enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Eczacılardan yeni fakülte isyanı

Eczacılardan yeni fakülte isyanı
10.07.2024 17:10
16
A+
A-

Türkiye Eczacıları Birliği’nden Eczacılık Fakülteleri İçin Kontenjan Azaltma Talebi

Türkiye Eczacıları Birliği (TEB) merkez heyeti ve 56 bölgenin eczacı odası başkanı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) önünde bir araya geldi. TEB, eczacılık fakültesi sayılarının azaltılmasını talep ederek, “Mesleki sürdürülebilirliğin sağlanması, nitelikli eczacılık hizmetlerinin devamı ve genç meslektaşlarımızın yaşadığı istihdam sorununun önüne geçilmesi için yeni bir eczacılık fakültesi daha açılmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

TEB Başkanı Arman Üney, nitelikli sağlık çalışanlarının yetiştirilmesinin önemine dikkat çekerek, bunun için yeni fakültelere değil, mevcut fakültelerin akademik kadrolarının ve altyapılarının güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Üney, “Bugün sayısı 62’ye ulaşan eczacılık fakültelerinden yalnızca 14’ü tam akredite eğitim verebilecek yeterliliğe sahip. Mevcut fakültelerin 4 bin 500 öğrenci kontenjanı, mesleki ve istihdam açısından tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor” dedi.

Üney, Sağlık Bakanlığı’nın 2016 tarihli Sağlık İşgücü Raporu’nu hatırlatarak, 2023 yılında yüzde 30 eczacı istihdam fazlası olacağının öngörüldüğünü belirtti. Ancak o dönemde 29 olan eczacılık fakültesi sayısının bugün 62’ye çıktığını ifade ederek, “Durum çok daha ciddi boyutlara ulaştı. Nitelikli eczacılık eğitimi ve mesleki sürdürülebilirlik için yeni bir eczacılık fakültesi daha açılmasına gerek yok. Eczacılık fakültelerine giriş için başarı sıralaması da 50 bin olmalıdır. Mevcut fakültelerin kontenjanları acilen azaltılmalı ve akredite olmayan fakültelere öğrenci alınmamalıdır” diye konuştu.

Üney, YÖK’ün bugün eczacılık fakültesi dahil bazı fakültelerde kontenjan düşürme kararı aldığına ilişkin olarak, “Bu kararın çok sevindirici olduğunu söylemek gerek. Ancak öncelikle kararın gerçek kapsamını görmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz yıl da bu yönde açıklamalar yapılmıştı, ancak yalnızca 2 devlet üniversitesinin kontenjanında azaltma olmuştu. 9 vakıf üniversitesinin kontenjanında ise artış gerçekleşti. Bu nedenle, kararın gerçekten etkili bir şekilde uygulanıp uygulanmayacağını dikkatle takip etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.