Mükemmel derecede olgun, taze tadı olan ve hafif gevrek bir domates, en iyi BLT , caprese salatası ve domatesli sandviçi sağlar . Ancak çoğu zaman tüketim oranım meyvelerin tamamen olgunlaşma hızına ulaşmıyor ve haftanın sonunda yumuşak, hafif çürük bir domatesle baş başa kalıyoruz… Bunu önlemek için domatesleri saklamaya yönelik çeşitli yöntemler denendi.
Amaç? Onları mümkün olduğu kadar uzun süre taze tutmak için!
“Kontrol” : Bir yöntem oluşturmak için “kontrol” domatesi eklendi; bu, çoğu insanın sıklıkla yaptığı gibi onu mutfak masamda oda sıcaklığında tutmaktan ibaretti.
Zaman çerçevesi: Her bir domatesin durumunu dikkatlice incelemeden önce 10 gün olgunlaşmasına ve saklanmasına izin verildi.
Tat testi : 10 gün sonra her domatesi denedim ve genel tat, doku ve olgunluğa göre onlara bir derecelendirme verildi ve yüzeyde yumuşaklık ve kırışma gibi aşırı olgunlaşma belirtileri olup olmadığına bakıldı.
Derecelendirme: Her yöntem 1’den 10’a kadar bir ölçekte derecelendirilir; 10 mükemmel bir puandır ve en taze domatesi, 1 ise en az taze domatesi temsil eder. Kullanım kolaylığından saklama kolaylığına ve genel zevke kadar her şey son sayıya dahil edildi.
Domatesimi tabağa yerleştirip 10 gün buzdolabında beklettikten sonra gerçekten de domateslerin bozulmasını engelledi. Ancak soğukluğun yanında tatsızlık da gelir. Domatesim soluk kırmızı bir renge dönüştü ve içi neredeyse hafifçe ağarmış görünüyordu. Bu yöntemi kullanacaksanız, kullanmadan en az bir saat önce buzdolabından çıkarmanız öneriliyor..
Domatesimi klasik, şeffaf bir şarküteri kabında, kapaklı olarak 10 gün saklandı . Bu, aynı unlu dokuya ve ağızda kalan ekşi tada sahip, açık hava domatesiyle aynı sonuçları verdi. Diğer domatesimin bulunduğu tabaktan daha az yer kaplıyordu ama tat testi bu yöntemin mükemmel bir domatesi mahvetmekten başka bir işe yaramadığını açıkça ortaya koydu.
Düşündüğünüz gibi, domates sıcak apartman mutfağında hızla çürüdü. Domatesin yumuşak ve yumuşak hale gelmesi yalnızca beş gün sürdü. Soğutulmuş domateslerden biraz daha yüksek derecelendiriyorum çünkü domatesin ömrü daha kısa olsa bile genel olarak lezzet daha iyiydi.
Bu klasik yöntemi küçükken pazardaki çiftçilerin kullandığı bir yöntem.Her zaman bunun bir kocakarı hikayesi olduğunu düşünebilirsiniz ama biraz araştırma yaptıktan sonra durumun böyle olmadığını göreceksiniz! Domatesler dik tarafı yukarı bakacak şekilde saklandığında, havanın sapın etrafından kolayca akmasına izin verir, bu da aslında küf ve bakteriler için açık bir yoldur. Domatesin ters çevrilerek saklanması oksijene karşı küçük bir bariyer oluşturarak olası küf oluşumunu yavaşlatır. 10 gün geçtikten sonra, domatesin sapı çevresinde küçük nem kaybı izleri oluştu, ancak domatesin sertliği ve tatlılığı hala güzelce parlıyordu.
Ayrıca oda sıcaklığındaki bir domates, lezzetli bir domatese eşittir. Domatesi buzdolabından çıkarıp ısınmasına izin vermek için bekleme süresi yoktur.
Bu özel teknik kesinlikle favori olacak.Teori, potansiyel bakteri ve küf parçacıklarına karşı bir bariyer oluşturduğunuz baş aşağı domateslerle aynıdır. Küçük sap çıkıntısının üzerine küçük bir parça bant (herhangi bir bant işe yarayacaktır) yerleştirin ve domatesinizi kullanmaya hazır olana kadar orada bırakın.
!0 günsonra kabuğu gergindi, gözle görülür bir nem kaybı yoktu.
Elinizde biraz bant varsa ve iki dakikadan az zamanınız varsa domateslerinizi bantlayın! Domateslerin çabuk bozulmasını önlemenin ve 10 gün tazeliğini korumanın en kolay, en etkili yoluydu bu. Bunu yapmazsanız, onları baş aşağı saklamak da uygun bir koşul…