enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4893
EURO
36,2479
ALTIN
2.964,68
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Diş çürüklerini engellemek için bunları deneyin!

Diş çürüklerini engellemek için bunları deneyin!
02.08.2024 13:43
17
A+
A-

Diş Çürümelerini Önleme

Sağlıklı dişler ve gülümsemeler için diş çürümesini önlemek çok önemlidir. Şekerli atıştırmalıklardan, asitli yiyeceklerden, nişastalı gıdalardan, kuru meyvelerden ve alkolden kaçınarak çürük geliştirme riskinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Şekerli Yiyecekler ve İçecekler

Şekerli yiyecekler ve içecekler, diş çürümesinin ana nedenleridir. Şekerli yiyecekler tüketildiğinde, ağızdaki bakteriler şekeri kullanarak çürüklere yol açan asit üretir. En yaygın şekerli yiyecekler arasında şunlar yer alır:

  • Sert şekerler, sakızlar ve lolipoplar
  • Gazozlar, enerji içecekleri ve meyve suları
  • Kurabiyeler, kekler ve hamur işleri

Asitli Yiyecekler ve İçecekler

Asitli yiyecekler ve içecekler, diş minesini zayıflatarak çürüklere karşı daha savunmasız hale getirebilir. Bazı asitli yiyecekler sağlıklıdır ve ölçülü olarak tüketilebilir, ancak diş sağlığınız üzerindeki etkilerini unutmamak önemlidir. Ana asitli yiyecekler şunlardır:

  • Portakal, limon, greyfurt ve suları
  • Turşu ve sirke içeren yiyecekler
  • Domates (özellikle domates sosu ve ketçap gibi konsantre formlarda)

Nişastalı Yiyecekler

Nişastalı yiyecekler de diş çürümesine katkıda bulunabilir. Nişastalar parçalandığında, bakteriler tarafından asit üretmek için kullanılabilecek şekerler oluşur. Dikkat edilmesi gereken nişastalı yiyecekler şunlardır:

  • Beyaz ekmek ve krakerler
  • Patates cipsi
  • Makarna (özellikle şekerli soslarla birlikte)

Kuru Meyveler

Kuru meyveler, şekerlemelere göre daha sağlıklı bir atıştırmalık olsa da diş sağlığı için yine de risk oluşturabilir. Kuru meyveler (üzüm, kayısı ve incir gibi) yapışkandır ve dişlere yapışarak bakteriler için uzun süreli bir şeker kaynağı sağlar.

Alkol

Alkol tüketimi de diş sağlığını etkileyebilir. Birçok alkollü içecek, diş minesini aşındırabilecek şekerler ve asitler içerir. Ayrıca alkol, ağız kuruluğuna neden olarak tükürük üretimini azaltır ve bu da asitlerin nötralize edilmesini ve yiyecek parçacıklarının uzaklaştırılmasını zorlaştırır.

Diş sağlığınızı korumak için yiyeceklerden kaçınmak tek başına yeterli değildir. Diş sağlığınızı korumak için ipuçları:

  • Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın ve diş ipi kullanarak yiyecek parçacıklarını ve plağı çıkarın.
  • Florürlü diş macunu kullanın.
  • Bol su için.
  • Düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin.
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.