enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5638
EURO
36,0386
ALTIN
3.001,66
BIST
9.418,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

DEİK Başkanı Nail Olpak, Bursa’da konferansta konuştu ama büyük aileler Deik’ten el çekti

DEİK Başkanı Nail Olpak, Bursa’da konferansta konuştu ama büyük aileler Deik’ten el çekti
20.10.2022 02:52 | Son Güncellenme: 20.10.2022 03:21
640
A+
A-

Deik Başkanı Nail Olpak, Bursa’da konferansta konuştu ama büyük aileler Deik’ten el çekti DEİK Başkanı Nail Olpak, Bursa’da konferansta konuştu: “Ekonomimiz Allah’a şükür iyi gidiyor. İhracatımız artarken ithalatımız da artıyor. İhracatımız geçen sene 225 milyar dolardı, bu sene inşallah 250 milyar dolarla kapatacağız. İlk 7 aylık ihracatımıza baktığımızda yüzde 17’lik bir artışımız var ama hem petrol hem enerji fiyatlarıyla baktığımızda ithalatımızda da yüzde 41’lik bir artışımız var. Üzerinde iyi düşünmemiz gereken bir konu”

Deik Başkanı Nail Olpak, Bursa’da konferansta konuştu ama büyük aileler Deik’ten el çekti

Deik Başkanı Nail Olpak, Bursa’da konferansta konuştu ama büyük aileler Deik’ten el çekti

BURSA (AA) – Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “Ekonomimiz Allah’a şükür iyi gidiyor. İhracatımız artarken ithalatımız da artıyor. İhracatımız geçen sene 225 milyar dolardı, bu sene inşallah 250 milyar dolarla kapatacağız.” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesinin düzenlendiği Müstakil Düşünceler Konferansına katılan Olpak, “2023 Hedefinde İhracat ve Ekonomi Öngörüleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Koronavirüs salgınıyla dünyada birçok şeyin değiştiğini ifade eden Olpak, dijitalleşme, lojistik, ulaşılabilirlik, globalleşme, tedarik zinciri ve güvenli ticaret konularının daha da önem kazandığını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakat Eylem Planına değinen Olpak, “Nasıl dijitalleşmeyle dijital ekonomiyi farklı görmek gerekiyorsa Yeşil Mutabakat denilen şey de aslında bir yeşil ekonomi. Avrupalı bir yeşil ekonomi dizaynı yapıyor önümüze. ‘Bu yeşil ekonomi dizaynına uygun hizmet ya da ürün üretmezsen ben bundan sonra senin malını kapıda bekletirim kardeşim, tutarım ya da ek gümrük koyarım’ diyor. O zaman tedbirini almak durumundayım. Öyle bir realitenin olduğunu da bilmemiz lazım. Yani Yeşil Mutabakatın yeşilden başka bir boyutunun olduğunu görmemiz lazım.” dedi.

Dünya ticaretinden alınan pay ölçüsünde ülkelerin refah seviyesinin arttığını belirten Olpak, o pay ölçüsünde de ülkelerin sözünün bir değerinin olduğunu vurguladı.

Olpak, Türkiye’nin 2021 yılı sonu itibarıyla dünya ticaretindeki payının yüzde 1’i geçtiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Hedefimiz yüzde 1,5 olmak. Yüzde 1,5 olunca bayağı bir sözümüz etki eder hale gelebileceğiz. Problemlerimiz var mı? Var. İş hayatının içindeyiz. Enflasyonu konuşalım. Problem hem de ciddi problem. Can yakıyor mu? Tabii yakıyor yani. Kur var, faiz var. Bunların hepsini konuşabiliriz. Üretimin artış hızı ivme kesti. Hala artış var ama bir ibresi vardı onun, hız kesti. Dikkat etmek lazım. Bizim büyük pazarımız Avrupa inşallah nezle ya da grip olmaz. Aman dikkat edelim. Böyle bir konumuz var. Böyle olursa ne yapabileceğimizi görmemiz lazım. Günü konuşmak kolay ama yarını görmek lazım. Pazarın yüzde 50-55’i orasıysa oranın nezle olması beni grip, zatürre olmaya götürür mü, götürmez mi? Bunu iyi düşünmemiz lazım. Türkiye’de henüz konuşulmuyor Allah’a şükür ama dünyada resesyon gibi şeylerden bahsediyoruz. Bir taraftan da bizim nüfus büyüyor. Hala ekonomimiz Allah’a şükür iyi gidiyor. İhracatımız artarken ithalatımız da artıyor. İhracatımız geçen sene 225 milyar dolardı, bu sene inşallah 250 milyar dolarla kapatacağız.”

