Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ndeki (TÇHB) düzeni bozan girişimleri engellemek ve kaliteli hizmetin sağlanması için önümüzdeki günlerde girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi ve Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği (BTÇHB) işbirliğiyle 3 Ağustos ile 3 Kasım tarihleri arasında üçüncüsü düzenlenecek olan ‘Payitaht Çarşı Alışveriş Günleri’nin tanıtım toplantısı, Tarihi İpek Han’da yapıldı.
Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BTSO öncülüğünde gerçekleştirilen organizasyonun önemine dikkat çekti. Ticareti daha da hareketlendirmek adına bu tip kampanyaların etkili olduğunu belirten Başkan Alinur Aktaş, 850 bin metrekarelik alanı kapsayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin ‘Türkiye ve Bursa için’ paha biçilemez değerinin bulunduğunu söyledi. Konuşmasında bölgenin tanıtılmasının önemine değinen Başkan Aktaş, çarşıda ‘temizlikten diğer ürünlere kadar’ tüm satışların belirli bir ahenk içerisinde gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti. Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyesiyle birlikte çarşıda bu yönde çeşitli düzenlemeler yaptığının altını çizen Başkan Aktaş, “;Daha önce turizm ofisi olarak kullanılan ama şu anda atıl duran Ulucami bahçesindeki mekanı, ‘turizm zabıtası’ olarak Büyükşehir Belediyesi marifetiyle işletmek istediğimizi Bursa Valiliği’ne ilettik. Büyük ilgi gören UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Tarihi Hanlar Bölgesi’nde, ortamın düzenini ve havasını bozan bazı girişimlere şahit oluyoruz. Bunu engellemek ve belli kalitede hizmeti sağlayabilmek adına önümüzdeki günlerle girişimlerde bulunacağız “; dedi.
Çarşının zorluklarından birisinin farklı sektörlerin aynı alanlarda hizmet vermesi olduğunu vurgulayan Başkan Aktaş, zenginliği muhafaza edip güzel işlere vesile olmak istediklerini dile getirdi. Yapacakları hizmetlerle tarihi çarşının güzelliklerini daha fazla ortaya çıkarmanın peşinde olduklarını kaydeden Başkan Aktaş, Bursa’nın zenginliği çarşının, ülkemize ve dünyaya daha iyi anlatılması gerektiğini ifade etti. Başkan Aktaş, “;Artık alışveriş kültürünün AVM’lere kaydığı bu ortamda, her köşesi tarih kokan ve kaliteli ürünlerin satıldığı tarihi mekanlarımızı daha fazla anlatmalıyız. Bunu başarabileceğimize kurumlarımızı ve esnafımızı inandırmalıyız. Alışveriş günlerinin ülke ve şehir ekonomisine hayırlar getirmesini diliyorum”; diye konuştu.
Başbakan eski Yardımcısı ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ise alışveriş günlerinin hem Bursa’da yaşayan insanlara hem de şehir dışından gelecek vatandaşlara farkındalık sağlayacağına inandığını söyledi. Alışveriş günlerini önemsediğini belirterek, organizasyonun yapılmasında emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Çavuşoğlu, 850 dönümlük Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin adeta bir tarih platosu olduğunu, Bursa’nın geçmişten geleceğe yolculuğunda köprü vazifesi gördüğünü dile getirdi. Bursa ekonomisinin kalbinin attığı bölgedeki tarihi mekanların tekrar gün yüzüne çıkarılmasının önemine değinen Çavuşoğlu, esnafa ve vatandaşa daha rahat ortamlar sunulması yönünde belediyelerin önemli hizmetler gerçekleştirdiğini ifade etti. Çavuşoğlu, konuşmasında, fiziki mekanların iyileştirilmesinin yanında esnafın da mekanların ruhunu restore etmesi gerektiğini vurguladı.
Bursa Valisi İzzettin Küçük de Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin alışveriş merkezleriyle rekabet halinde bulunduğunu ancak AVM’lerin tarihi mekanların yerini dolduracak kapasiteye sahip olmadığını söyledi. Tarihi mekanların sadece alışveriş değil aynı zamanda birer kültür merkezi olduğunun altını çizen Küçük, buralarda insanlara alışverişin yanında huzur ve rahat bir ortamın da sunulduğunu kaydetti. Küçük, ‘Payitaht Çarşı Alışveriş Günleri’nin esnafa ve vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise, ortaya koydukları Payitaht Çarşı Projesi’nin kurumların örnek birliktelikleriyle yeni bir boyut kazandığının altını çizdi. Tüketici alışkanlıklarının ve ticari hareketliliğin ‘kapalı mekanlar yerine’ hızla kentin kültürünü yansıtan ve tarihi dokuya sahip alanlara taşındığını söyleyen Burkay, Payitaht Çarşı Projesi ile Bursa’nın tarihi dokusuna ve misyonuna uygun bir dönüşümün de startını vermiş olduklarını belirtti. Burkay, “;Payitaht Çarşı Alışveriş Günleri’nin üçüncüsünü 3 Ağustos Cuma günü başlatacağız. İlk yılında bölgede faaliyet gösteren bin 150 firmamızın akredite olduğu alışveriş günlerinde, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi esnafımız 20 milyon TL’lik ciro elde etmişti. Alışveriş günleri kapsamında 2 yıl önce dağıttığımız çekiliş kuponu sayısı ise 200 bin adedi bulmuştu. Alışveriş günlerimizin ikinci yılında ise akredite firma sayısı bin 375’e, çekiliş kuponu sayısı da 300 bine yükselmişti. Elde ettiğimiz ciro ise geçtiğimiz yıl 30 milyon TL’ye ulaşmıştı. 2 yıl içinde Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde 50 milyon TL’lik ciro oluşturduğumuz projeye, gerek esnafımız gerekse de vatandaşlarımızın ilgisi her geçen yıl daha da artıyor. ‘Tarihin Mirası Alışverişin Alası’ sloganıyla düzenleyeceğimiz kampanya, 3 Kasım 2018 tarihine kadar sürecek. Alışveriş günleri kapsamında akredite iş yerlerimizden toplamda 100 TL’lik alışverişle kayıt yaptıran herkes, 10 otomobil kazanma fırsatına sahip olacak. Proje ile bu yıl bölge esnafımıza 45 milyon TL’lik bir ciro sağlamayı hedefliyoruz. Alışveriş günlerimizin çarşı esnafımıza ve kentimize hayırlı olmasını diliyorum”; şeklinde konuştu.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da tanıtım toplantısında söz alarak, düşüncelerini dile getirdi. Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım ise 3. Payitaht Çarşı Alışveriş Günleri’nin şehre, esnafa ve vatandaşlara hayırlar getirmesini diledi.