enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5638
EURO
36,0386
ALTIN
3.001,66
BIST
9.418,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

Dağıtım şirketleri kasayı dolduruyor borcunu ödemiyor

Faturasını ödeyemeyen vatandaşın elektriğini kesen dağıtım şirketleri, sorumluluklarını yerine getirmiyor. Elektrik dağıtım firmalarının TEİAŞ’a ödeme yapmadıkları ortaya çıktı.

Dağıtım şirketleri kasayı dolduruyor borcunu ödemiyor
24.09.2023 07:55
62
A+
A-

Borcu nedeniyle vatandaşın elektriğini kesen elektrik dağıtım şirketleri devletten alacaklarını alıyor fakat borcunu ödemiyor. Sayıştay bu mevzuda yasal düzenleme yapılarak kamu ziyanının engellenmesi gerektiği ikazında bulundu. CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, “Vatandaş faturasını ödeyemeyince elektriği kesiliyor lakin dağıtım şirketleri, Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’ye (TEİAŞ) iletim çizgilerini kullandıkları için ödemeleri gereken bedeli ödemiyor. 2022 yılında 274 bin abonenin elektriği kesildi. Tıpkı şirketler bakanlığa olan borçlarını ise ödemiyor. Vatandaş bu haldeyken buna neden göz yumuluyor anlamak mümkün değil” dedi.

BORÇ 15 MİLYAR LİRA

Sarıgül, Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti: “Elektrik dağıtımının özelleştirilmesi ile 21 elektrik dağıtım bölgesi oluşturuldu ve her bölge için bir elektrik dağıtım şirketi kuruldu. Fakat dağıtım şirketlerinin devlete olan borcunun 15 milyar liraya ulaştığı belirtilmektedir. Yıllardır süren bu sorun son olarak Sayıştay raporlarına yansıdı. Raporda, elektrik dağıtım şirketlerinin TEDAŞ’tan olan alacaklarını bakanlık yoluyla vaktinde aldıkları, TEİAŞ’a olan borçlarını ise vaktinde ödemedikleri belirtiliyor. Elektrik dağıtım şirketlerine genel aydınlatma bedeli olarak her ay ödeme yapılıyor lakin birebir şirketler elektrik iletiminden kaynaklanan borçlarını ödemiyor. TEİAŞ ticari borçlanma yoluyla finansman sağlıyor. Hasebiyle elektrik iletim hizmet maliyetinin artmasına yol açılıyor. Artırım ve alacaklara gelince aslan
kesilen şirketlerin bahis devlete ödeme olduğunda ise yasa, yönetmelik dinlemeyerek ödemeleri yapmaması kabul edilemez.”

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül

Hangi şirketler ödemedi?

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Bakan Bayraktar’ın şu sorulara cevap vermesini istedi: “Borçlarını vaktinde ödemeyen dağıtım şirketleri hangileridir? Borç fiyatı ne kadardır? Bu şirketlere bir yaptırım sağlandı mı? Elektrik iletim maliyetlerinin artmasına neden olan bu ödemelerin vaktinde yapılmasına ait bir düzenleme gündeminizde var mıdır? Genel aydınlatma bedeli olarak dağıtım şirketlerine bugün kadar ne kadar ödeme yapıldı?”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.