enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5305
EURO
35,9880
ALTIN
2.998,12
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Bursa
19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Advert

Dünün tanığı “Hünkâr Köşkü”

Dünün tanığı “Hünkâr Köşkü”
17.04.2019 16:28
326
A+
A-

Sultanların av köşkü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa’daki ikametgâhı, bugünün müzesi ve 175 yıllık tarihi ile şehrin önemli simgelerinden Hünkâr Köşkü,  tarihe ışık tutan önemli bir fotoğraf sergisine daha ev sahipliği yapacak.  “Dünün Tanığı Hünkâr Köşkü” fotoğraf sergisi,  18 Nisan 2019 (YARIN) saat 14.30’da yapılacak açılışla müze dostlarının beğenisine sunulacak.

Tarihe ışık tutan Hünkâr Köşk’ünde anılar canlanıyor. 175 yıllık tarihi köşk, “Dünün Tanığı Hünkâr Köşkü” fotoğraf sergisine ev sahipliği yapacak.

17 yılda 400 bin ziyaretçi

175 yıllık tarihiyle Hünkâr Köşkü, müze olmasının 17. yılında, 400 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçi ağırladı. Dünden bugüne pek çok fotoğrafın başrolünde yer alan köşk, bu sergi ile tanık olduğu Bursa’yı, fotoğraflarla yaşamaya davet ediyor. Müze arşivinde yer alan fotoğrafların yanı sıra müze dostlarının değerli katkılarıyla oluşturulan, 87 fotoğrafın yer aldığı 42 panodan oluşan sergide, köşkün 1880’li yıllara ait ilk fotoğraflarından, günümüze uzanan öyküsü gözler önüne seriliyor.

Dünden bugüne Hünkâr Köşkü…

1844 yılında 31. Osmanlı Padişahı Abdülmecit’in, Bursa’yı onurlandıracağı haberi üzerine dönemin Bursa Valisi Mehmet Salih Paşa tarafından “Av Köşkü” olarak yaptırılan Hünkâr Köşkü’nde Osmanlı Sultanları Abdülmecit’in yanı sıra Abdülaziz ve V. Mehmet Reşat da konakladı. Hünkâr Köşkü, 1922 yılında Atatürk ile birlikte Kurtuluş Savaşı komutanlarına da 12 gün süreyle ev sahipliği yaptı.  Lozan Barış Görüşmeleri ’ne gidecek delegelerin belirlendiği Köşk, çok önemli bir tarihsel olaylara tanıklık etti. 1925, 1931 ve 1935 yıllarında Atatürk’ün de konakladığı Hünkâr Köşkü’nün mazisi tarihi anılarla dolu…  Gazi Mustafa Kemal Atatürk, dünyanın ilk kadın savaş pilotu unvanını taşıyan Bursalı Sabiha Gökçen ile Hünkâr Köşkü’nün bahçesinde tanışmış ve daha sonra evlat edinmiştir. Geçmişten günümüze, “Kasr-ı Hümayun”, “Kasr-ı Milli”, “Cumhuriyet Köşkü” ve “Atatürk Köşkü” adlarıyla da anılan tarihi yapı, 1947 yılından bu yana Bursa Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine kayıtlı. En son 1995 yılında Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı’nın gözetiminde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile yapının restorasyonu tamamlandı. Müzedeki mevcut eşyalar, Dolmabahçe Sarayı restorasyon atölyelerinde onarım görerek özgün hallerine dönüştürüldü. Hünkâr Köşkü, 29 Mayıs 2003 tarihinde görkemli bir törenle müze olarak hizmete açıldı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.