Akdeniz bölgesinin bu özgün bitkisi, yüzyıllar boyunca mutfaklarda ve geleneksel tıpta kendine yer bulmuştur. Ülkemizin Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerinde yaz aylarında yetişen kapari, ekonomik değeri ve çok yönlü kullanım alanlarıyla yerlilere önemli bir gelir kaynağı sağlar.
Karaciğer yağlanmasına karşı savaşan kapari, yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriğiyle diş sağlığına da katkıda bulunur. Sağlıklı bileşenleri sayesinde hem genel sağlığa fayda sağlar hem de doğal bir besin kaynağı olarak öne çıkar.
Yüksek kalsiyum ve magnezyum oranıyla kemik ve diş gelişimi için önemli olan kapari, aynı zamanda B12, K, E ve A vitaminleriyle doludur. Bu da karaciğer yağlanmasını önlemeye yardımcı olur. Lifli yapısı sayesinde sindirimi kolaylaştıran bu bitki, sağlığımıza çok yönlü katkılar sunar.
Özellikle kalp sağlığı, sindirim sistemi ve cilt üzerindeki potansiyel faydaları üzerine araştırmalar devam etmektedir.
sciencedirect.com’da yer alan bir araştırma, kaparinin flavonoidler açısından zengin olduğunu ve alerjik reaksiyonlara karşı etkili olabileceğini öne sürüyor.
Kapari meyvelerinin farklı gelişim aşamalarında, protein içeriğinin azaldığı ve fenol, flavonoid ve flavanol oranlarının arttığı belirtilmektedir.