Bursa’nın 4 yöresel lezzeti daha tescillendi Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından Bursa’da üretilen ve kentle özdeşleşmiş ürünlere coğrafi işaret tescili almak için yapılan çalışmalar sonuç vermeye devam ediyor. BTSO’nun girişimleri ile Bursa Kestane Şekeri ve Bursa Üzüm Şırasının ardından Bursa Süt Helvası, Bursa Tahinli Pide, Bursa Cantık ve Bursa Cevizli Lokum Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili aldı. BTSO ayrıca Kestane Şekerinin Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret olarak tescillenmesi için başvurusunu tamamladı.
EKONOMİ – Bursa’da üretilen ve kentle özdeşleşmiş ürünlere coğrafi işaret tescili almak için faaliyetlerine devam etmekte olan BTSO, Bursa Kestane Şekeri ve Bursa Üzüm Şırası’nın ardından Bursa Süt Helvası, Bursa Tahinli Pide, Bursa Cantık ve Bursa Cevizli Lokum için de Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili aldı. Böylece BTSO’nun öncülüğünde coğrafi işaret tescil alan ürün sayısı 6’ya yükseldi. Bursa Döner Kebabı’nın başvurusu süreci devam ederken, Bursa Kestane Şekeri’nin Avrupa Birliği tescil başvurusu da tamamlandı.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, dünya çapında coğrafi işaret tescilli 10 binden fazla ürün bulunduğunu söyledi. Coğrafi işaretin dünyada 200 milyar dolar, Avrupa’da ise 60 milyar Euro dolayında bir pazarı mevcut olduğunu kaydeden Başkan Burkay,
“Avrupa’daki ülkeler 100 seneyi aşkın bir süredir bunu yöresel kalkınma sistemi olarak uyguluyor. Türkiye’de zengin coğrafyasının beraberinde kültürel değerlerinin de bir yansıması olan coğrafi işaretler konusunda farkındalık gün geçtikçe artıyor. Türkiye’de 500’ün üstünde coğrafi işaretli ürün bulunuyor. Bursa’mız da coğrafi yapısı, tarım üretimi, tarihi ve kültürel çeşitliliği ile Türkiye’nin en zengin şehirlerinden biri. Oda olarak kentimizin sahibi olduğu değerleri en iyi biçimde muhafaza ederek gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz.” dedi.
Bursa’nın alışılmış ve yerel ürünler bakımından Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu dile getiren Başkan Burkay,
“Bu doğrultuda şehrimize özgü ürünlere coğrafi işaret tescili almak için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Kestane şekeri ve üzüm şırasının ardından Süt Helvası, Tahinli Pide, Cantık ve Cevizli Lokum için de Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili aldık. Böylece Oda olarak coğrafi işaret tescili almış olduğumuz ürün sayısı 6’ya yükseldi. Önümüzdeki günlerde Bursa Döner Kebabı için de sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. Coğrafi işaret tesciliyle Bursa’ya özgü ürünleri koruma altına almaya devam edeceğiz. ” dedi.
Coğrafi işaret tescil belgesi ile ürünlerin Bursa ekonomisine katkılarının da artacağını dile getiren Başkan Burkay, coğrafi işaretin ürünlerin sahibi olduğu katma değeri yükselttiğine dikkati çekti. Başkan Burkay,
“Hedefimiz, coğrafi işaret tescili ile hem Bursa’ya özgü ürünlerin katma değeri hem de üreticilerin gelirleri artırmak. Coğrafi işaret kullanmak isteyen üretici firmalarımızın Odamıza başvurularını bekliyoruz.” dedi.
Coğrafi işaretler; ürünlerin özgünlüğünü tescilleyerek, yerel ürünlere ayırt edici nitelikler kazandırıyor ve ürünlerin katma değerini artırıyor. Böylece, üreticilere rekabet üstünlüğü sağlayarak, yerel ekonomileri kalkındırıyor. BTSO da coğrafi işaretlerin denetimi, tanıtımı ve pazarlanması konusunda dinamik çalışma yaparak, Bursa’nın sahibi olduğu zenginlik olan coğrafi işaretleri yaşatıyor.