enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4893
EURO
36,2479
ALTIN
2.964,68
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Deri sektörü ÖTV desteği ile rakipleriyle rekabet gücü kazandı

Deri sektörü ÖTV desteği ile rakipleriyle rekabet gücü kazandı
02.03.2019 13:24
298
A+
A-

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, Türkiye’nin üretim ve ihracatı adına, ham kürk ve derilerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’nin sıfırlanmasının, deri sektörüne rakipleriyle rekabet edebilme fırsatı sunacağını kaydetti.

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyi deri sektörünün uzun yıllardır beklediği bilgisini veren Zandar, “Ham Kürkler, dabaklanmış ve aprelenmiş kürklerde ki burada kastedilen kesinlikle koyun, keçi, kuzu gibi küçükbaş hayvanlar değil. Vizon, astragan, tilki, çinçila gibi av hayvanları ve özel olarak yetiştirilen hayvanların kürklerinde ÖTV sıfırlandı. Bu sayede kürk giysi ve aksesuar ihracatçıları Çin gibi, Uzak Doğulu rakipler ile pazar payımızı kaybetmemize neden olan Yunanistan karşısında dış pazarlarda önemli bir avantaj yakalamış olduk” dedi.

“Çinli ve Yunanlı kürk giysi ve aksesuar üreticilerinin ham ve tabaklanmış kürkü “sıfır” ÖTV ile aldıklarından bu ülkelere karşı rekabette dezavantajlı durumdaydık” diyen Zandar şöyle devam etti: “Dünya genelinde 30 milyar dolar pazar büyüklüğü olan Kürk giysi ve aksesuar üretiminde Türkiye’de ciddi bir bilgi birikimi ve know-how var, üretimde çok iyiyiz. Ancak, rekabet dezavantajı nedeniyle 2018 yılında sadece 60 milyon dolarlık ihracat yapabilmiştik. Bundan sonraki süreçte 30 milyar dolarlık pastadan daha fazla pay alabileceğiz. Deri sektörüne bu fırsatı sunan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak ve Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.”

Resmi Gazete’de yayınlanan aynı kararla işlenmiş kürk ürünleri olan çanta, şal, kürk ceket, kürk manto gibi ürünlerde giysi ve aksesuarlarda yüzde 20 olan verginin yüzde 25’e çıkarıldığı bilgisini veren Zandar, “Bu iç piyasada kürk giysi ve aksesuarlarının halen lüks tüketim sayıldığı ve ucuzlamadığı anlamına gelmekte. İthalatı azaltıcı etkisi olacak. Burada sadece ihracatımıza sağlanan bir avantaj söz konusu. Bu düzenlemeyi de destekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.