enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5638
EURO
36,0386
ALTIN
3.001,66
BIST
9.418,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

Çocuklar Yesin Diye Zeytini Kuruttuk Projesi Başladı

Çocuklar Yesin Diye Zeytini Kuruttuk Projesi Başladı
05.04.2019 18:41
305
A+
A-

Zeytinin içinde bulunan tuz miktarının düşürülmesine olanak sağlayan doğal kurutma yöntemi ile tuz oranı sebebiyle zeytin tüketemeyen vatandaşlarımızın ve çocukların sağlıklı zeytin tüketebilmesi amacıyla geliştirilen, ‘Çocuklar Yesin Diye Zeytini Kuruttuk’ Yayım Projesi’nin açılış töreni Mudanya Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Proje zeytin üreticilerine, farklı zeytin işleme yöntemlerinin sahada geliştirilerek kimyasal kullanmadan üretim yapmalarına olanak sağlıyor. Ayrıca, zeytinin uluslararası pazarlardaki payının artarak daha kolay ve kısa sürede gerçekleştirilecek yeni bir işleme yöntemi ile katma değeri yüksek ürünle, piyasada fark yaratarak, çiftçi gelirini arttırması hedefleniyor.

Sağlayacağı ekonomik faydanın yanı sıra doğal kurutma yöntemiyle üretilecek olan zeytinin özellikle çocukların ve tuz tüketimini azaltmak zorunda olan hastaların zeytin tüketimine alternatif olması amacıyla hayata geçirilen projenin açılış törenine Mudanya Kaymakamı Faik Oktay SÖZER, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL,  Orman Bölge Müdürü Yalçın AKIN, Ziraat Odası Başkanları ile sektör paydaşları ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL: ‘’İlimiz hem zeytin hem de diğer pek çok meyve bakımından önemli bir potansiyele sahiptir. Zeytin, sadece meyvesi ile değil; aynı zamanda yağı, yaprağı ve çekirdeği ile üreticilerimize fayda sağlayan bir meyvedir. Bu kadar kıymetli bir ürün için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak hazırlamış olduğumuz bu proje ile siz değerli üreticilerimizin daha kısa sürede, daha düşük maliyetle daha yüksek kazanç sağlayacağına inanıyoruz. Bu proje ile ülkemizde yeni yeni üretilmeye başlayan doğal kurutulmuş zeytinin bölgemiz çiftçisine tanıtılarak, ürünü ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde katma değer oluşturmasını amaçladık. Zeytinin katma değerini arttıracak olan bu olgunlaştırma yöntemi ile üreticilerimizin dış pazar imkânlarının da artacağına inanıyorum.’’ dedi. Doğal kurutma yöntemiyle üretilen zeytinin sağlık açısından faydasının da altını çizen AYGÜL konuşmasını: ‘’Ayrıca, doğal kurutma yöntemiyle elde edilen zeytinin tuz içeriğinin oldukça düşük olması, sağlıkları sebebiyle tuz tüketemeyen vatandaşlarımızın özellikle de çocuklarımızın sağlığını düşünen ailelerin tercih sebebi olacaktır diye düşünüyorum. Projenin hazırlanması ve uygulanması ile bu etkinliğin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Paydaş olarak katkı sunan Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün Uzmanları ile Mudanya Ziraat Odası Başkanlığına ve Projeye Destek veren Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığımıza da şükranlarımı sunuyorum. Projenin ilimiz ve ülkemiz üreticilerine faydalı olması dileklerimle, tüm konuklarımıza en kalbi sevgi ve saygılarımı sunuyorum.’’ şeklinde sonlandırdı.

Açılış Töreni ve paneli yapılan Proje, 2019-2020 yıllarında Mudanya ilçemizde yürütülecektir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.