Dünyanın en yaygın içeceklerinden olan kahve birebir vakitte 460 milyar dolarlık bir pazar. Kahve, dünya ölçeğinde petrolden sonra en fazla ticareti yapılan emtia olarak da dikkat çekiyor.
125 MİLYON KİŞİNİN GEÇİM KAYNAĞINI KAHVE OLUŞTURUYOR
Dünyanın vazgeçilmez lezzetleri ortasında yer alan kahve, birebir vakitte milyarlarca dolarlık bir iktisat olarak karşımıza çıkıyor. Global ısınmadan olumsuz etkilen dalda, önde gelen üreticiler tıpkı vakitte sürdürülebilir bir ekosistem yaratmak için gayret harcıyor.
Dünyanın ortak içecek kültürleri ortasında birinci sırada yer alan kahve, küresel ölçekte 460 milyar doları bulan pazar olarak karşımıza çıkıyor. Ulusal Kahve Derneği’nin (NCA) bilgilerine nazaran 125 milyon kişi, yaklaşık 11 milyon hektarlık alanda kahve üretimi yapıyor. Ve yaklaşık 60 kilogramlık 166 milyon torba kahve üretiliyor.
LİDER BREZİLYA
İklim değişikliği nedeniyle kaliteli kahve üretiminin yüzde 60’ının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirtilirken, Arabica çeşidi kahvenin üretiminin 2050 yılına kadar yarı yarıya azalacağı öngörülüyor. Bu bahse tahlil üretmek için alternatif üretim modelleri üzerinde çalışılıyor. Bu çalışmaların da tesiriyle kahve üretiminde son 10 yıldır düşüş yaşanmadığı üzere, ortalama yüzde 1.5’lik artış da elde edildi.
Brezilya, kahve üretiminde birinci ülke ve gerçek bir güç merkezi olarak ön plana çıkıyor. Dünyanın en büyük kahve üreticisi olan ülke, tek başına dünya kahve arzının yaklaşık yüzde 40’ını üretiyor. Brezilya’yı sırasıyla Vietnam, Kolombiya, Endonezya ve Meksika takip ediyor.
Afrika ülkeleri, dünyadaki kahve üretiminin yüzde 12’sini gerçekleştiriyor. Kıtada, yüzde 39 ile Etiyopya ve yüzde 23 ile Uganda kahve çekirdeği üretiminde toplam yüzde 62’lik hisseyle birinci iki sırada bulunuyor. Yüzde 13’lük hisseye sahip Fildişi Kıyısı ise üçüncü sırada yer alıyor.
Günde 2 milyar fincan içiliyor
Dünyanın ortak kültürü olan lezzetli içecek için 1 Ekim’de Dünya Kahve Günü olarak kutlanıyor. Kahve dünyanın petrolden sonraki en büyük ticaret kalemi. Dünyada yılda 400 milyar, günde ortalama 2 milyar fincan kahve tüketiliyor. Türkiye’de ise yılda yaklaşık 70 bin ton kahve içiliyor. Ortalama bir yetişkin her gün 3 bardak kahve tüketiyor. Uzmanlar, yetişkinlerin günde 3-4 fincan kahve tüketmesinin sıhhat açısından gerekli olduğuna işaret ediyor. Yani bir yetişkinin günde 400 miligram kafein almasının sağlıklı beslenme açısından da değerli olduğu söz ediliyor.
Türkiye’de kahve pazarı 3 milyar TL’ye ulaştı
Dünya genelinde olduğu üzere Türkiye’de kahve tüketimi her geçen gün artıyor. Bu kapsamda kahve pazarı Türkiye’de 3 milyar TL’yi bulurken, bölümün yeni yükselen pahası soğuk kahve oldu. Türk kahvesi dünyanın en uygun lezzetleri ortasında yer alırken, soğuk kahve dalı de büyük bir ivme yakaladı.
7 KAT BÜYÜDÜ
Araştırmalara nazaran soğuk kahve pazarı geçtiğimiz yedi yılda yaklaşık altı kat büyüme elde etti. Soğuk kahve kesiminin olağan kahve bölümüne nazaran daha süratli büyüdüğüne dikkat çekilirken, bölümün 300 milyon TL’lik bedele ulaştığı da aktarıldı. İthal edilen kahve çekirdeğinin 70 bin tona dayandığı Türkiye’de soğuk kahve tüketimine bağlı olarak pazardaki trendler değişiyor ve farklı kahve cinslerine olan ilgi de her geçen gün daha da artıyor. Soğuk kahve kategorisi Türkiye’de ‘yeni’ olarak isimlendirilse da süratle büyüyen alanlardan biri olarak dikkat çekiyor. Soğuk kahve bilhassa yeni kuşaktan çok fazla talep görürken, kişi başı tüketimde yaşanan artışında gösterdiği üzere dünya genelinde de soğuk kahveye olan ilgi artıyor.
Yeni lezzetler yolda
Türkiye’de soğuk kahve pazarı, soğuk içecek kategorisinin yüzde 3’lük kısmını oluşturuyor. Ayrıyeten soğuk kahve kategorisi öbür soğuk içeceklere kıyasla son beş yılda en çok büyüme gösteren kategori olarak öne çıkıyor. Tüketicilerin taleplerine paralel olarak pazara yeni eserlerin eklenmesi de bekleniyor.