Makine ve otomotiv yan sanayiinde Türkiye’nin en önde gelen illerinde ilk sırada yer alan Bursa, gün geçtikçe üretim kapasitesini artırıyor. CPM Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut, Bursa’da üretim ve sanayi konusunda faaliyet gösteren firmaların, gelecekte de aynı başarıyı sürdürmek için dijitalleşmeyi yakından takip ederek ERP yazılımlarına yatırım yaptıklarını dile getiriyor.
Bursa özellikle makine ve otomotiv konusunda bir üs konumunda. Bursa OSB geçtiğimiz yıl ihracat rakamlarına göre Türkiye’de 75 kenti, dünyada da Makedonya, Bosna Hersek, Gine, Ermenistan, Kosova gibi 100 ülkeyi geride bıraktı.22 organize sanayi bölgesiyle (OSB) geçen yıl 14 milyar dolarlık ihracata imza atan Bursa’nın lojistik avantajı, Türkiye’nin yüksek katma değerli ürün üretmesinde oldukça önemli rol oynuyor.
Bursa’nın ve Bursalı üreticilerin rekabet için dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve ERP yazılımlarına yatırım yapmayı önemsediklerini dile getiren CPM Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut; “Türkiye otomotiv sektörü ihracatı, eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,96 artışla 2,3 milyar dolara ulaşmış durumda. Uludağ İhracatçı Birlikleri’nden (UİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, birlik kanalıyla yapılan dış satım, eylül ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 21,57 artarak 2,7 milyar dolar oldu. Makine ve otomotiv yan sanayiinde, ekonomide yaşanan olumsuz koşullara rağmen, teknolojik yatırımlar devam ediyor. Sektör bu yapısıyla birlikte Türkiye’deki teknolojik gelişmenin de temelini oluşturuyor. ERP yazılımlarına yatırım yapmaktan korkmayan üreticiler bütün iş süreçlerini etkili yönettikleri için daha az stok hacmi, daha düşük nakliye ve ambalajlama maliyeti ve daha düşük üretim maliyetine erişiyorlar. Bu yatırımlar sayesinde şu an Bursa’da ürünleri daha ucuza mal edip, ihraç edebiliyoruz. İlerleyen süreçte stratejik ve yüksek katma değerli ürün imal etme noktasında Bursa’nın çok önemli bir payı olacak” dedi.
“Bursalı üreticiler ERP ile depolama alanından tasarruf ediyor”
Bursalı üreticilerin ERP yatırımları sayesinde sektörün en büyük ihtiyacı olan depolama alanından tasarruf sağladıklarını belirten Recep Palamut; “CPM ERP olarak hem otomotiv hem de makine sanayiinde faaliyet gösteren üreticiler için özel çözümlerimiz bulunuyor. Sektörün önde gelen üreticileri aralarında yer alan kullanıcılarımız, karmaşık süreçleri daha kolay ve hızlı takip edebilirken, süreçlerin optimizasyonu için kolayca değer analizi yapabiliyorlar. ERP yazılımları sayesinde bayilerini de tek tuşla takip edebilen üreticiler, imalat için gerekli ürünlerin stok kontrolünü de anında yapabiliyorlar. Depolama alanlarından tasarruf eden kullanıcılar aynı zamanda depolarda bulunan ürünlerin tedarik güvenilirliğini de artırıyorlar“ dedi.
Bursa’nın önde gelen makine ve otomotiv yan sanayi üreticilerinin CPM ERP ile iş süreçlerini efektif yönettiğinin altını çizen Palamut sözlerine şu şekilde devam ediyor; “Kurvalf Makine, Nuri Körüsten Makine, Öztuğ Otomotiv, Selsa Makine, Elsisan Makine, RMK Makine, Ficosa Otomotiv ve May Fren gibi öncü imalatçılar ileCPM ERP çözümleri ile büyümeye devam ediyor. Sektörün güvenilir üreticileriyle çözüm ortağı olmaktan mutluluk duyuyoruz.”
“Teknolojiyi kullanarak büyüyoruz”
2009 yılından bu yana CPM ERP’nin ürünlerini kullandıklarını belirten Öztuğ Otomotiv Ticaret Müdürü Mehmet Üstün; “Daha önce çok uzun uğraşlar sonucu ulaşabildiğimiz raporlara, şu an saniyeler içinde ulaşabiliyoruz. Bu raporlamalara hızlı ve doğru bir şekilde ulaşmak bizim için oldukça önemli. Tüm departmanlarımız iş süreçlerini kendi modülleri üzerinden aktif olarak kullanıyor. CPM ERP ürünleri sayesinde firmamızdaki tüm halkalar birbirine bağlandığı için bütün süreçleri hem insan hatasından arındırıyoruz hem de kullandığımız üretim veri izleme alt yapısı ile tüm verileri anlık olarak izleyebiliyoruz. Yatırım yaptığımız teknolojik alt yapılar sayesinde büyümeye devam ediyoruz” dedi.
ERP nedir?
İşletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. Kurumsal kaynak planlaması (ERP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye veya bir araya getirilmesine yardımcı olmaya çalışan sistemlerdir.