enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5029
EURO
36,1862
ALTIN
2.985,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
Advert

Dörtlü zirvenin tarihi belli oldu

Dörtlü zirvenin tarihi belli oldu
08.11.2019 13:20
381
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın son dakika haberine göre Almanya, Fransa, İngiltere ve Türkiye arasında yapılacak Suriye zirvesinin 3-4 Aralık’ta Londra’daki NATO toplantısında yapılacağını açıkladı.

Dörtlü zirvenin tarihi belli oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) “beyin ölümünün” gerçekleştiğini söyledi, Almanya Başbakanı Angela Merkel Macron’a katılmadığını açıkladı. Dörtlü zirvenin tarihi belli oldu. Rusya’dan ise “NATO’nun mevcut durumunun doğru tanımlaması” açıklaması geldi.

İngiltere merkezli Economist dergisine verdiği röportajda Macron, “Şu anda yaşadığımız NATO’nun beyin ölümüdür” dedi.

ABD’nin NATO’ya danışmadan Suriye’den askerlerini çekmesini eleştiren Macron, “ABD ile NATO müttefikleri arasında stratejik karar alma süreçlerinde hiçbir şekilde koordinasyon yok. Hiç. Aynı zamanda bir diğer NATO üyesi Türkiye’nin, çıkarlarımızın söz konusu olduğu bir bölgede, koordinasyonsuz saldırgan eylemleri var” dedi.

Macron, NATO Antlaşması’nın bir üyeye yapılan saldırıyı tüm üyelere yapılmış sayan ve kolektif savunma öngören 5’inci maddesine inancının sürüp sürmediği sorusuna ise, “Bilmiyorum” yanıtını verdi.

Macron sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama 5’inci madde yarın ne ifade edecek? Eğer Beşar Esad rejimi Türkiye’ye misilleme yapmaya kalkarsa buna dahil olacak mıyız? Bu kritik bir soru.”

ABD’nin Orta Doğu’ya olan ilgisini kaybederek Asya’ya yöneldiğini söyleyen Macron, “Trump’ın ABD’nin Suriye’deki Kürt müttefiklerini terk etmesi bunu güçlendirmekle kalmadı, aynı zamanda NATO’yu zayıflattı” dedi.

“Türkiye uzun vadede NATO’da olmayacak mı?” sorusunu da yanıtlayan Macron, “Bunu söyleyemem. Türkiye’yi NATO’dan dışlamak çıkarımıza değil ama belki de NATO’yu yeniden gözden geçirmeliyiz” dedi.

Macron sözlerini, “Stratejik ve siyasi olarak bir sorunumuz olduğunu kabullenmemiz lazım” diye sürdürdü.

Macron, Avrupa ülkelerinin NATO’yu savunmak için artık ABD’ye güvenemeyeceğini belirterek, “askeri özerkliğini” kazanması gerektiğini savundu.

Merkel: Transatlantik ortaklık bizim izin vazgeçilmez

Macron’un NATO’ya ilişkin değerlendirmelerine Almanya Başbakanı Angela Merkel’den yanıt geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Berlin’de Perşembe günü düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Merkel, “Bu bakış açısı kesinlikle benimkini yansıtmıyor” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin Duvarı'nın yıkılışının 30. yıl dönümü vesilesi ile buluştuTelif hakkıAFP
Image captionNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30. yıl dönümü vesilesi ile buluştu

NATO’da sorunlar olduğunu kabul eden Merkel, “ancak bu tür sert yargıların gerekli olmadığını” söyledi.

Merkel, “Transatlantik ortaklık bizim izin vazgeçilmez” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg de NATO’nun güçlü olmaya devam ettiğini söyledi:

“ABD Avrupa’daki yatırımlarını daha fazla asker ve tatbikatla artırıyor. Gerçek şu ki birlikte çalışıyoruz. Ortak savunmamızı güçlendirdik. Bizi Kuzey Amerika’da uzaklaştıracak her teşebbüs, İttifak’ı, transatlantik bağı, zayıflatma riskini taşımakla kalmıyor, Avrupa’yı bölme riskini de taşıyor.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.