enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2088
EURO
37,0206
ALTIN
2.996,58
BIST
8.654,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
19°C
Bursa
19°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
20°C

Diş fırçanızda kırmızılık görüyorsanız ihmal etmeyin

Diş fırçanızda kırmızılık görüyorsanız ihmal etmeyin
20.10.2024 15:59
4
A+
A-

Diş Eti Kanaması Nedenleri ve Tedavisi

Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması, son derece yaygın bir durumdur ve çeşitli nedenleri olabilir. En önemli nedeni, diş etlerine gerektiği kadar özen gösterilmemesidir.

Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanamalarının en yaygın nedeni, diş eti çizgisinde plak birikmesidir. Bu durum, gingivitis veya diş eti iltihabı olarak bilinir. Plak, tartar içine sertleştiğinde kanamaya yol açar ve periodontitis adıyla bilinen daha ciddi bir diş eti ve çene kemiği hastalığına neden olabilir.

Diş Eti Kanaması Nedenleri

Diş bakımındaki sorunlar, diş eti kanamasının başlıca nedenidir. Diş eti iltihabı ve periodontitis, diş etlerini hassaslaştırır ve kanamaya yatkın hale getirir.

  • Diş Eti İltihabı: Diş eti çizgisinde biriken plak, temizlenmediğinde diş eti iltihabına neden olur. Plak, diş yüzeyine yapışan bakteri ve yiyecek artıklarından oluşur.
  • Periodontitis: Diş eti iltihabı tedavi edilmezse, periodontitis adı verilen daha ciddi bir diş eti hastalığına dönüşebilir. Bu hastalık, diş etlerini, dişleri destekleyen kemikleri ve dokuları etkiler.
  • Vitamin Eksikliği: C ve K vitamini eksiklikleri, diş etlerinin kolayca kanamasına neden olabilir.
  • Diğer Nedenler: Takma dişler, hamilelik, kanama bozuklukları ve kan inceltici ilaçlar da diş eti kanamasına yol açabilir.

Tedavi

İyi diş hijyeni, diş eti kanamasını önlemek için hayati önem taşır. İşte bazı ipuçları:

  • Diş Hekimini Düzenli Ziyarete Edin: Yılda iki kez diş hekimini ziyaret ederek profesyonel temizlik yaptırın.
  • Uygun Diş Fırçası ve Diş Macunu Kullanın: Yumuşak uçlu bir diş fırçası ve antiseptik bir diş macunu kullanın.
  • Diş İpi Kullanın: Diş ipi, dişler arasına ulaşarak plağı temizler.
  • Sıcak Tuzlu Su ile Gargara Yapın: Şişmiş diş etlerini rahatlatmak için ılık tuzlu su ile gargara yapın.
  • Yumuşak Diyet Uygulayın: Diş etlerinizi tahriş etmekten kaçınmak için yumuşak yiyecekler tüketin.

Diş eti kanamanız devam ediyorsa, tedavi için bir diş hekimine başvurmanız önemlidir. Durumunuza göre antibiyotikler, antiseptik gargaralar veya cerrahi müdahaleler gerekebilir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.