Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BUSMEK) tarafından bu sene ‘;Kültürel Semboller’; temasıyla 37 branşta 1540 eserle düzenlenen ‘;13. Genel Sergisi’;, vatandaşların yoğun ilgisi ve coşkuyla izlenime açıldı.
Ünü Türkiye sınırlarını aşan BUSMEK, başta Amerika olmak üzere 15 farklı ülkede Türk kültürünü tanıtmak adına sergiler açtı.
Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren BUSMEK’in 13. Genel Sergisi, bu yıl ‘Kültürel Semboller’; temasıyla Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) sanatseverlerle buluştu. Sergide, 37 branşta 1540 adet eser görücüye çıktı. Bursa protokolünün ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği organizasyon, ‘;Kelebeklerin Dansı’; temalı çocuk sergisiyle başladı. BUSMEK çalışanlarından oluşan folklor ekibinin Bursa yöresine ait halk oyunlarını sergilediği törende, Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı da sahne aldı.
Bursa Valisi İzzettin Küçük, serginin açılışının hayırlı olmasını temenni etti. Dünyada güzel olarak anlatılan birçok şeyde kadınların emeği olduğunu ifade eden Vali İzzettin Küçük, gönüllerden ve ellerden çıkan nadide kıymetli eserlerin göze ve ruha hitap ettiğini dile getirdi. Serginin yanında meslek edindirerek istihdam sağlandığını da vurgulayan Vali Küçük, kursa katılan ve başarı gösteren herkesi tebrik etti. Vali Küçük, BUSMEK’;i senelerce çalışarak bu noktaya getiren Büyükşehir Belediyesi’;ne, Başkan Aktaş ile yönetici ve personeline teşekkür etti. Törende, BUSMEK tanıtım filmi de gösterildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ” Bu sene 13.’sü düzenlenen ‘;Kültürel Semboller’; temalı genel sergimizde 37 branşta estetik ve göz nuru 1540 adet eser görücüye çıktı” dedi.
BUSMEK’le uluslararası organizasyonlar
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hizmetlere 2006 yılında rahmetli Hikmet Şahin döneminde başlayan, Recep Altepe ile performansını artırarak devam ettiren BUSMEK’;in çağın gerekleriyle eşdeğer bir şekilde her zamankinden daha fazla sosyal fayda üretmeye devam ettiğini söyledi. BUSMEK’;in verdiği hizmetlerle ulusal ve uluslararası alanda organizasyonlara imza atıldığını belirten Başkan Alinur Aktaş, kurslarda örnek, ulaşılabilir, sürdürülebilir ve hayat boyu öğrenme ilkeleriyle hareket eden bir hizmet anlayışının ortaya konulduğunu ifade etti. 2006′;da 5 kurs merkeziyle yola çıkıldığını, 13. yılında 30 kurs merkezinin yurtiçi ve yurtdışındaki paydaşlarıyla birlikte hizmet verdiğini dile getiren Başkan Alinur Aktaş, “Kurslarımız, şehir kültürüne adaptasyonu sağladığı gibi hizmetinden istifade eden bireyleri üretmeye ve bilinçli şekilde tüketmeye sevk ediyor. Kursiyerlerin kültürel ve sosyal gelişimlerine katkı sunuyor. Şehrimizin istihdamına artı değer katmak maksadıyla sanayileşmenin doğurduğu kalifiye eleman açığını kapatmaya yardımcı oluyor. Bu sene 13.’sü düzenlenen ‘;Kültürel Semboller’; temalı genel sergimizde, 37 branşta estetik ve göz nuru 1540 adet eser görücüye çıktı. Bursa’;da sanat ve eğitim meşalesini 13 yıldır ışıksız bırakmayan BUSMEK, bu zamana kadar 250 farklı branşta 200 bin kursiyere eğitim verdi. Kaliteli eğitim anlayışını Büyükşehir Belediyesi ve Bursalıların teveccühlerinden alan BUSMEK, senede ortalama 30 bin kişiye eğitim hizmeti sunuyor. Şu anda 250 farklı branşta eğitimler devam etmektedir” dedi.
548 kursiyere başarı sertifikası
Yediden yetmişe Bursalıların hayatlarına dokunan BUSMEK’te yetişkin eğitimlerinin yanı sıra takviye kurslarla Hamitler Çocuk, Alacahırka Çocuk ve Sosyal Eğitim merkezlerinde 7 bin öğrenciye eğitim verildiğini açıklayan Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi Huzurevi sakinlerine de ipek kozası el ürünleri, ahşap boyama, deri aksesuar yapımı branşlarında eğitim verildiğini, kuaförlük hizmetleri sunulduğunu anlattı. Başkan Aktaş, “Eğitimin ve emeğin istihdama dönüştüğü adres olan BUSMEK’;te, başta giyim üretim teknolojileri, endüstriyel mutfak, bilişim teknolojileri, metal-makine teknolojisi ve diğer branşlarda 548 kursiyer başarı göstererek süreci tamamladı. Kursiyerimiz çeşitli işyerlerinde istihdam imkanı buldu. KOSGEB işbirliğinde yapılan girişimcilik eğitimlerine katılan kursiyerlerimizden ise 118 kişi kendi işyerini açarak Bursa’nın gücüne güç katmıştır. Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ‘Bursa İpeği Yeniden Hayat Buluyor’ projesi kapsamında Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi ile Orhaneli, Büyükorhan, Keles, Harmancık ve İnegöl ilçelerinde kurulan halıhanelerde kursiyerlerimiz tarafından 210 halı dokundu. 88 halı da dokunmaya devam ediyor. Aynı zamanda toplamda 3850 metrekare kumaş dokunmuş ve bunlardan peştamal, şal, bebek takımları, kravat, bornoz takımları, gömlek, abiye elbiseler, keseler, runnerlar, masa örtüleri, çantalar ve fularlar yapılmıştır” diye konuştu.
