enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Kar Yağışlı
8°C
Bursa
8°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Advert

Doğum ilacı mucizesi: Beyin hastalıklarına çare olabilir mi?

Doğum ilacı mucizesi: Beyin hastalıklarına çare olabilir mi?
23.10.2024 09:00
27
A+
A-

Alzheimer ve Parkinson Hastalıklarına Yeni Umut: Beyin Temizliği

Beyindeki sinir hücreleri arasındaki iletişim sonrasında oluşan atık proteinler, beyin-omurilik sıvısı yoluyla düzenli olarak temizlenir. Ancak Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklarda bu temizleme sistemi bozulur ve zararlı proteinler beyinde birikerek sinir hücrelerine zarar verir.

2012’de keşfedilen “glifatik sistem”, beyin-omurilik sıvısının beyindeki atıkları temizleyerek lenfatik sisteme taşıyan bir mekanizmadır. Bu sistemin en önemli yapı taşlarından biri olan lenfanjion damarları, boyunda yer alan ve küçük pompalara benzeyen yapılarıyla beyin-omurilik sıvısını lenfatik sisteme iter.

Yeni bir araştırma, yaşlandıkça bu pompaların etkinliğinin azaldığını ve bunun sonucunda beyinde atık birikiminin arttığını ortaya koydu.

Doğum İlacıyla Beyin Temizliği

Araştırmacılar, yaşlı farelerde bu pompaları yeniden etkinleştirmek için hamilelerde doğum başlatmak için kullanılan bir ilaç kullandılar. Sonuçlar oldukça umut vericiydi. İlaç tedavisi gören farelerde lenfanjion damarları genç farelerdeki gibi çalışmaya başladı ve beyin-omurilik sıvısı daha etkili bir şekilde temizlendi.

Bu buluş, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde yeni bir kapı aralayabilir. Halihazırda güvenilir olduğu bilinen bir ilacın kullanılması, bu yöntemin insanlarda da uygulanabilirliğini artırıyor.

Rochester Üniversitesi’nden çalışmanın ortak yazarı Douglas Kelley, bu damarların cilt yüzeyine yakın bir konumda bulunması sayesinde müdahale için uygun bir hedef olduğunu vurguluyor. Kelley, bu yaklaşımın diğer tedavi yöntemleriyle birlikte kullanıldığında bu hastalıklar için yeni tedavi seçenekleri sunabileceğini belirtiyor.

Geleceğe Dönük Çalışmalar

Bu sonuçlar heyecan verici olsa da, bu yöntemin insanlarda da aynı etkiyi göstereceğini kesin olarak söylemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Bilim insanları, bu yeni keşfin ışığında Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde yeni yollar arayışlarını sürdürüyorlar.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.