Çinlilere ev pazarladığı iddia edilmişti: Pekin büyükelçisi Emin Önen Merkez’e alındı! Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, Cumhurbaşkanı kararıyla merkeze çekildi. Pekin Büyükelçiliği’ne İsmail Hakkı Musa atandı.
GÜNDEM – Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği’ne Konsolosluk İşleri Genel Müdürü İsmail Hakkı Musa atandı.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen merkeze alındı.
Korkusuz gazetesi yazarı Can Ataklı, Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen’e ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme almıştu.
Can Ataklı, “İşleri gereği Çin’e çok sık gidip gelen bir arkadaşım, ‘Bu Pekin’deki büyükelçi var ya’ dedi; ‘Türk-Çin ilişkilerinde bir sorun çıkarırsa hiç şaşırma.’ Çin’in başkenti Pekin’deki büyükelçimiz eski bir AKP milletvekili” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’nin Çin’le ticaretini koordine edebilmek için çok yoğun çaba harcıyormuş. Söylenene göre, elçimiz gece gündüz çalışıyormuş” diyen Can Ataklı şöyle devam etti:
“Tabii insan ilk anda, ‘Ne güzel, keşke bütün elçilerimiz böyle olsa, bulundukları ülkelerle ticaretimizi geliştirmek, Türkiye’ye daha fazla kazandırmak için gece gündüz demeden çalışsa’ diyor.
Ama arkadaşım, ‘Öyle değil işte’ dedikten sonra devam etti;
‘Elçimiz, Türkiye’de bir şirket kurdu. Bu şirket Çinlilere Türkiye’de ev pazarlıyor. Bu da iyi bir şey ama Türkiye-Çin arasındaki ticareti de yine kendi şirketi ya da yakınları aracılığı ile yürütmeye çalışıyor. Başta turizm şirketleri olmak üzere Çin’le iş yapan pek çok şirket bu durumdan hem çok rahatsız, hem de çok şikayetçi. Çünkü devletin hakim gücünü kullanıyor.”
Can Ataklı, büyükelçi ile ilgili şunları yazdı:
“Çin’i yakından tanıyan arkadaşım ‘Bu durumdan elbette Çin şirketleri de rahatsız duyuyor, ayrıca Çin yönetiminin de durumdan pek hoşnut olmadığını duydum. Yakında Ankara’ya bir uyarı yaparlarsa şaşırmam’ diye ekledi. Daha sonra Çin’le iş yaptığını bildiğim birkaç tanıdığıma da sordum bu bilgiyi.
‘Aman bizden söz etme’ kaydını koyduktan sonra, ‘Büyükelçi belki de kendi şirketini kollamak için biraz fazla gayretkeşlik yapıyor, bu kadarını söyleyelim’ dediler.”
Önen, Çin’de yürüttüğü tanıtım çalışmasının farklı algılanmasının üzücü olduğunu belirterek şöyle demişti: Ülkemizde 250 bin dolar ve üzerinde gayrimenkul satın alanların Türk vatandaşlığına hak kazanmaları, Çin’den ülkemizdeki gayrimenkul sektörüne yönelik ilginin artmasını sağladı. Çinli ve Türk şirketlerin düzenlediği organizasyonlarda ülkemizdeki yatırım olanakları hakkında sunumlar yaptım. Bu çabalarımızın, ‘Çinlilere Türkiye’de ev satışı yaptığımız’ gibi asılsız ve ucuz iddialar ile gölgelenmeye çalışmasından üzüntü duydum.
Kaynak: Birgün