“İlk 7 aylık ihracatımızda yüzde 17’lik bir artışımız var”

Deik Başkanı Nail Olpak, Bursa’da konferansta konuştu ama büyük aileler Deik’ten el çekti

Avro-dolar paritesinin 2021 yılının başında 1,20’lerde olduğunu dile getiren Olpak, şimdi 0,97’lere geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
“Ne kaybettik? Ciro kaybetmedik ki net kar kaybettik. Böylesi bir ortamın içinde ithalatımız da artarak devam ediyor. Riskler var mı? Var. Salgından kaynaklı riskler hala devam ediyor. Çünkü Çin mesela kendi içinde dünyanın tedarikçisi oldu ve bir noktada oradaki yavaşlama bir yerlere eksi etki ederken bizim açımızdan da artı olabildiği bir çerçevenin içinde hala Kovid-19 sıfır politikası sürdürüyor. Merkez bankaları ‘Biz süreci canlandıracağız’ diye faiz yarışına devam ediyorlar. İki tane belirleyici var. Bir FED bir de Avrupa Merkez Bankası. Hala ilk 7 aylık ihracatımıza baktığımızda yüzde 17’lik bir artışımız var ama hem petrol hem enerji fiyatlarıyla baktığımızda ithalatımızda da yüzde 41’lik bir artışımız var. Üzerinde iyi düşünmemiz gereken bir konu.”

Konferansa, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Çelik, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ve MÜSİAD üyeleri katıldı.

Büyük aileler Deik’ten el çekti Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK); 2021 Yılı İş Konseyleri Seçimli Olağan Genel Kurullarını cumartesi günü tamamladı. DEİK Başkanı Nail Olpak’n genel kurullar sonrası yaptığı konuşmada verdiği bilgiye göre; altı iş konseyinde birden fazla liste yarıştı. 13 iş konseyi başkanı kadınlardan oluştu. 11 iş konseyinde seçim yeterliliği oluşmadı. 4 yerde ise aday vardı ama şartlar yetişmediği için seçimler yapılamadı, önümüzdeki günlerde mevcut kriterlere uymak kaydıyla seçimler yapılacak.

Büyük aileler Deik’ten el çekti

Deik Başkanı Nail Olpak, Bursa’da konferansta konuştu ama büyük aileler Deik’ten el çekti

Büyük aileler Deik’ten el çekti İş Konseyi Başkanlıklarına seçilen isimleri incelediğimizde Türkiye’nin büyük sermaye gruplarını temsil eden ailelerin mensuplarından hemen hemen hiç birinin görev almaması dikkatimizi çekti. Öte yandan kaynaklarımız DEİK’te oluşan iş konseyi başkanlarının ağırlığına bakıldığında MÜSİAD ve ticaret odası havası oluştuğunu ifade ettiler. Bunun yanında koordinatör başkanlarında da yönetim kurulu vesayeti yaşandığı bilgisi tarafımıza iletildi.

YOUNG AVUSTRALYA’DA!

İtalya İş Konseyi Başkanlığı görevini yürüten Zeynep Bodur Okyay, Kore İş Konseyi Başkanı Ali Kibar, Kuveyt İş Konseyi Başkanı Ebru Özdemir ve Aydın Doğan’ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ’ın yanında, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin’in Singapur ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Balkır’ın ise İsveç İş Konseyi Başkanı olduğu görüldü. Ne Koçlar ne Sabancılar ne Eczacıbaşılar ne Boynerlerden profesyonel çalışanlar dışında bir kişi bile DEİK Konsey Başkanlıklarında boy göstermedi. Genç TİM Başkan Yardımcısı Kübra Orakçıoğlu Kazan, DEİK Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi seçildi. Balıkçılık sektörünün önemli isimlerin eski İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Tuncay Sagun’un oğlu Oğulcan Kemal Sagun’un Japonya İş Konseyi Başkanı olarak görev aldığı görüldü. Yıllar boyunca Almanya İş Konsey Başkanı olan ve Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanlığı’ndan ayrıldıktan sonra Dalgakıran Holding’in yeni büyüme stratejisine öncülük eden Steven Young bu dönem Avustralya İş Konseyi Başkanlığı’na geçti. Avustralya’daki Mustafa Mertcan da Portekiz İş Konseyi Başkanı oldu. Mertcan ise Dof Robotics ile Türkiye’den dünyaya eğlence sektörü sistemleri ihraç eden bir girişimci. Kardeş ülke Azerbaycan İş Konseyi’nde ise görev değişimi oldu. Konsey Başkanlığı Kolin’e geçti. Karabağ’ın yeniden inşasında görevler üstleneceği belirtilen Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Koloğlu görev Selçuk Akat’tan devraldı. Eski başkan Akat üç dönem yürüttüğü bu görevi tamamlarken “Üstün Performans” kategorisinde Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi’ne Ticari Diplomasi Ödülü kazandırdı.

