enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6535
EURO
36,5905
ALTIN
2.958,05
BIST
9.662,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
12°C
Bursa
12°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
15°C
Cuma Açık
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Az Bulutlu
12°C
Advert

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yanıtladı! Kripto ve Borsaya vergi düzenlemesi gelecek mi?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yanıtladı! Kripto ve Borsaya vergi düzenlemesi gelecek mi?
24.09.2024 13:53
11
A+
A-

Cevdet Yılmaz’ın Açıklamaları

Vergi Oranları

  • Genel vergi oranlarına ilişkin adımlar atıldığını hatırlatan Yılmaz, “Önümüzdeki süreçte esas odağımız, istisna ve muafiyetleri mümkün olduğunca daraltmak olacak. Kanuni vergi oranlarında büyük bir değişiklik beklenmemeli.” dedi.
  • “İlk pakete benzer yeni bir düzenleme olacak mı?” sorusuna ise “Bu yıl için böyle bir planımız yok.” yanıtını verdi.

Enflasyon Muhasebesi

  • Piyasalarda tartışılan enflasyon muhasebesinin ertelenmesiyle ilgili olarak Yılmaz, “Finans kuruluşları 2025’te enflasyon muhasebesine geçecek mi?” sorusuna şu cevabı verdi: “Bu konu bir süre sonra Türkiye’nin gündeminden çıkacak. Belki gelecek yıl da tartışılabilir, ancak 2026’da bu gündem olmayacak.”
  • KOBİ’ler için uygulamanın ertelendiğini hatırlatan Yılmaz, yatırımları koruyacak bir çalışma yürüttüklerini, sonbaharda gerekirse bu konuda yasal düzenleme yapılabileceğini belirtti. Bankalarla ilgili kararın yıl sonunda netleşeceğini ekledi.

Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) Projeleri

  • KÖİ projelerinin dövizle yapılmasının bütçe üzerinde yük oluşturduğu yönündeki görüşlere değinen Yılmaz, bu projelerin sadece finansal açıdan değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. “Türkiye, birçok projeyi maliyetlerin daha düşük olduğu zamanlarda gerçekleştirdi. Keşke daha fazlasını yapsaydık.” dedi.
  • Sözleşmelerin TL’ye çevrilmesiyle ilgili olarak “Şu an böyle bir çalışmamız yok.” şeklinde konuştu.

Enflasyon ve Faizler

  • TL’nin aşırı değerli olduğu yorumlarına değinerek, dalgalı kur rejimine işaret eden Yılmaz, “Merkez Bankası’nın sadece manipülatif ve spekülatif olaylara müdahale etmesi gerekiyor. Enflasyonla mücadele eden ülkelerde milli paraların güçlenmesi doğal bir sonuçtur.” dedi.
  • Yılmaz, “Enflasyon düştükçe, TL’nin değerlenmesi üzerine tartışmalar da kendiliğinden ortadan kalkacaktır.” şeklinde konuştu. Ayrıca, “Orta vadede amacımız hem enflasyonu hem de faizleri düşürmek.” diye ekledi.

Enflasyon ve Büyüme

  • OVP’de ortaya konulan %4 büyüme ve %17,5 enflasyon hedefinin birlikte nasıl sağlanabileceği sorusuna Yılmaz, enflasyon düşüşünün öngörülebilirliği artırarak büyümeyi desteklediğini söyledi.
  • Büyüme kompozisyonunun da önemli olduğunu, yatırım ve ihracat odaklı büyümenin enflasyonist olmayacağını belirtti.
  • Ayrıca, dünyadaki faiz düşüşü, emtia fiyatlarındaki ılımlılık ve AB ile MENA’nın olumlu performansının Türkiye’nin büyümesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Parasal Sıkılaşmanın Sonlanması

  • Ortaya konulan hedeflerin parasal sıkılığın daha erken sonlanmasına neden olacağı yönündeki iddiaları reddeden Yılmaz, Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığına vurgu yaptı ve enflasyonu tek hanelere düşürmenin öncelikli hedef olduğunu söyledi.

Kamu Maliyesi

  • Deprem harcamalarına rağmen bütçe açığının GSYİH’ye oranının %4,9’a çekilmesinin mali disiplini gösterdiğini belirtti.
  • 2024 için belirlenen %3,1’lik hedefin de maliye politikasının desteğinin süreceğini işaret ettiğini ekledi.
  • Tasarruf programı kapsamında, kamu kurumlarının ödenekleri içinde kalmalarına dikkat ettiklerini ve yeni yatırım projelerine zorunlu haller dışında başlamadıklarını belirtti.

Swap Kanalları ve Açığa Satış Yasağı

  • Londra ile swap kanallarının tekrar açılması için çalışmalar başlatılmış ancak süreç tamamlanmamıştı. Yılmaz, ilgili birimlerin değerlendirmelere devam ettiğini belirterek, bu konuların ihtiyatlı bir şekilde ele alındığını söyledi.
  • Ayrıca, borsada açığa satış yasağının kaldırılması konusunda ilgili kurumların etki değerlendirmesi yaptığını ve zamanı geldiğinde bu konular hakkında karar alınacağını belirtti.
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.