enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5029
EURO
36,1862
ALTIN
2.985,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
Advert

Çiftçiler ürünlerini yere döküp Erdoğan’a seslendiler

Konya’da domates üretiminin kıymetli üslerinden biri olan Ereğli ilçesinde çiftçiler, domatesi kıymetinde satamadıkları gerekçesiyle kasalara topladıkları eserleri yere döktü. Çiftçiler, “Biz çiftçiliği bırakıyoruz, Cumhurbaşkanımız duysun. Boykota devam” siteminde bulundu.

Çiftçiler ürünlerini yere döküp Erdoğan’a seslendiler
02.09.2023 21:36
88
A+
A-

Başta akaryakıt fiyatları olmak üzere artan girdi maliyetleri altında ezilen çiftçi, eseri pahasında satamamaktan şikayetçi. Konya’da birçok eserde olduğu domates üreticisi de eserinin para etmediği gerekçesiyle yansılı.

ÜRETİCİ PARA ETMEDİĞİ DOMATESİNİ YERE DÖKTÜ

Konya’nın domates üretiminde değerli bölgelerinden olan Ereğli’de çiftçiler, domatesi bedelinde satamadıkları gerekçesiyle kasalara topladıkları eserleri yere döktü.

“ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKIYORUZ”

“Direne direne kazanacağız” sloganları atan çiftçiler, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Lideri Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Biz çiftçiliği bırakıyoruz, Cumhurbaşkanımız duysun. Boykota devam” dedi.

“BÜTÜN ÇADIRLARDA ÇALIŞANLAR AÇ”

Başka bir çiftçi ise, çiftçilerin çadırlarda aç olduğunu ve işi bırakma düzeyine geldiğini belirterek, “Bütün çalışanlar buradan gidecek. Bütün çadırlarda personeller aç. Para alamıyoruz. Akşam geliyoruz, ‘ağa para ver’ yok. Ne yiyecek? Bu emekçi ücretsiz çalışır mı?” siteminde bulundu.

“ÜRETİCİ KAZANAMAZ, TÜKETİCİ TÜKETEMEZ HALE GELDİ”

Üreticilerin aksiyonuna CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, CHP Niğde Vilayet Lideri Erhan Adem ve CHP Ereğli İlçe Lideri Nejat Türktaş da takviye verdi. Çiftçinin ürettiğinin karşılığını alamadığını söz eden CHP’li vekil Barış Bektaş, şunları söyledi:

*Çiftçi ürettiğinin karşılığını almak istiyor. Milletin sofrasına ucuz domates götürmesi dışında bu çiftçinin bir talebi yok. Fakat maalesef AKP siyasetleri üreticiyi kazanamaz, tüketiciyi de tüketemez hale getirdi. Anlamak mümkün değil.

*Büyükşehirlerde beşerler sofrasına salça, domates koyamıyor, buradaki üreticiler tonu 2 bin 300 lira, bin lirasını da yevmiyecilere veriyorlar. İçinde ilaç masrafları, gübresi mazotu, geriye ne kalacağını siz düşünün.

*Üretme alışkanlıklarını kaybedersek ne olacak? Domatesi de mi yandaş firmalarla ithal mı edeceğiz, bu topraklar dururken. Bu türlü bir anlayış olabilir mi? Ben bunları tüm kamuoyunun takdirine hürmetle sunuyorum.

“BUNUN İSMİ KÂR DEĞİL, RANT”

Artan akaryakıt fiyatlarına dikkati çeken Bektaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

*Tüm dünyada brent petrol fiyatları düşerken Türkiye’de artırım geliyor. Hükümet hazinedeki açığı kapatmak ve saltanatını devam ettirmek için kullanıyorlar. Bu domatesi parasız versek fabrikalar alacak durumda değil. Neden?

*Yakıt fiyatları hasebiyle. Bakıyoruz TMO üzere bu işlere müdahale edecek aparatlar da kalmamış. Tarım Bakanlığı çiftçiyi adeta tüccarın eline bırakmış. Birebirini buğdayda da görüyoruz, mısırda da görüyoruz, domateste de görüyoruz.

*Üreten kazanmıyor, tüketici değerli yiyor ortada yandaş firmalar kar ediyor. Bunun ismi kar değil, rant. Bir şeyin fiyatı 6 liradan açıklanıyor, depo sahiplerine vermek zorunda kalıyor üretici. Kışın bir daha fiyat açıklıyorlar 10-11 liradan tekrar satılıyor. Bu tertibe itiraz ediyoruz.

“BU SİYASET ÜSTÜ BİR MESELE”

*Salça fabrikaları başta olmak üzere kimse bu üreticinin içinde bulunduğu durumu istismar etmeye kalkmasın. Bu beşerler küser, kentlerde taban fiyatla iş bulmaya giderse biz ne yiyeceğiz? Domates yerine taş mı yiyeceğiz? Bu insanların canı yanmış.

*Acilen bu domateslerin yurt içi piyasada tüketildiği üzere ihracat kapılarının da açılması lazım. Birkaç diplomatik teşebbüse bakar fakat maalesef Türkiye’yi bütün komşularıyla düşman eden bir memleket haline getirdiler.

*Normalde bu domatesler Irak, Suriye’ye giderdi. Hükümetin bu siyasetleri devam ederse bu eserlerin yetiştiği yerin çöl olması da çok yakın.  Biz buradan acil bir davet yapıyoruz; Burada kanayan bir yara var. Bunun acil çözülmesi lazım. Bu siyaset üstü bir sorun.

“BİR AN EVVEL İHRACATIN ÖNÜ AÇILMALI”

Domates için ihracat kapılarının açılmasını talep eden CHP Niğde Vilayet Lideri Erhan Adem, salça fabrikalarına ise eserin kıymetinde alınması davetinde bulundu. Tarım Bakanlığı’nın misyonunu yerine getirmediğini kaydeden CHP’li Adem, şöyle konuştu:

*Ben buraların çocuğum, bu ovaları bilirim. Bundan 10 sene evvel burası çöldü. Bu arkadaşlar bu memleketi üretim yapar hale getirdi. Geçen yıl Cumhurbaşkanı, ‘Üretsinler, her yere ekinki para kazansın, üretim olsun’ Domatesi bugün üretti, mazotu 40 lira oldu, gübresi 15 lira oldu, Personel yevmiyesi 400 lira oldu.

*Oysa çiftçinin ise şu anda 2 lira. 2 liraya bu arkadalar ne yapacak nasıl para kazanacak? Maliyetini kurtarmıyor. Gelecek sene domates kasvet olursa nasıl olacak? Bir yıl da para kazanıp, bir yılda para kazanamamazlık olmaz. Maalesef, Tarım Bakanlığı üstüne düşen vazifesi yapmıyor. Plan, program diye bir şey yok.

*Buradaki arkadaşların hepsi meskenini geçindirecek. Tahminen tarla icarlı, tarla icarını ve elektrik parasını ödeyemeyecek hale gelmiş. Ben de çiftçiyim, üretim sonunda paralarını ödemek üzere ekimlerini yaparlar.

*Gübreyi, elektriği, ilaç parasını daha sonra öder. Bu adamlar yarın ilaç parasını ödeyemedikleri vakit, konutuna icara geldiği vakit kim kurtaracak? Bir an evvel bunun ihracatının önünün açılması lazım.

*Buradan salça fabrikalarını da uyarıyoruz; Bu eserin hakkettiği kıymetini versinler. Onlar da bu eserin ne kadar kıymeti olduğunu biliyor. Pazartesi gününden itibaren bu eserin bedelini vermelerini istiyoruz.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.