GÖREVLER DEĞİŞTİ

Kayserispor’un Başkanı da olan iş insanı Berna Gözbaşı yeni dönemde Afrika tarafından Avrupa’ya transfer olan isimler arasında yer aldı. Danimarka İş Konseyi Başkanı seçilen Gözbaşı ayrıca Zeynep Bodur Okyay’dan Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanlığı görevini devraldı. ASKON’un öne çıkan isimlerinden Litvanya İş Konseyi Başkanı Gökhan Yavuzer de bu dönem Meksika İş Konseyi Başkanı oldu. Togg’un fabrikasını inşa eden Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik şirketlerinden Yapı Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu da Katar İş Konseyi’ndeki görevini sürdürdü. Aynı aileden Erdem Arıoğlu da Tanzanya İş Konseyi Başkanı seçildi. Katar İş Konseyi Yönetiminde bu dönem yemek sanayii sektörünün tanınan isimlerinden Hüseyin Bozdağ da yer aldı. Çin ve Türkiye ilişkilerinin gelişmesi için çalışmalar yürüten isimlerden olan Murat Kolbaşı Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatörü seçildi. Çin’deki en büyük Türk yatırımcı Korhan Kurdoğlu Çin İş Konseyi Başkanlığına yeniden seçilirken, Bulgaristan’da ambalaj tesisi yatırımları olan Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Zeki Sarıbekir de yeniden Bulgaristan İş Konseyi Başkanı oldu.

TOSYALILAR AFRİKA’DA

DEİK Mısır İş Konseyi Başkanı ise Mustafa Denizer oldu. Diktaş Yönetim Kurulu Üyesi Denizer’in işvereni olduğu Diktaş Dikiş kamuoyunda bilinen markasıyla Ören Bayan. Şirket 2020 yılında işçi sendikası Teksif ile yaşadığı husumet ile gündeme gelmişti. Daha önce Rusya İş Konseyi Başkanı olan Tuncay Özilhan yerine geçen dönem Mithat Yenigün seçilmişti. Bu dönem ise görevi daha önce Özbekistan İş Konseyi Başkanı olan ve Rusya’da da müteahhitlik işleri yapan İzzet Ekmekçibaşı devraldı. Ekmekçibaşı’nın şirketi Gentes’de 2020 yılında Cezayir’deki bir işinde işçi ücretlerinin geç yatırılması yüzünden kamuoyunun gündemine gelmişti. Tosyalı’ların ailecek Sahra Altı Afrika kısmında görev aldıkları gözlendi. Şerif Tosyalı Moritanya, Fuat Tosyalı Senegal İş Konseyi Başkanı seçildi. Tosyalı’nın çelik cevheri yatırımlarının bulunduğu Cezayir’e de dünürleri başkan oldu. Bu ülkede tekstil yatırımları olan Mesut Toprak Mısır İş Konseyi Başkanlığı’ndan ayrılarak Cezayir’e başkan olarak gitti. Fuat Tosyalı ayrıca Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı oldu.

TAŞINMA PARASI RAHATSIZLIĞI

Bunun yanında DEİK’in Seyrantepe’deki yeni genel merkezine taşınma sürecinde yönetim kurulunun, taşınma giderleri için konsey başkanlarından ilave bağış talep etmesi ve bunu seçim yeterliliği şartı gibi sunması büyük tepki çekmişti. Ülke büyüklüğüne göre yeni ofise taşınma payı için en az 100 bin lira yatırmayanlar başkan seçilme şartına sahip olamadı. Parayı yatıramayanlar için de yazılı taahhüt istendiği ifade edildi. Genel kurula bu rahatsızlık ile gidildi. Bu süreçte Küba İş Konseyi Başkanı ve yönetiminin istifa ettiğini öğrendik. Bunun yanında Ukrayna örneğinde olduğu gibi bu iş konseyinde başkan DEİK’in belirlediği ücreti ödediği halde karşısında bir adayın çıkması da rahatsızlık yarattı. Ancak mevcut başkan yeniden seçildi. Genel Kurul sonrası yayınlanan listede Küba İş Konseyi Başkanı olarak kimsenin adı da yer almadı. Buraya yönetim kararıyla atama yapılacağı öğrenildi. Diğer yandan uluslararası liman işletmecisi Global Yatırım Holding’in bir şirketi dışında DEİK’ten çekildiği tarafımıza iletildi.

SURİYE BAŞKANI KİM?

Yine eski TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve eski TİM Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen gibi isimler yeni dönemde konsey başkanlığı görevlerini bırakırken, eski TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ise Fas İş Konseyi Başkanlığı’na yeniden seçildiği görüldü. Yelda Demiören’in eşi Haluk Kalyoncu yeni dönemde de DEİK Enerji İş Konseyi Başkanı oldu. Son dönemde dünya gündeminde ilk sıralarda yer alan Kazakistan İş Konseyi Başkanlığına Sani Şener seçildi. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın oğlu Ilgaz Manuel Bağlıkaya Kolombiya İş Konseyi Başkanı olurken, Gaziantep Büyükşehir Belesiyesi’nin eski genel sekreteri olduğu bilgisi dışında iş dünyasına ilişkin hakkında başkaca herhangi bir bilgi bulunmayan İbrahim Fuat Özçörekçi’nin Suriye İş Konseyi Başkanı olması dikkat çekti. Özçörekçi’nin bu konseye hangi sıfatla seçildiği de ayrıca merak konusu.

Anadolu Ajansı – Aydınlık

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.