Bursa İş Dünyası 2022 Yılında İhracata ve Nitelikli Üretime odaklandı Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 2021 yılı son meclis toplantısı online ortamda gerçekleştirildi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa iş dünyası olarak 2022 yılında yeni yatırımlara, istihdam oluşturmaya ve ihracatı geliştirmeye odaklanacaklarını belirterek, “Bursa’nın başarısını sürdürülebilir kılmak adına yeni nesil sanayi anlayışına uygun şekilde yüksek teknolojili ve katma değerli üretim merkezi konumunu güçlendirmeyi amaçlıyoruz.” dedi. Başkan Burkay, iş dünyası olarak üretimi ve ihracatı destekleyen yeni ekonomi politikasının başarıya ulaşması için gayret göstermeye, yeni yatırımlara, istihdam oluşturmaya ve ihracata odaklanmaya devam edeceklerini kaydetti.
EKONOMİ – BTSO senenin son Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Ali Uğur başkanlığında online ortamda gerçekleştirdi. Meclis üyelerinin yoğun katılımı ile düzenlenen toplantıda konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, bütün dünyada kayıp yıl olarak kabul gören 2020’nin ardından yeni yıla aşı çalışmalarının yaygınlaşması ve global ticaretin canlanması sebebiyle toparlanma ümidiyle başladıklarını söyledi. Başkan Burkay, iş dünyası olarak üreticilerin yüksek kurla mücadele ettiği, yüksek faiz duvarı sebebiyle yatırımların sekteye uğradığı bir ekonominin sürdürülebilirliğinden söz etmenin mümkün olmadığını ifade etti.
Başkan Burkay, iş dünyası olarak üretimi ve ihracatı destekleyen yeni ekonomi politikasının başarıya ulaşması için gayret göstermeye, yeni yatırımlara, istihdam oluşturmaya ve ihracata odaklanmaya devam edeceklerini kaydetti. İbrahim Burkay, konuşmasında iş dünyasının temel beklentisinin üretim ve yatırım ortamının kalıcı olarak iyileştirilmesi, ekonomi politikalarının kaliteli büyümeyi tesis edecek destekler ve öngörülebilirliği artıracak uygulamalarla hayata geçirilmesinden sözetti. Burkay, Aralık ayında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile yapılan istişare toplantısında meslek komiteleri ve sektörlerden gelen taleplerin aktarıldığını ifade ederek,
“Bu toplantının hemen ardından TL’yi koruma altına alan finansal opsiyonların devreye alınması, üretim çarklarının daha sağlıklı bir biçimde işlemesi, belirsizlikleri minimize etmesi ve enflasyonla mücadele açısından stratejik bir hamledir. Diğer taraftan TL’nin hızla değer kazanması ve piyasalarda oluşan olumlu havanın kısa bir süre içinde tüketici fiyatlarına yansıması hepimizin ortak arzusudur.” diye konuştu.
Başkan Burkay, geride bıraktığımız günlerde Gıda Toptancıları Çarşısı üyeleriyle bir araya geldiklerini ifade ederek,
“Üyelerle görüş alışverişinde bulunmaya ve enflasyonu düşürmek için üretim ve ticaret yaşamının tüm tarafları olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam etmekteyiz. Devletimizin üreticilerimizin üstündeki maliyet yükünü hafifletmesiyle inşallah bu konu da da hızla yol alacağımıza ve başarıya ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. Bununla beraber asgari ücret vergi indiriminin tüm personeli kapsayacak şekilde düzenlenmesi, KDV iadelerin hızlandırılacak olması, kurumlar vergisi indirimi ve yeni kredi garanti fonu paketi de firmalarımıza direk olarak yansıyacak desteklerdir. Başta ihracatçılarımız olmak üzere işletmelerimizin faaliyetlerini kolaylaştırmanın öncelikli şartı döviz kurlarında sert iniş – çıkışlarla değil istikrarlı ve sürdürülebilir yapıyı tesis etmekle mümkündür. Kur dalgalanması nedeniyle fiyatlama belirsizliği yaşamakta olan ihracatçı firmalarımıza Merkez Bankası ileri vadeli kur uygulamasının getirilecek olması da dış ticaretimizi destekleyen ve öngörülebilirliği artıran bir uygulamadır.” biçiminde konuştu.
