enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9926
EURO
38,0476
ALTIN
2.826,39
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
26°C
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Endişe verici araştırma: Hava kirliliği o hastalığa davetiye çıkarıyor

Endişe verici araştırma: Hava kirliliği o hastalığa davetiye çıkarıyor
REKLAM ALANI
18.09.2024 13:34
8
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Hava Kirliliği Parkinson Hastalığı Riskini Artırabilir

Uzun süreli hava kirliliğine maruz kalmanın, ilerleyen yaşlarda Parkinson hastalığı geliştirme riskini artırabileceğine dair yeni bir çalışma ortaya çıktı.

Araştırmacılar, hava kirliliğiyle beyindeki hareketleri kontrol eden sinir hücrelerinin bozulduğu Parkinson hastalığı arasındaki bağlantıyı inceliyorlar. Bu hastalık, konuşma bozuklukları, titreme ve kas sertliği gibi belirtilere yol açan tedavi edilemez bir dejeneratif hastalıktır.

Bilim insanları, Parkinson’un hem genetik hem de çevresel faktörlerin bir sonucu olduğuna inanıyor. Hava kirliliğinde bulunan ince parçacık madde (PM2.5), potansiyel çevresel faktörlerden biri. PM2.5, kan-beyin bariyerini geçebilir, iltihaplanmaya ve oksidatif strese neden olabilir. Bu da beynin bağışıklık hücrelerini tetikleyerek hücre hasarına yol açabilir.

ABD’deki Barrow Nöroloji Enstitüsü ve Mayo Clinic araştırmacıları, bu faktörlerin Parkinson hastalığının gelişmesine ve ilerlemesine katkıda bulunabileceğine inanıyor.

Çalışmaları, JAMA Network Open dergisinde yayımlandı. Araştırmaya 350 Parkinson hastası ve yaklaşık 5.200 sağlıklı kişi dahil edildi. Katılımcıların 1998’den 2019’a kadar kirlilik maruziyet seviyeleri takip edildi.

Araştırmacılar, teşhisten önceki on yıl içinde daha yüksek PM2.5 ve nitrojen dioksit (genellikle araçlardan, enerji santrallerinden veya diğer yakıt emisyonlarından kaynaklanır) maruziyetine sahip kişilerin Parkinson hastalığı geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu buldu.

Büyükşehir bölgelerinde, en yüksek hava kirliliği seviyelerine sahip mahallelerde yaşayanların, en düşük seviyelere sahip mahallelerde yaşayanlara kıyasla Parkinson hastalığı geliştirme olasılığının %23 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.