Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, ‘İhracat Destekleri Bilgilendirme Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Ticaret Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Mustafa Ali Yurdupak, BTSO’nun yürüttüğü 16 UR-GE ve 1 Hiser projelerinde göstermiş olduğu performansla Türkiye’de lider konumda olduğunu ifade etti.
“BTSO, UR-GE Projelerindeki Başarılarıyla Türkiye’de Lider Konumda”
BTSO, ‘İhracat Destek Ofisi’ ve ‘Destek Kapısı Projesi’ kapsamında önemli bir organizasyona daha imza attı. Ticaret Bakanlığı’nın ihracat desteklerinin aktarıldığı toplantıya, iş dünyası temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, yaptığı konuşmasında Türkiye’nin üretim üssü Bursa’nın BTSO liderliğinde ülkenin ihracata dayalı kalkınma hedeflerine liderlik ettiğini ifade etti.
İHRACATTA BTSO FARKI
Muhsin Koçaslan, BTSO’nun Küresel Fuar Acentesi, Ticari Safari, nitelikli fuar organizasyonları, Türk Ticaret Merkezleri, UR-GE ve HİSER gibi ihracat odaklı projeleriyle kent ekonomisine önemli bir katkı sağladığını söyledi. BTSO olarak KOBİ’lere ihracatçı kimliği kazandırmaya ayrı bir önem verdiklerini ifade eden Koçaslan, “Son 6 yıllık süreçte Odamızın projelerinin de katkısıyla Bursa’mız 1.300’den fazla yeni ihracatçı firma kazandı. Ülkemizin ekonomi cephesinde verdiği güçlü mücadelenin önderliğini yürüten iş dünyası temsilcileri olarak elde ettiğimiz başarıları sürdürülebilir kılmak adına azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“DIŞ TİCARET FAZLASI VEREN ŞEHİR”
Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Gündoğdu, ülkelerin kalkınmasının anahtarının ihracattan geçtiğini ifade ederek, Bursa gibi şehirlerin sayısının artmasıyla Türkiye’nin hedeflerine ulaşacağını vurguladı. Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz ise Bursa’nın üretim ve ihracattaki sahip olduğu potansiyeliyle ülke ekonomisinin büyümesine liderlik eden şehirlerden birisi olduğunu vurguladı.
“EN DOĞRU ADRES BTSO”
KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Mustafa Ali Yurdupak, devletin yeni ihracatçıların sayısını artıracak ve Türkiye’nin dış ticaret hacmini güçlendirecek birçok destek kalemini hayata geçirdiğini söyledi. Ticaret Bakanlığı olarak yerel paydaşlarla işbirliği yaptıklarını ifade eden Yurdupak, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ihracat desteklerinden en fazla yararlanan kurumların başında geldiğini vurguladı. ‘İhracat Destek Ofisi’ ve ‘Destek Kapısı’ gibi projeleri hayata geçiren BTSO’nun UR-GE projelerinde gösterdiği performansla Türkiye’de zirvede yer aldığını kaydeden Yurdupak, “BTSO şimdiye kadar 16 UR-GE 1 HİSER Projesini hayata geçirdi. Odamız, Türkiye’de henüz ulaşılmamış bir başarıya imza attı. Bu noktada müracaat için en doğru adres, BTSO.” dedi.
DESTEKLER ANLATILDI
Yurdupak, yaklaşık 1,5 saatlik sunumunda Ticaret Bakanlığı’nın mal ihracatına yönelik sunduğu ‘ihracat hazırlık/kurumsal kapasite oluştura destekleri’, ‘pazarlama tutundurma destekleri’ ve ‘yüksek katma değere yönelik destekler’ başlığı altında destek kalemleriden bahsetti.
“ŞU ANDA 200 AKTİF UR-GE PROJESİ VAR”
UR-GE destekleri hakkında bilgiler veren Yurdupak, bu destek programı ile kümelenme mantığı temelinden yola çıkarak firmaların uluslararası arenada söz sahibi olmasının hedeflendiğini vurguladı. 2011 yılından bu yana Bakanlık olarak yaklaşık 500 UR-GE projesinin desteklendiğini ifade eden Yurdupak, şu anda aktif proje sayısının 200 olduğunu dile getirdi. Yurdupak, “Asgari 10 firmamızın katılımıyla başvuru yapılabiliyor. 3 yıl süren UR-GE Projemiz firmalara bir yol haritası çiziyor. UR-GE ile ihtiyaç analizi, danışmanlık, eğitim, yurt dışı pazarlama faaliyeti ve alım heyeti organizasyonlarına destek veriyoruz. UR-GE şu anda sahadan kabul gören bir destek mekanizması.” diye konuştu.
Yurdupak, sunumunda Ticaret Bakanlığı’nın Türk Ticaret Merkezlerinden; ‘Pazara Giriş ve Pazar Araştırması’na, “Markalaşma’dan Turquality gibi 13 ayrı destek mekanizmasının detayları hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Yurdupak, sunumunun ardından firmalardan gelen soruları yanıtladı.