enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5742
EURO
36,2998
ALTIN
2.993,27
BIST
9.359,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

Çiftçiye ‘beklenen enflasyon’ darbesi

Çiftçiye ‘beklenen enflasyon’ darbesi
08.09.2024 12:27
12
A+
A-

Türkiye’deki Çiftçiler, Beklenen Enflasyona Göre Fiyatlandırma Politikasıyla Zor Durumda

Hükümetin açıkladığı yeni Orta Vadeli Program’daki ekonomik düzenlemeler, tarımsal ürünlerin alım fiyatlarını geçmiş enflasyona göre değil, beklenen enflasyona göre belirleyecek. Bu değişiklik, halihazırda düşük gelirlerle mücadele eden çiftçilerin artan maliyetler karşısında daha da zorlanmasına yol açacak.

Beklenen Enflasyon Tuzağı

Programa göre, tarımsal ürünlerin alım fiyatları, kamu maliyesi, piyasa dinamikleri ve program hedefleri göz önüne alınarak belirlenecek. Ancak bu fiyatlar, mevcut enflasyona değil, beklenen enflasyona göre güncellenecek.

Örneğin, programda 2024 sonu için enflasyon tahmini yüzde 33’ten yüzde 41,5’e yükseltildi. Normalde enflasyonun yüzde 41,5 olduğu bir ortamda, 2024 sonunda ürün fiyatlarına bu orana yakın bir zam yapılması gerekirdi. Ancak beklenen enflasyonun yüzde 17,5 olarak tahmin edilmesi nedeniyle, çiftçilere yüzde 40 bandı yerine yalnızca yüzde 17,5 civarında bir artış verilecek.

Çiftçiler Memnun Değil

Çiftçiler, buğday, arpa, fındık ve çay gibi ürünler için belirlenen alım fiyatlarını yetersiz buluyor. Yeterli para kazanamayan çiftçiler, ürünlerin market raflarında ve pazar tezgahlarında pahalı fiyatlarla satılmasına tepki gösteriyor.

Son hasattan yeterli gelir elde edemeyen binlerce çiftçi, Malatya, Bursa, Manisa ve Rize gibi illerde protestolar düzenledi. Yeni fiyatlandırma politikası, çiftçilerin zor durumunu daha da kötüleştirecek ve tarım sektörünün geleceği için endişelere neden olacak.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.