Bursa’da ‘Uygulamalı Çiftçi Okulu’ Eğitime Başladı. ‘Duvarsız Okul’ olarak tanımlanan Uygulamalı Çiftçi Okulu, Bursa’da düzenlenen törenle eğitime başladı. Avrupa Birliği tarafından fonlanan “Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi” projesi kapsamında hayata geçirilen Uygulamalı Çiftçi Okulu’nun açılış etkinliği Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kampüs Alanı içerisinde gerçekleşti.
Bursa’da bulunan Geçici Koruma Altındaki Suriyeli (GKAS) ve Türk vatandaşları arasından seçilen faydalanıcıların çeşitli mesleki eğitim konularından eğitildikten sonra istihdam edilmelerini amaçlayan Projenin açılış törenine; Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık ile FAO Türkiye Ofis Temsilcilerinin yanı sıra özl sektör temsilcileri, Türk ve Suriyeli faydalanıcılar katıldı.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, yürütülen proje hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Eğitimin yanı sıra entegrasyon, arkadaşlık ve yakın ilişkiler kurma gibi konuları geliştirmek için de çaba gösterildiğini aktaran Aygül, konuşmasına şöyle sürdürdü: ‘’Bursa hem tarımsal hem hayvancılık hem de gıda yönünden oldukça önemli bir şehir. Ankara ve İstanbul’dan sonra gıda üretimi ve gıda firmaları bakımından 3. Sırada yer alan çok kuvvetli bir ilimiz. Böyle zengin ve güçlü bir sektör olunca iş gücü ihtiyaç da oluyor. ilimize özellikle bu imkanlardan dolayı gelen çok sayıda göç var. Ayrıca Suriyedeki iç savaştan dolayı ülkemize gelen Suriyeli misafirlerimiz var.
Bu misafirlerin önemli bir kısmı da bizim ilimizde. Dolayısıyla bu noktada FAO Ankara temsilciliğine teşekkür ediyorum. Bu para eldeki hazır kaynak değil. Ülkemiz ile Avrupa Birliği’nin görüşmelerin neticesinde böyle bir fon oluşturuldu. Bu fondan hem yerli vatandaşlarımzın hem de Suriyeli misafirlerin istihdamına yönelik çalışmalar yapıldı. Bir proje üretildi bugün de bu projenin semeresini görmekteyiz.
Bursa olarak FAO ile işbirliğimiz geçen yılın başlarına dayanıyor. O zamandan beri iki proje uyguladık. Bu proje ile üçüncü projemizi uygulamak üzere çalışmalarımıza başladık. Geçen yıl hem teorik ve de pratik eğitim gören kursiyerlerin yaklaşık yüzde 25’i çeşitli alanlarda istihdam edildiler. İş yoğunluğunun arttığı dönemlerde bu sayı yüzde 50 oranına ulaştı. Uygulanan bu eğitimler öylesine değil sahada da hem Suriyeli misafirlerimiz hem de Türk vatandaşlarımıza fayda sağladı.’’
İl Müdürü Hamit Aygül: ‘’Yürüttüğümüz proje de üç farklı uygulama eğitimi olacak; mesleki eğitimler, uygulamalı çiftçi okulları ve mevsimlik iş ve tarımsal destek beceri programı. FAO ortaklığında, özel sektör ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilikleriyle yapılan toplantılar ve çalışmalar var. Bu görüşmelerin ardından 8 adet mesleki eğitim konusu belirlendi. Bunların ilkini belki de diğer illere göre ilk kez 19 Ağustos’ta başlattık. Ambalajlama ve Paketleme I-II kurslarmız başarılı bir şekilde sonuçladı. Bugün o kursumuzun sertifikalarını da dağıtacağız.’’
Amacımız tarımda istihdamı artırmak
Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Bursa’da olmaktan çok memnun olduğunu ifade etti. Ayşeül Selışık ‘’Amacımız tarımda istihdamı artırmak, kalifiye eleman açığını kapatmak amacıyla bu eğitimler düzenleniyor. Amacımız gıda güvenliğine, gıda arzına katkıda bulunmak. Bir taraftan da elbette Suriyeli misafirlerin Türkiye’de dayanıklılığını güçlendirmek, mevcut ekonomik ve sosyal koşulların iyileştirilmesi ve tabi bununla birlikte onlara ev sahipliği yapan misafirperver Türk halkının da aynı şekilde ekonomik ve sosyal olarak güçlü olmasını sağlamak.
Bursa’da aynı zamanda Japon fonuyla yürüttüğümüz özellikle kadınlarımızın güçlendirilmesine, kadın istihdamının tarımda ve kırsalda artırılmasına yönelik debaşka bir proje de uyguluyoruz. Sonuçta nihai amacımız Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde Türkiye’deki tarımsal üretimi daha ileri bir noktaya getirebilmek. Tarımsal istihdamı güçlendirmek için Çiftçi Okulları bizim için en önemli araç. Çünkü çiftçi aslında bilgiyi tarım il müdürlüğü personellerinden olduğu kadar sahada birbiriyle paylaşarak da öğreniyor.
İşte bu duvarsız okulllarda aslında siz kendi deneyimlerinizi diğer çiftçi arkadaşlara aktaracaksınız. Biz burada bir fark yaratmak istedik, bu paylaşımı resmi hale getirerek ve daha deneyimli olan hocalarımızı da getirerek ‘öğrendiğiniz bilgiler doğru mu?’ sorusunun cevabını hocalarımızdan alıp, eğitimi devam ettirmek istiyoruz. Amacımız, güzel bir meslek yapan çiftçilerimizin de çiftçi okulundan mezun olması. ’’ dedi.
Projenin en önemli bileşenlerinden Uygulamalı Çiftçi Okulları’nda ise bugün ilk ders zili törenle çaldı. Dünya uzun yıllardır uygulanan ve oldukça başarılı sonuçlar veren UÇO sistemi FAO ve Tarım Bakanlığı işbirliğinde Türkiye’de yeni yeni denenmeye başlanıyor. UÇO, aynı ekosistem içerisinde benzer tarımsal ya da hayvansal üretim yapan çiftçilerin bir araya gelerek bilgi ve becerilerini geliştirmeyi hedefliyor.
Toplam 17 başlığın olacağı Uygulamalı Çiftçi Okulları müfredatında narenciye üretiminden hayvancılığa, unlu mamullerden fıstık ve domates üreticiliğine kadar bütün dersler tarlalarda bizzat konunun uzmanları tarafından uygulamalı olarak verilecek. Katılımcılara, cinsiyet eşitliği, yeni tarım teknikleri, akıllı ve iyi tarım uygulamaları gibi konularda eğitimler verilecek.
6 Uygulamalı Çiftçi Okulu’nun açılması planlanan Bursa’da, 2020 yılında Unlu Mamüller (1 Grup) ve Zeytin Yetiştiriciliği (2 Grup) olmak üzere toplam 3 grupta toplam 75 faydalanıcıya 6 ay süreli eğitim verilecek. Bu çalışma ile tarımsal eğitimin yanı sıra kültürel uyum ve istihdam oluşturulması hedefleniyor.