enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5742
EURO
36,2998
ALTIN
2.993,27
BIST
9.359,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

Bursa’da kurtuluş coşkusu

Bursa’da kurtuluş coşkusu
11.09.2019 16:23 | Son Güncellenme: 11.09.2019 19:43
304
A+
A-

Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü, kentte büyük bir coşkuyla kutlandı. Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın katılımıyla, Tophane’den Atatürk Anıtı’na dek uzanan bir kortej gerçekleştirildi. 

Bursa’da kurtuluş coşkusu. Bursa Büyükşehir Belediye Bandosu ve Bursa Mehter Takımı eşliğinde gerçekleşen yürüyüşe, vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Bursa’da kurtuluş coşkusu. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bursa Şubesi üyelerinin de katıldığı kortejde, 7’den 70’e tüm Bursalılar, ellerindeki Türk bayraklarıyla coşkuya ortak oldu. Kortejin ardından Vali Canbolat ve Başkan Aktaş, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından da tören, Bursa Kent Müzesi amfi tiyatroda devam etti. 

Puşide-i Siyah

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, konuşmasında, 11 Eylül 1922 Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun tarihini detaylıca anlattı. Başkan Aktaş, Bursa’nın Yunan işgali sırasında yaşananları ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, TBMM riyaset kürsüsüne kara bir örtü örtülmesini istediğini hatırlatarak, “Bu, ‘bir milletin manevi başkentinin düşman çizmesi ile ezildiği her gün mutlak suretle yas’ demekti. Bu kara örtü “Puşide-i Siyah” adıyla bilindi. Puşide-i Siyah, kapkara duruşu ile meclis kürsüsünü uzun süre kapladı. Ona bakan her Türk evladı, her Türk mebusu o örtü orada durduğu sürece utandı, hicap duydu ve öfkesini her dem taze tuttu. 10 Eylül’ü 11’e bağlayan gece, 48. Süvari Alayı 3. Bölük Komutanı Şükrü Naili (Gökberk) Bey’in Bursa Belediyesi Binası’na Türk Bayrağı’nı çekmesi ile Türk Milleti’nin yası sona ermiş oldu. Meclis riyaset kürsüsünde tam 2 sene 2 ay 2 gün boyunca örtülü duran siyah örtü yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kaldırıldı” diye konuştu.

“Bursa için çok çalışacağız”

Başkan Aktaş, 11 Eylül 1922’nin Bursa’nın yanı sıra Türk Milleti’nin maneviyatındaki işgalin de sona erdiği gün olduğunu belirterek, “Kurtuluşun 2. yıl dönümünde belediye binamızın önünde Bursalılara seslenen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, konuşmasının bir bölümünde; “Efendiler, bu kurtuluş gününü size tebrik ederken, bu dağlarda, bu ovalarda kanlarını döken şehitlerimizi ve vatanları için, milletleri için sıkıntı ve zahmet bilmeyen kahraman gazilerimizi saygıyla anarım. Kederlerin, felâketlerin son bulduğuna işaret olan bu kurtuluş bayramında bu güzel beldeyi, bu verimli bölgeyi Türk Cumhuriyeti’nin büyük uygarlık merkezlerinden biri durumuna getirmek için üzerinize düşen görevin ne kadar büyük, ne kadar çaba ve özveri gerektirdiğini de söylemek isterim. Efendiler! Bursa tarım memleketidir, sanat memleketidir, ticaret memleketidir, şifa memleketidir. Bursa, sahip olduğu doğal güzellikler ve mükemmellik ile rahat ve şenlikli bir memlekettir” dedikten sonra çok çalışarak bu memleketi mamur ve tarihine yakışır bir merkez haline getirmemiz gerektiğini söyler. Bizler de bu anlamlı günde geçmişi unutmayarak çok çalışmamız gerektiğinin bilincindeyiz. 11 Eylül Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşumuzun 97. yıldönümü kutlu olsun” diyerek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere vatan uğruna canlarını feda eden şehitleri rahmetle yad etti.

Başkan Aktaş’ın konuşmasının ardından şiirler okundu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Karagöz Halk Dansları Topluluğu, Bursa yöresine özgü gösterilerini sergiledi. Bursa Mehter Takımı ve Kılıç Kalkan ekibinin gösterileri de özel anlara imza attı. Bursa’nın kardeş şehirleri Bosna Hersek (Saray Bosna), Moldova (Çadır Lunga), KKTC (Lefkoşa), Belarus (Mogilev) ve Filisin (El Halil) ile Muş, Niğde, Tokat Niksar, Tokat Turhal ve Kars Arpaçay’dan gelen konuklar da kurtuluş coşkusuna ortak oldu. KKTC ekibi de gösterisiyle törene renk kattı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.