Başkan Burkay, BTSO olarak yeni senede üyelerinin taleplerinin takipçisi olmayı sürdüreceklerini söyledi. Meclis ve komitelerin özverili çalışmaları ile belirlenen sektörlerin talep ve önerilerinin sene boyunca yönetim kurulunun en önemli gündem başlıkları arasında yer aldığını dile getiren İbrahim Burkay,
“Sanayicimizin, tüccar ve esnafımızın yaşadıkları sıkıntılara çok büyük bir hassasiyetle yaklaştık. Meclisimizin, meslek komitelerimizin ve sektör konseylerimizin beklentilerini, çözüm önerilerimizle beraber başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Ticaret Bakanımız ve ilgili diğer tüm bakanlarımıza her fırsatta aktardık. Bu görüşmelerin ardından gerek iç pazarda gerekse de dış ticarette işletmelerimize direk olarak temas eden pek çok düzenlemenin uygulamaya alınmasında büyük pay sahibi olduk. Dâhilde işleme izin belgelerindeki süre uzatımı ilk sırada olmak üzere, firmalarımızın ihracatta yaşadıkları problemlerden, nefes kredisinde ciro şartının kaldırılmasına ve atık ithalatındaki yönetmelik değişikliğine kadar pek çok uygulama bu meclis çatısı altındaki görüşmelerin ardından arzu ettiğimiz şekliyle düzenlendi. Üyelerimizle birlik ve dayanışma içinde hareket ederek daha kuvvetli bir Bursa ve Türkiye için azimle çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
“Türkiye ekonomisinin yeni yol hikâyesinde en önemli rol üreticilerimize ve ihracatçılara verildi” vurgusu yapan İbrahim Burkay, Bursa’nın salgın öncesi dönemde gerekse de koronavirüsle mücadele sürecinde kuvvetli üretim altyapısı ve ihracat artışıyla tedarik zincirinin en önemli halkaları arasında olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Kentin başarısını sürdürülebilir kılmak adına yeni nesil sanayi anlayışına uygun biçimde yüksek teknolojili ve katma kıymetli üretim merkezi konumunu güçlendirmeyi hedeflediklerini söyleyen Burkay, “Bu sebeple 2022’yi kaliteli üretim ve ihracat yılı olarak ilan ediyoruz. Yıl boyunca meclis ve komitelerimizin destekleriyle yapacağımız çalışmalar ile bir taraftan imalatı, istihdamı ve ihracatı artırırken, eş zamanlı da girişimcilik ekosisteminin gelişimini, inovasyonu, katma değeri yüksek teknolojik ürünleri ve ölçek ekonomisine geçişi hızlandırmayı amaçlıyoruz. Bu noktada ülkemizin yüksek teknolojili ilk organize sanayi bölgesi konumunda bulunan ve fabrika binalarımızın hızla yükseldiği TEKNOSAB’da bir hayali daha gerçeğe dönüştürerek üretim ve ihracata başlamış olacağız.” diye konuştu.
KOBİ düzeyindeki firmaları ihracata teşvik etmek amacı ile BEBKA desteği ile BTSO bünyesinde Dış Ticaret Merkezi’nin faaliyete geçtiğini dile getiren Başkan Burkay, şöyle konuştu:
“Küresel Fuar Acentemiz, 30’u aşkın UR-GE ve HİSER projemiz ile Ticari Safari gibi projelerimizle Bursa, yeni senede da Türkiye’mizin amaçlarına liderlik etmeyi sürdürecektir. Bu kapsamda yeni senenin ilk fuar organizasyonunu 12-15 Ocak tarihleri arasında Junioshow Fuarı’yla gerçekleştireceğiz. Türkiye’ye örnek projeleri hayata geçirirken öz kaynakları etkin ve verimli bir biçimde kullandık. Yaşadığımız zorlukların üstesinden gelebilmek ve sektörlerimize nefes aldırmak için üyelerimizle devamlı iletişim halinde olduk. Meclis ve komite üyelerimize Türkiye’ye örnek nitelikteki çalışmalara destekler için şükranlarımı sunuyorum. Yeni senede da çok daha kuvvetli bir Bursa ve Türkiye için inşallah azimle çalışmayı sürdüreceğiz.” açıklamalarında bulundu.
BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, Bursa’nın sanayi ve ihracat odaklı mali yapısı sayesinde ülkede yönelen tedarik talebinin karşılanmasında önemli bir rol oynadığını söyledi. Ocak-Kasım döneminde kent ihracatının bir önceki yıla kıyasla yüzde 17,3 artış gösterdiğini dile getiren Uğur,
“Bu zorlu senede Odamız proaktif ve sonuç odaklı yoğun bir çalışma sergiledi. Odamız, sanayi ve ihracat odaklı çalışmalarıyla Bursa’nın 2021 senenindaki toparlanma dinamiklerinden yararlanmasına öncülük etti. Yeni bir yıla girerken ekonomideki toparlanma ivmemizi gelecek için umut verici görüyoruz. Kentimizin ve ülkemizin potansiyeline güveniyoruz. En büyük gücümüzün yine ‘birlik ve beraberliğimiz’ olacağına inanıyorum.” açıklamalarında bulundu.