enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5742
EURO
36,2998
ALTIN
2.993,27
BIST
9.359,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

BURSA’DA GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMINA FARKINDALIK ARTIYOR

BURSA’DA GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMINA FARKINDALIK ARTIYOR
14.01.2019 12:18
351
A+
A-

 Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde gereksiz ilaç kullanımı ve antibiyotik reçete edilme oranları düşüş sağlandı.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre aile hekimleri tarafından reçete edilen antibiyotik oranı, 2015 yılının nisan ayında 30,86 seviyelerinde iken, 2018 yılının nisan ayında sürecinde yapılan farkındalık çalışmaları sayesinde 22,65 seviyelerine kadar geriledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımının önüne geçmek için hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve eczacıların işbirliği içerisinde olmalarının kullanım oranlarının düşürülmesi açısından oldukça önem arz ettiğini belirtti. Bursa’da yürütülen kapsamlı çalışmalarla konuya duyarlılığın arttığına dikkat çeken Dr. Akan, “Biz ilk olarak hekimlere, sağlık çalışanlarına ve eczacılara eğitim vererek onları bu konuda bilinçlendirdik. Vatandaşlarımız ve öğrencilerimize yönelik ise, ilimizin her noktasında eğitim ve farkındalık çalışmaları gerçekleştirdik. Vatandaşlarımız gereksiz ilaç kullanımının zararları konusunda önce kendilerini ikna etmeli, gereksiz antibiyotik tüketiminin karşısında durabilmeliler. Bu konuda toplum olarak ne kadar bilgili olabilirsek o kadar mesafe kat edebiliriz ” dedi.

En Fazla Düşüş Gürsu’da

İlçelerdeki antibiyotik reçete edilme oranları hakkında bilgiler veren Dr. Akan, “Gürsu, 34,49 seviyesiyle 2015 yılı nisan ayında en yüksek antibiyotik reçete edilme oranına sahip ilçemizdi. Bu yılın nisan ayı itibariyle 24,08 seviyelerine gerilediğini görüyoruz. Aynı şekilde Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde de büyük düşüşler söz konusu. Akılcı ilaç kullanımına en duyarlı ilçemizin Orhaneli olduğunu görüyoruz. 2015 yılında 21,04 oranına sahip ilçemiz Nisan Ayı itibariyle 18,47 oranını yakalamış durumdadır. Bu ilçemizi Yenişehir ve Mudanya ilçelerimiz izliyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.