enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5742
EURO
36,2998
ALTIN
2.993,27
BIST
9.359,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

Bursa İş Dünyası Piyasalarda ‘Öngörülebilirlik’ Vurgusu Yaptı

Bursa İş Dünyası Piyasalarda ‘Öngörülebilirlik’ Vurgusu Yaptı
21.11.2021 17:58 | Son Güncellenme: 21.11.2021 18:27
390
A+
A-

Bursa İş Dünyası Piyasalarda ‘Öngörülebilirlik’ Vurgusu Yaptı Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmiş olan istişare toplantısında para politikalarının reel sektöre etkileri ve iş dünyasının beklentileri değerlendirildi. Merkez Bankası’nın faiz indirimleri sonrasında döviz kurlarında yaşanan yüksek artışların piyasalarda öngörülebilirliği azalttığına vurgu yapan iş dünyası temsilcileri, finansal istikrar adımlarının atılmasını beklediklerini ifade etti.

Bursa İş Dünyası Piyasalarda ‘Öngörülebilirlik’ Vurgusu Yaptı

Bursa İş Dünyası Piyasalarda ‘Öngörülebilirlik’ Vurgusu Yaptı

EKONOMİ – BTSO ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Yönetim Kurulu Üyelerinin beraberinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, Eski Başbakan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Bursa Milletvekili Refik Özen, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ile iş dünyası temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, zorlu pandemi sürecinde ortak akıl ve istişare kültürü ile hareket etmenin çok daha anlamlı hale geldiğini söyledi. Sürecin başından bu yana AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile sık sık bir araya geldiklerini dile getiren Burkay, iş dünyasına verdikleri destekler için teşekkür etti.

İBRAHİM BURKAY: “DÖVİZ KURLARINDAKİ BELİRSİZLİK ÖNGÖRÜLEBİLİRLİĞİ AZALTIYOR”

Son dönemdeki ekonomi politikaları ve dövizdeki dalgalanmanın piyasalara yansımalarını değerlendirmek için istişare toplantısını düzenlediklerini belirten Burkay,

“Küresel ekonominin darboğazdan geçtiği bir dönemde iş dünyası olarak temel beklentimiz, yeni yatırımları ülkemize kazandıracak, üretim, istihdam ve ihracat amaçlarımızı destekleyecek politikaların geliştirilmesidir. Bu noktada cari dengeyi korumak adına finansal istikrara dönük adımlarla beraber fiyat istikrarının da göz önüne alınması, iş dünyamızın öngörülebilirliğini artıracaktır. Bu sebeple özellikle şirketlerimizin bilançolarını belirledikleri bir dönemde döviz kurlarının düzeyinden ziyade volatilitesi ile oluşan belirsizliğin ortadan kaldırılması kritik önem arz etmektedir. Bununla beraber tüm dünyanın ajandasında ilk sırada bulunan yüksek enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi ve yatırımları destekleyici nitelikteki faiz politikaları, ülkemizin büyüme niteliğini artıracaktır.” dedi.

İŞLETME SERMAYESİ İHTİYACI ARTTI

Bursa İş Dünyası Piyasalarda ‘Öngörülebilirlik’ Vurgusu Yaptı

Sektörlerin talep ve beklentilerine ilişkin de değerlendirmeler yapan Başkan Burkay,

“Firmalarımızın işletme sermayesi ihtiyacı her zamankinden daha fazla artmış durumda. Kamu bankalarında iki sene önce dövizden TL’ye çevrilen kredi limitleri kurdaki yükseliş sonrası bir hayli geri geldi. TL’nin değer kaybı sonrası iki sene önce 10 000 000 dolar limiti olan ihracatçının bugün bu limiti nerdeyse 4 000 000 dolara kadar eridi. Bu durum nakit akışı dengesi ve üretimde sürdürülebilirlik açısından büyük bır sorun. Bunun yeniden dövize çevrilmesini bekliyoruz. Yine dövizdeki yükseliş sonrası çek teminat açığı problemi de ortaya çıktı. Bu konunun beraberinde esnaflara yönelik KGF destekli uygun faizli kredi olanağının sağlanması ve hizmet piyasasında kira probleminin çözüme kavuşturulması da iş dünyamızın beklentileri arasında yer almakta.” dedi.

Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinden bankalar faiz indirmediği için firmaların yararlanamadığını belirten Başkan Burkay,

“Kamu bankaları bir adım attı fakat özel bankaların da sürece dahil olması ve krediye ulaşımdaki sıkıntıların ortadan kaldırılmasını bekliyoruz.” biçiminde konuştu.

EFKAN ALA: “TALEPLERİN HAYATA GEÇMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, pandemi sürecinin etkilerinin sürdüğünü belirterek, ortak akılla üretilecek çözümler ile sürecin en az hasarla atlatılabileceğini kaydetti. İş dünyası temsilcileri ile ekonomi alanında yaşanan gelişmeleri değerlendirme fırsatı buldukları önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini aktaran Ala,

“İş insanlarımız yaşadıkları problemlerin beraberinde çözüm önerilerini de bize aktardılar. Daha önce yapmış olduğumuz gibi yine bu taleplerin hayata geçmesi adına ilgili her mercide girişimde bulunacağım. Gerekli tedbirler için çalışacağız.” dedi.

YALÇIN AKDOĞAN: “EKONOMİDE YENİ NORMALLER ORTAYA ÇIKTI”

AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, pandemi ile beraber ekonomi alanında yeni normallerin ortaya çıktığını belirterek, “Şu anda bir geçiş sürecindeyiz. Eski alışkanlıklarla birtakım işleri yapmaya devam edersek aynı başarıları elde edemeyebiliriz. Dolayısıyla bu süreci fırsata çevirebilmek adına hep beraber istişare edip, yeni stratejiler belirlememiz gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

REFİK ÖZEN: “TOPLANTILARIN OLUMLU NETİCELERİNİ ALIYORUZ”

Bursa Milletvekili Refik Özen, tüm dünyanın pandemi sebebiyle bir türbülanstan geçtiğini belirterek,

“Pandemi sürecinde önceden iş dünyası ile yapmış olduğumuz toplantıların olumlu sonuçlarını almıştık. Bugün aktarılan taleplerin de takipçisi olmaya devam edeceğiz.” dedi.

ALİNUR AKTAŞ: “İŞ DÜNYASI İLE İSTİŞAREYE ÖNEM VERİYORUZ”

Bursa İş Dünyası Piyasalarda ‘Öngörülebilirlik’ Vurgusu Yaptı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, iş dünyası ile istişareye önem verdiklerini belirterek,

“Pandemi sürecinde başta kira konusu olmak üzere işletmelere büyük kolaylıklar sağladık. Ben de bir ticaret erbabı olarak iş dünyasının hassasiyetlerini yakından biliyorum. Sanayicimizin ve tüccarımızın destekçisi olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

BARAN ÇELİK: “ÖNGÖRÜLEBİLİR PARA PİYASASI İLE İHRACAT DAHA HIZLI BÜYÜR”

Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, pandemi krizinin yaralarını sarmaya çalışan otomotiv piyasasının bir taraftan da global çip krizi ile mücadele ettiğini söyledi. Çip krizinden kaynaklı olarak otomotivin Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı payın yüzde 19 seviyelerinden yüzde 12’ye gerilediğini dile getiren Çelik,

“Bu dönemde para piyasalarındaki volatilite de ihracatçıyı etkiliyor. Döviz kurunun yukarı yönlü hızlı hareketinin ihracatçılarımızın rekabet gücüne pozitif yansıdığı alanlar olsa da ihracatın tüm bileşenlerini dikkate alırsak firmalarımız için öngörülebilir bir piyasa daha tercih edilebilir. Hükümetimizin ihracata dayalı büyüme stratejisini destekliyoruz. Öngörülebilir para piyasası ile ihracatımız çok daha hızlı büyür.” dedi.