“Türk kültürü ve Türk-İslam sanatları yurtdışında tanıtılıyor”
Umurbey İpek Üretim Merkezi’nde dokunan kumaşlarla bu sene 13.’sü düzenlenen sergide birbirinden özel çocuk tasarım ürünlerinin defileyle görücüye çıktığını hatırlatan Başkan Aktaş, kursiyerlerin dokuduğu Bursa’nın ipek halılarının da dünyanın en büyük halı ve yer döşemeleri fuarı Domotex’te ilgi odağı haline geldiğini ifade etti. BUSMEK’in edindiği tecrübelerin sınırları aştığını ve yurtdışındaki paydaşlarla karşılıklı işbirliğini güçlendirmesine vesile olduğunu söyleyen Başkan Aktaş, şöyle konuştu;
“Yunus Emre Enstitüsü ile Arnavutluk’ta ebru, tezhip, hüsnühat ve Karadağ Podgorica’da ebru atölyesinde öğretmenlerimiz tarafından eğitimler verilerek, kültürümüzün daha fazla kişiyle buluşması sağlandı. Kosova’dan gelerek BUSMEK’te eğitim alan kursiyerlerimizin ülkelerine dönmelerinin ardından işe girmeleri ve kendi iş yerlerini açması Kosova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın dikkatini çekti. Büyükşehir Belediyesi’nden BUSMEK’in Kosova’da faaliyet göstermesi talebi olumlu karşılık bulunca, Priştina’da BUSMEK’in eğitim vereceği tekstil atölyesi kuruldu. Şu ana kadar 85 kişinin sektöre kazandırıldığı atölyede eğitimlerimiz sürmektedir. Ülkemiz sınırlarını aşan faaliyetlerimiz yalnızca eğitimden ibaret olmayıp, çeşitli fuar ve etkinliklerle zenginlik kazanmaktadır. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlarımızı yaşatma vizyonuyla hareket eden BUSMEK, İngiltere, Fransa, Arnavutluk, Almanya, Amerika, Gürcistan ve Azerbaycan’da düzenlenen etkinliklerde yerini aldı. BUSMEK’in Türk kültürü ve Türk-İslam sanatlarının tanıtılmasında önemli katkıları olmuştur”.
“Bursa her güzelliği ziyadesiyle hak ediyor”
BUSMEK’;in ortaya koyduğu sanat ve meslek eğitimleri, sosyal ve kültürel hayatı kuvvetlendirici faaliyetleri ile Bursa halkının ilgisi ve teveccühünü kazandığını söyleyen Başkan Aktaş, kaliteli eğitim çıtasının gittikçe yükseldiğini, kurumun böylece ‘halk üniversitesi’ konumuna geldiğinin altını çizdi. ‘;Işıldayan demir pas tutmaz’; anlayışıyla çalışmaların süreceğini, BUSMEK’le Bursa halkına hizmet vermeye devam edeceklerini ifade eden Başkan Aktaş, “Düne kadar alt ve üst yapıdan ibaret gördüğümüz belediyecilik, artık doğumdan ölüme kadar her alanda hizmet vermektedir. Bu anlayışa öncülük eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’;a ve hükümetimize teşekkür ediyorum. Bursa, evliyalar ve padişahlar şehri, tüm zamanların en güzelidir. Bursa, her güzelliği ziyadesiyle hak ediyor. Hanımefendilerimiz başta olmak üzere tüm kursiyerleri tebrik ediyorum. Hepimizin her yaşta ve her pozisyonda öğrenebileceği güzel şeyler vardır. Mutlaka kurslardan istifade edelim. Herkesi teşvik edelim. BUSMEK, 17 ilçesiyle tüm şehri sarsın. Daha güzel Bursa ve Türkiye için BUSMEK, bu noktada fonksiyonunu yerine getirecektir. BUSMEK’;te emek veren tüm eğitmen ve yöneticilerimizi tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, Vali Küçük ve Başkan Aktaş tarafından kursiyerlere sertifikaları verildi. Kursları başarıyla bitiren Huzurevi sakinleri ise büyük alkış aldı. Sergi, Vali Küçük, Başkan Aktaş ve protokolün kurdele kesimiyle izlenime açıldı. Daha sonra Başkan Aktaş ve beraberindekiler sergiyi gezerek, eserleri tek tek inceledi.
Aktaş, “Gücünü Bursalıların teveccühlerinden alan BUSMEK, senede ortalama 30 bin kursiyere eğitim hizmeti sunuyor” diye konuştu.