enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5029
EURO
36,1862
ALTIN
2.985,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
Advert

Bursa Covid-19 için “nefes” olacak

Bursa Covid-19 için “nefes” olacak
28.04.2020 13:03
439
A+
A-

Bursa Covid-19 için “nefes” olacak. Bursalı mühendisler, “Her Nefes Önemlidir” sloganıyla acil durum solunum cihazı üretimi için hareket geçti.

Bursa Covid-19 için “nefes” olacak. Çalışmalarını Bursa Uludağ Üniversitesi ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (ULUTEK Teknopark) yürüten Bursalı mühendisler, cihazın ilk prototipini üretti.

ACİL NEFES PROJESİ

Covid-19 ile mücadele kapsamında olası bir mekanik ventilatör krizine hazırlıklı olmak için başlatılan

“Acil Nefes” projesinde, koronavirüs tedavisinde kullanılmak üzere seri üretime uygun yerli bir solunum cihazı geliştirildi.

Araştırma ve geliştirme faaliyetleri Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde gerçekleştirilen cihazın prototipi yapıldı.

GÖNÜLLÜ EKİBE DESTEK OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEN

Acil Nefes projesi, gönüllü bir grup mühendisin kâr etme amacı gütmeden tamamen milli ve insani değerlerle bir araya gelmesi, Promak Otomotiv ve Sonar Otomotiv’in de altyapı desteği sağlaması ile Mart ayının son haftasında hayata geçti.

Alanında uzman ve tecrübeli mühendislerden oluşan ekip; Covid-19 tedavisinde görev alabilecek bir cihazı minimum gereklilikleri karşılayacak, kullanımı kolay, mekanik, basit, hızlı ve seri üretilebilir bir şekilde tasarlamayı hedefledi.

Yüksek motivasyonla, yaklaşık 3 haftalık yoğun bir çalışma sonucunda tasarım ve üretim faaliyetleri tamamlandı.

EKİP FEDAKARCA ÇALIŞTI

Yeditek A.Ş. Teknoloji Ekip Lideri ve Acil Nefes Proje Koordinatörü Aziz Karaburun, Avrupa’da yaşanan krize vurgu yaparak, “Krizin büyüdüğü dönemde İtalya ve İspanya’dan solunum cihazı yetersizliği sebebiyle duymayı hiç istemeyeceğimiz haberler geldi.

Biz de ülkemizin ve insanlarımızın benzer duruma düşmemesi, doktorlarımızın hastalar arasında seçim yapmak zorunda kalmaması için, hızlıca bu konuya eğildik ve öncelik verdik.

Kısa sürede bir ekip kurarak, araştırma ve geliştirme çalışmalarımıza başladık. Bu süreçte asıl faaliyet konumuz olan projelere ara vererek, tüm enerjimizi solunum cihazı için kullandık.

Ekip sabah akşam fedakarca çalışıp, bu kadar kısa bir sürede prototip üretimini tamamladı” dedi.

ENTÜBE HASTALARI HAYATA BAĞLAYACAK

Üretilen solunum cihazının yoğum bakım ünitelerinde entübe edilmiş ve spontan solunumu olmayan hastalar üzerinde kullanılmasının planlandığına işaret eden Karaburun,

“Solunum sayısı, tidal hacim, nefes alma/verme süreleri, basınç limitleri gibi parametrelerin ayarlanabildiği cihaz, standart bir mekanik ventilatörün yapması gereken temel işlevleri karşılıyor.

Böylece, herhangi bir olumsuz senaryoda sayısı artan entübe hastalar bu cihaza bağlanacak ve hayat kurtaracak” diye konuştu.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.