ZARİF ALP: “BÜYÜMEK İÇİN YENİ YATIRIM ALANLARINA İHTİYAÇ VAR”

RUMELİSİAD Başkanı Zarif Alp, sanayicilerin son zamanlarda çok büyük bir taleple karşılaştığını belirterek,

“Ancak önümüzdeki yıl ve devamında bu talepleri karşılayamayacak bir duruma gelebiliriz. Firmalarımızın işletme sermayesi ihtiyacı artıyor. Devletin çok hızlı biçimde aksiyon alması gerekmektedir. Bursa ve Türkiye’nin önü açık ama zaman kaybetmeden yeni desteklere ihtiyaç duymaktayız. Ayrıca firmalarımızın büyümek ve yeni yatırımlar için de yer ihtiyacı var.” dedi.

ARİF TAK: “FİYAT İSTİKRARSIZLIĞINA KARŞI TEDBİR ALINMALI”

Bursa İş Dünyası Piyasalarda ‘Öngörülebilirlik’ Vurgusu Yaptı

BESOB Başkanı Arif Tak esnafların sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirterek, fiyat istikrarsızlığı konusuna muhakkak tedbir alınması gerektiğini vurguladı. Arif Tak ayrıca piyasada bazı malların temininde zorluk yaşandığını kaydetti.

TURGAY GÜLER: “KİRA SORUNUNU ÇÖZELİM”

BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, sektörün en önemli sorununun kira borçları olduğunu belirterek,

“Şu anda sektördeki arkadaşlarımızın birçoğu mülk sahipleri ile mahkemelik. Bu borçların tamamı işletmelerin pandemide kapalı olduğu dönemden kaynaklanıyor. Buna muhakkak bir çözüm bulunması gerekmektedir. Geçmişten gelen kira borçlarına ilişkin BTSO olarak bir kanun taslağı hazırlamıştık. Bunun devreye alınmasını talep ediyoruz.” dedi.

BURHAN SAYILGAN: “GIDA SEKTÖRÜNÜN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ KOBİ OSB”

BTSO Gıda, Tarım ve Hayvancılık Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan, Bursa’da gıda piyasasının en önemli gündeminin KOBİ OSB olduğunu ifade etti. Şehir içinde kalmış mevcut yerlerinde büyüme alanları olmadığı için firmaların üretimlerini artıramadığını ve bekleyen yüklü siparişlere cevap veremediğini kaydeden Sayılgan,

“Sadece gıda piyasasında böyle en az 100-150 firmamız var. Diğer sektörleri de dahil ettiğimizde kent içinde kalmış plansız sanayi alanlarındaki 2.500’den fazla firmanın bu yönde talepleri var. KOBİ OSB ile ihracatımızı rahatlıkla 3 katına çıkarabiliriz. Diğer taraftan tarım destekleri de yeniden gözden geçirilmeli. Bursa’da ahududu, böğürtlen ve hatta şeftali üretimi azaldığı için fiyatlar yükseldi. Ahududunun fiyatı 60 tl’ye kadar arttı. Bu ürünlerin üretimi desteklenmeli.” biçiminde konuştu.

ARTAN FİYATLAR İŞLETMELERİ ZORLUYOR

BTSO Meclis Üyesi ve Mesleki Gelişim ve Entegrasyon Konseyi Başkanı Abidin Şakir Özen, temel gıda maddelerinde yaşanan fiyat artışlarının hazır yemek sanayicilerini zor durumda bıraktığını belirtti. Özen, 2021 senesinin ocak ayından ekim sonuna kadar salçada yüzde 68, ayçiçek yağında yüzde 45, yumurtada ise yüzde 51 oranında zamla karşılaştıklarını ifade etti.

BTSO Meclis Üyesi Serdar İslamoğlu da bu sene ocak ayında 161 tl’ye aldıkları un çuvalının kasım ayında 313 tl’ye yükseldiğini belirterek,

“Buna rağmen 200 gram ekmeğe yalnızca 25 kuruş zam yapıldı. Ekmek fiyatları komisyonlardan geçerken, un üreticileri serbestçe zam yapabiliyor. Bugün Erzurum ve Yozgat’taki fırıncılar ekmek üretmedi. Bu durum devam ederse bu sorun Türkiye geneline yayılabilir.” biçiminde konuştu.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.