının evden ayrılmak istemesi üzerine başlayan tartışma üzerine öldürüldüğünü, sanığın cinayeti haksız tahrik altında işlediği için cezasının 20 yıla düşürülmesine gerekçe yazılmadığını belirterek kararı bozdu.
İstinaf, sanık ve öldürülen eşinin telefon kayıtlarının ve sosyal medya hesaplarının incelenerek kadından kaynaklanan haksız tahrik şartlarının oluşup oluşmadığının araştırılması gerekirken, eksik soruşturma ile verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu belirtti.
Yeniden yargılama yapan yerel mahkeme, istinafın bozma kararında belirttiği kayıtları ve ifadeleri inceledi. Mahkeme, kadının olaydan önce evi terk ederek İzmir’e gittiğini, ailesinin geri getirmesi üzerine olay günü ikinci kez evi terk etmek istemesi üzerine çıkan tartışmada öldürüldüğünü tespit etti.
Kadının eşinin kendisini geri getirmeye çalışmasına rağmen ikinci kez evden ayrılmak istemesi ve eşine hakaretlerde bulunması, sanık lehine değerlendirildi. Ayrıca, sanığın olay yerinden kaçmayıp teslim olması, sabıkasız olması ve duruşmadaki iyi hali de dikkate alındı.
Mahkeme, sanığı yeniden önce ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı, ancak tahrik indirimini uygulayarak cezayı 20 yıla indirdi.