Diyabette erken teşhis önemli.Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, diyabet hakkında farkındalığın arttırılması ve öneminin vurgulanması amacıyla kutlanan ‘Dünya Diyabet Günü’ hakkında açıklamalarda bulundu.Diyabette erken teşhis önemli. Diyabetin, insülin hormonunun yokluğu veya yetersiz olması durumunda kan şekerinin hücre dışında ve kanda yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalık olduğu bilgisini veren Dr. Akan, “Diyabet Tip 1 ve Tip 2 diyabet olmak üzere iki şekilde görülebilmektedir. Tip 1 diyabette vücudumuzda hiç insülin üretilemiyorken, Tip 2 diyabette ise vücudumuzda halen bir miktar insülin üretimi olmasına rağmen vücudun ihtiyacını karşılamaya yeterli olmamaktadır. Diyabetlilerin yüzde 90-95’ini Tip 2 diyabetliler oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
Obezitenin artması ve fiziksel aktivitenin azalmasıyla birlikte özellikle çocuk ve gençlerde tip 2 diyabet görülme sıklığının hızla artmakta olduğunu ifade eden Dr. Akan, “Genellikle 40 yaş sonrası ortaya çıkması ve ortaya çıkmadan önce 10-15 yıla kadar bulgu vermeyen gizli diyabet dönemi varlığı tip 2 diyabeti önemli kılmaktadır. Tip 2 diyabette belirtiler ortaya çıkmadan önce, belirtisiz seyreden ve kişiden kişiye değişen uzun bir süre geçebileceği gibi çok su içme, sık sık idrara çıkma, çok yeme, kilo kaybı, görme bulanıklığı, aşırı kaşıntı, mantar enfeksiyonu gibi belirtiler de görülebilir” şeklinde konuştu.
Erken Tanı Önemli
Günümüzde 425 milyondan fazla insanın diyabet ile yaşadığına dikkat çeken Dr. Akan, “Diyabet, körlük, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve ayak-bacak kaybının en önemli nedenidir. Diyabetin etkin yönetiminde en önemli nokta; diyabetten oluşabilecek komplikasyonların taranmasıdır” diye konuştu.
Bu Yılki Tema ‘Diyabet ve Aile’
Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından geçen yıldan sonra bu yıl da diyabet ile mücadele kapsamında tema olarak ‘Diyabet ve Aile’ temasının seçildiğinin bilgisini veren Dr. Akan, “Bunun nedeni ise, diyabetin aile üzerindeki etkisi konusunda farkındalık yaratabilmek ve bu hastalıktan etkilenen aileleri desteklemektir. Ailelerin, Tip 2 diyabet için değiştirilebilir risk faktörlerini önlemede kilit rolü vardır ve sağlıklı bir yaşam tarzını sağlamak için eğitimler ile desteklenmelidirler. İyi bir eğitim sayesinde düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme ile hastalığa yakalanma riski büyük oranda önlenebilir” ifadelerini kullandı.
Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde Diyabet Sıkı Takip Ediliyor
Bursa’da sağlıklı hayat merkezlerinde diyabetli hastaların, hem diyetisyenler hem de doktorlar tarafından sıkı takibinin yapıldığını vurgulayan Dr. Akan, “Sağlıklı hayat merkezlerinde bulunan diyabet hemşirelerimiz bu konuda alanında uzman kişiler. Hastaların her türlü takibini sağlıyorlar. Merkezlerde bulunan diyetisyenlerimiz kişiye özel diyet listeleri hazırlarken, fizyoterapistlerimiz ise hareketli yaşamı sağlamak amacıyla kişilere özel egzersiz programları hazırlıyorlar” diye konuştu.