Türkiye’de yaklaşık 11 milyon insan diyabetle mücadele ediyor. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde bu rahatsızlığın ciddiyetine dikkat çeken Diyetisyen Sibel Mumcu, “Diyabet, kalp-damar hastalıkları, böbrek sorunları, göz-görme sorunları, ileri aşamalarda körlük, ayak yaraları, duyu kayıpları, yara iyileşmesinde gecikme, sık yakalanılan enfeksiyonlar, cinsel sorunlar, felçler gibi pek çok hastalığa neden olabilir” dedi. Diyabetin tedavisinde sağlıklı beslenmenin rolü de çok önemli” açıklamasında bulundu.
Diyabet, pek çok kronik hastalığın kapısını açabilir.Doğuştan veya sonradan gelişen insülin hormonu yetersizliğine bağlı ortaya çıkan ve kandaki şekerin kullanımını engelleyerek sürekli yüksek kalmasına neden olan diyabet, Türkiye’de ve dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alıyor.Diyabet, pek çok kronik hastalığın kapısını açabilir. 14 Kasım Diyabet Günü’nde bu rahatsızlığın ciddiyetine değinen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Türkiye’de ve dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alan ve kronik bir hastalık olan diyabet için obezite, ailede diyabet öyküsünün olması, ilerlemiş yaş, hareketsiz yaşam, stres gibi nedenler en önemli risk faktörleri olarak sayılıyor” dedi.
Kişiye özel beslenme çok önemli
Diyabetli hastalar için dengeli beslenme esaslarına uygun, bireyin vücut ağırlığı ve fiziksel aktivitesi dikkate alınarak hazırlanmış kişiye özel diyet planının çok önemli olduğunu söyleyen Sibel Mumcu, “Karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral açısından dengeli, yüksek posalı besinler tercih edilerek düzenlenen diyet içeriği 4-6 arası (genellikle 3 ana, 2-3 ara) öğünde tüketilmeli. Diyette glisemik indeksi düşük olan besinler seçilmeli, şeker ve şeker ilave edilen yiyecek ve içecekler, tüm hamur işleri, hazır gıdalar ve her türlü tatlı beslenmeden çıkarılmalı. Diğer besin grubu seçimleri ise ihtiyaca göre çeşitlendirilerek ve porsiyon kontrolü sağlanarak düzenlenmeli” dedi.
Diyabetin ciddi bir rahatsızlık olduğuna dikkat çeken Sibel Mumcu, bu hastalıktan uzak kalmayı sağlayacak ipuçları ve ara öğün önerilerini de şöyle sıraladı: