enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazartesi Açık
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Advert

Bursa’nın İlk İpek Fabrikası Yeniden Hayat Buluyor

Bursa’nın İlk İpek Fabrikası Yeniden Hayat Buluyor
05.08.2020 17:37 | Son Güncellenme: 05.08.2020 20:54
533
A+
A-

Bursa’nın İlk İpek Fabrikası Yeniden Hayat Buluyor. Yıldırım’ın en önemli sivil mimari örneklerinden olan Osman Fevzi Efendi Köşkü ve Bursa’nın ilk ipek fabrikalarından olan tesis yeniden hayat buluyor.

Bursa’nın İlk İpek Fabrikası Yeniden Hayat Buluyor.

 

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, rölöve ve restitüsyon projesi Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan, restorasyon projeleri de onay sürecinde olan 1885’li yılların Bursa Belediye Başkanı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Kurucu Başkanı Osman Fevzi Efendi Köşkü ve İpek Fabrikası’nda incelemelerde bulundu.

YILDIRIM BELEDİYESİ, KENTİN ÖNEMLİ SİVİL MİMARİ ÖRNEKLERİNDEN 162 YILLIK OSMAN FEVZİ EFENDİ KÖŞKÜ VE İPEK FABRİKASI’NI YENİDEN AYAĞA KALDIRMAK İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADI.

YILDIRIMLILARIN KULLANIMINA SUNULACAK

Yıldırım’ın tarihi ve kültürel mirasını geleceğe taşıyarak; ilçenin bir zenginliğini daha gün yüzüne çıkaracaklarını aktaran Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz; “Sivil tarihi yapılarımız bu yenileme çalışmalarıyla yeniden tarih ve yeşilin buluşma noktası haline gelerek şehrimizin yükselen değeri olacak. Kadim medeniyetimizden bizlere miras kalan değerlere sahip çıkarak; gelecek nesillere aktarmayı görev ve sorumluluklarımız arasında görüyoruz. Karaağaç Mahallesi’nde toplam 3 bin 850 metrekarelik alanda yapılacak, bünyesinde butik otel, eğitim oteli, restoran, toplantı salonu ve sergi salonu yer alacak mekan, rekonstrüksiyon ve restorasyon çalışmalarının ardından; Sosyal Yaşam Merkezi olarak hizmet verecek” dedi.

YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI OKTAY YILMAZ, 1865 YILINDA BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI’NI KURAN, 1885 YILLARINDA İSE BURSA BELEDİYE BAŞKANLIĞI GÖREVİNDE BULUNAN OSMAN FEVZİ EFENDİ KÖŞKÜ VE İPEK FABRİKASI’NDA İNCELEMELERDE BULUNDU.

KÜLTÜREL VE SOSYAL YAŞAM MERKEZİ

Karaağaç Mahallesi’nde bulunan Osman Fevzi Efendi İpek Fabrikası’nın Osmanlı döneminde Müslüman-Türk iş adamları arasındaki ilk filatür (İpek) tesisi olma özelliği gösteren fabrika olduğunu aktaran Başkan Yılmaz, “Osman Fevzi Efendi öncesinde; yapıyı konut olarak kullanırken gelişen ihtiyaçlar sorasında ipek üretimine dair eklentiler yaparak fabrikaya dönüştürmüş. Ancak; 1920’de vefatından sonra bir süre daha ipek üretimine devam eden; fabrika kapatılarak 1950’li yılların başında satılmış. Fabrika’nın köşk yapısı 1953’te Bursa Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından satılarak 1954-1983 yılları arasında yetimhane olarak kullanılmış. 1983 yılında ise binanın mülkiyeti; Bursa Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne geçmiş ve 1986’da bina Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından; tescillenmiş. Bir süre Verem Savaş Hastanesi olarak da kullanılan bina 2016’da da Yıldırım Belediyemize ‘Sosyal Yaşam Merkezi’ projemizi gerçekleştirmek üzere tahsis edildi” şeklinde konuştu.

BAŞKAN OKTAY YILMAZ: “KADİM MEDENİYETİMİZDEN BİZLERE MİRAS KALAN DEĞERLERE SAHİP ÇIKARAK GELECEK NESİLLERE AKTARMAYI GÖREV VE SORUMLULUKLARIMIZ ARASINDA GÖRÜYORUZ.

BURSA’NIN TARİHİNE SAHİP ÇIKIYORUZ

Osmanlı Dönemi’nde ipek ticaretinin önemli bir ismi olan; 1865 yılında ilk Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Kurucu Başkanı ve 1885 yıllarının Bursa Belediye Başkanı olan fabrikatör Osman Fevzi Efendi’nin Köşkü ve İpek Fabrikası’nda incelemelerde bulunduklarını dile getiren Başkan Yılmaz, “Burası yaklaşık 4 dönüm üzerine kurulmuş bir mekân. Köşkün dışında da; yine ipek üretiminde faaliyetlerde bulunmuş önemli bir sivil mimari yapı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurucusu olan; aynı zamanda Bursa’daki ipek ticaretinin; ihracatının önemli isimlerinden biri olan Osman Fevzi Efendi’nin yadigârı olan bu eseri inşallah restore ederek Bursa turizmine ve sosyal yaşama kazandırmış olacağız” ifadelerini kullandı. 

BAŞKAN YILMAZ: “BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI’NIN KURUCUSU OLAN, AYNI ZAMANDA BURSA’DAKİ İPEK TİCARETİNİN, İHRACATININ ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN BİRİ OLAN OSMAN FEVZİ EFENDİ’NİN YADİGÂRI OLAN BU ESERİ İNŞALLAH RESTORE EDEREK BURSA TURİZMİNE VE SOSYAL YAŞAMA KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.