Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Türkiye’de yaşanmış depremler arasında en fazla can ve mal kaybına neden olan Gölcük depreminin 19. yıl dönümünde yaşanan acıların hafızalarda tazeliğin koruduğunu söyledi.
17 AĞUSTOS 1999’DA YAŞANAN GÖLCÜK MERKEZLİ DEPREMİN 19. YILDÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA YAPAN YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL HAKKI EDEBALİ, AFETLERDE KAYIP RİSKİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRDİKLERİNİ VURGULADI.
17 Ağustos 1999’da yaşanan Gölcük merkezli depremin 19. yıldönümünde açıklama yapan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, afetlerde kayıp riskini en aza indirmek için önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurguladı. Türkiye’nin birçok şehrinin birinci derece deprem kuşağında olduğu gerçeği doğrultusunda depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Başkan Edebali, “17 Ağustos Gölcük depreminin üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen, yaşanan acılar hafızalarımızdaki tazeliğini koruyor. Milletimizin büyük acılar yaşadığı bu kara gün ülkemiz ve milletimiz için bir milat oldu. Bursa başta olmak üzere ülkemizin birçok şehrinin birinci derece deprem kuşağında olduğu gerçeği doğrultusunda depremlere karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini hiç bir zaman, unutmamalıyız, unutturmamalıyız. 1903 yılından bugüne kadar yaşanan 130 depremde 110 bin vatandaşımız hayatını kaybetti, binlerce çocuk öksüz ve yetim kaldı. 2 milyon evimiz yıkılırken milyonlarca ev ise hasar gördü” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI İLE GÜVENLİ KONUTLARIN YAPIMINA ÖNCÜLÜK EDEN YILDIRIM BELEDİYESİ, OLASI AFETLERDE YÖNETİM PLANLARININ UYGULANACAĞI VE KRİZ KOORDİNASYONUNUN YÜRÜTÜLECEĞİ AFET YÖNETİM MERKEZİ İLÇEYE KAZANDIRDI.
‘MİLLİ GELİRİN YÜZDE 15’İ YOK OLDU’
Büyük bir yıkıma ve can kaybına neden olan Gölcük depreminde milli gelirin yüzde 15’inin yok olduğunu hatırlatan Başkan Edebali, “Yakın tarihimizin en acı hatırası, 17 Ağustos 1999’da merkez üssü Gölcük olan 7,4’lük deprem oldu. 45 saniyede 17 bin 480 kişi yaşamını yitirdi. 244 bin 383 binada ağır hasar meydana geldi. Yüz binlerce insanın evsiz kaldığı ülkemizin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan Gölcük depreminde milli gelirimizin yüzde 15’ini kaybettik. Bu açıdan yaşanacak afet durumlarına karşı tedbirimizi almak mecburiyetindeyiz. Özellikle bölgemizin deprem kuşağı üzerinde olması, depremle yaşamayı öğrenmemizi ve her an hazırlıklı olmamızı gerektirmektedir” diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR ZORUNLULUK
Aynı acıların bir daha yaşanmaması adına Yıldırım’da kentsel dönüşümü bölgesel değil bütüncül olarak hayata geçirdiklerini işaret eden Başkan Edebali, “Kentsel dönüşümü bir zorunluluk olarak değerlendiriyoruz. Kentsel dönüşüm hamlemizin temel önceliklerinden birisi, ilçemizi beton tabutlardan kurtararak, güvenli konutlar inşa etmek. Türkiye’ye örnek olacak Mevlana Ulus Kentsel Dönüşüm Projemizde zemini sağlamlaştırmak adına bina inşa etmeden önce jet grout yöntemiyle 14 metre derine inerek zemine su ve çimento karışımı enjekte ettik. Bu kapsamda, 45 bin 188 metre jet grout kolonu imal ettik. Bunun için 10 bin 142 ton beton kullandık. Zeminin direnç gücünü arttırdığımız gibi olası bir orta veya yüksek şiddetli deprem anında zeminde meydana gelecek sıvılaşmayı minimize etmiş olacağız. İlçemizin yüzde 33’ünü içerisine alan dönüşüm seferberliğimiz kapsamında hayata geçirdiğimiz projelerde zemin sağlamlaştırma ihtiyacı görülen tüm bölgelerde bu uygulamaya devam edeceğiz. Şehrimize güvenli konutlar kazandırmak temel önceliğimiz” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN EDEBALİ, “BURSA BAŞTA OLMAK ÜZERE ÜLKEMİZİN BİRÇOK ŞEHRİNİN BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDA OLDUĞU GERÇEĞİ DOĞRULTUSUNDA DEPREMLERE KARŞI HAZIRLIKLI OLMAMIZ GEREKTİĞİNİ HİÇ BİR ZAMAN, UNUTMAMALIYIZ, UNUTTURMAMALIYIZ.”
TAM DONANIMLI AFET PLANI
Afet yönetim planını hazırlayarak yaşanması muhtemel felaketlerde can ve mal kayıplarını en aza indirmek için de çalışmalarını yürüten Yıldırım Belediyesi, bu planların uygulanarak afet stratejilerinin yürütüleceği Afet Yönetim Merkezi’ni inşa ederek ilçedeki önemli bir açığı da kapattı. Yıldırım Belediyesi olarak, olası bir afet durumunda ilçede koordinasyonun sağlanması için ‘Afet Yönetim Planı’nın hayata geçirildiğini açıklayan Başkan Edebali, “Olası afet anlarında kriz planlarını uygulamak adına tüm afet senaryolarına yönelik çözümlerimizi ilçemize kazandırdığımız afet yönetim merkezimizde yöneteceğiz. Yaşanacak afet sonrası hemşehrilerimizin ilk olarak güvenli bir bölgeye intikalini sağlamak adına toplanma yerlerini belirledik. Planımız 6 ay ya da yılda bir kez değerlendirilerek güncellenecek. Vatandaşlarımız afet sonrası ilk etapta yapması gerekenleri bilecek. Yaşanmasını arzu etmesek de olası can kayıpları sonrasında toplu mezar yerleri dahi planımızda yer alıyor. Ayrıca mahalle konaklarımızda deprem odaları oluşturduk. Yeni 17 Ağustos’lar yaşanmaması temennisi ile hepimizi yasa boğan o gecede hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor ve yakınlarına daha başsağlığı diliyorum” şeklinde konuştu.
BAŞKAN EDEBALİ: “KENTSEL DÖNÜŞÜM HAMLEMİZİN TEMEL ÖNCELİKLERİNDEN BİRİSİ, İLÇEMİZİ BETON TABUTLARDAN KURTARARAK, GÜVENLİ KONUTLAR İNŞA ETMEK.”