Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle ‘Tarih Başkenti’ olan Bursa, şimdi de ‘2020 Avrupa Yeşil Başkenti’ unvanına aday oldu. ‘Avrupa Yeşil Başkenti Yarışması’nın 2020 yılı adayları arasına 12 ülkeden 13 şehir girdi, Türkiye ise Bursa ile aday listede yerini aldı.
Bugüne kadar 10 kentin ‘Yeşil Başkent’ unvanı kazandığı ‘Avrupa Yeşil Başkenti Yarışması’nın 2020 yılı adayları arasına 12 ülkeden 13 şehir girdi, Türkiye’den ise aday listede sadece Bursa yer aldı.
Avrupa Komisyonu’nun 2010 yılından beri her yıl çevre dostu şehir yaşamını teşvik etmek üzere düzenlendiği ve bugüne kadar Avrupa ülkelerinden 10 şehrin kazandığı ‘Avrupa Yeşil Başkenti Yarışması’nın 2020 yılı için heyecan dorukta…
‘Yeşil Başkent’ unvanı, diğer Avrupa şehirlerine örnek olmanın yanı sıra turizm, iş ve yaşam merkezi olarak da kentlerin itibarını pekiştirirken; 2020 yarışmasına Türkiye, İngiltere, Macaristan, Belçika, Portekiz, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, İtalya, İspanya, Estonya, İzlanda ve Polonya’dan 13 kent aday oldu. Türkiye’den de Bursa’nın adaylık dosyası konsey tarafından kabul edildi.
“Yeşil Bursa’nın heyecanını yaşıyoruz”
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaptığı açıklamada, değerleriyle göz dolduran Bursa’nın ‘Yeşil’ kimliğinin değerini vurgulayarak, “Bursa, çok güzel bir şehir. Yeşiliyle, doğasıyla, Uludağ’ı, denizi, tarihi, kültürü, maneviyatı ve tüm güzellikleriyle özellikli bir şehir. Bursa’da yaşamak gerçekten bir ayrıcalıktır. Bursa, her zaman ‘Yeşil’ sıfatıyla nitelenmiş, akıllarda ‘Yeşil Bursa’ olarak yer etmiş bir şehir. Bizler de bugün ve geleceğe yönelik çalışmalarımızı planlarken, Bursa’daki bu doğal zenginliği ve yeşili öne çıkaran, kentin estetiğini gözler önüne seren adımlar atmaya özellikle dikkat ediyoruz. ‘Yeşil Bursa’nın ‘Avrupa Yeşil Başkenti Yarışması’nda değer bulması çok heyecan verici bir durum. Bursa’nın güzelliklerinin dünyaya tanıtılması adına da çok gurur verici olan bu adımın sevincini yaşıyoruz” diye konuştu. Başkan Aktaş, unvanın önemini vurguladığı açıklamasında, “Yeşil başkent unvanının alınması halinde Bursa’nın itibarı, hem Türkiye’de hem de dünyada bir kat daha artacak. Dünyada bu şehirleri takip eden turistler de var. Bu unvanın Bursa’ya gelmesi daha da ilgi çekecek ve Bursa, ‘Yeşil’ konusunda turistler için bir cazibe merkezi olacak” dedi.
Kent yaşamı bütünüyle ele alınıyor
Yarışma kapsamında, aday şehirlerin ‘kent yaşamını her yönüyle kapsayan 12 gösterge alanında hazırlanan’ eylem planları değerlendirmeye alınıyor. Başvuruda Bursa için; iklim değişikliği ile mücadele, iklim değişikliğine uyum, sürdürülebilir ulaşım, sürdürülebilir arazi kullanımı, doğa ve biyoçeşitlilik, hava kalitesi, gürültü yönetimi, katı atık yönetimi, su ve atıksu yönetimi, ekoyenilik, enerji performansı, entegre çevre yönetimi olmak üzere 12 farklı gösterge alanında yapılan, yapılmakta olan ve gelecekte yapılması planlanan çalışmalar değerlendirildi.
Özellikli çalışmalar
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda kurum içi ve kurum dışı birçok paydaşın desteğiyle doldurulan başvuru formunda; yeşil alanların artırılması, iklim değişikliği ile mücadele, karbon ayak izinin belirlenmesi, iklim değişikliği eylem planı, entegre atık yönetimi, kentin gürültü haritasının çıkarılması, atıksu arıtma tesislerinin yapılması, altyapı sisteminin yenilenmesi, katılımcı yönetim, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, raylı sistemler ve bisiklet yollarının geliştirilmesi gibi birçok çalışma ön plana çıkarıldı.
‘Yeşil’ ile anılan Bursa’nın bu kimliğinin uluslararası alanda da tanınması amacıyla önemli bir fırsat olan ‘Avrupa Yeşil Başkent Ödülü’, kentlere ‘Yeşil Başkent’ unvanının verilmesini sağlıyor. Ayrıca ödül, seçilen kentleri diğer Avrupa şehirleri için örnek konumuna sokarken; turizm, iş ve yaşam merkezi olarak da itibar pekiştirmede, uluslararası işbirliklerini geliştirmede, yeni iş alanları oluşturmada, uluslararası alanda tanıtım sağlanarak kentin görünürlüğünü artırmada kolaylık getiriyor.
Adaylık sürecinde ‘Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen uzmanlar tarafından’ aday kentlerin başvuru dosyaları teknik açıdan incelenecek. Nisan ayının sonuna doğru kısa listeye kalan kentler açıklanacak. Kısa listeye kalan kentler, jüriye sunumlarını yapacak ve Haziran 2018’de de ödülü kazanan kent açıklanacak. Avrupa Yeşil Başkenti Ödülü’nün 10. senesi olması nedeniyle ödülü kazanan kent, 350 bin Euro para ödülü ile ödüllendirilecek.
Avrupa Yeşil Başkent ödülünü kazanan ülkeler şöyle:
2010- Stockholm (İsveç)
2011- Hamburg (Almanya)
2012- Vitoria-Gasteiz (İspanya)
2013-Nantes (Fransa)
2014-Kopenhag (Danimarka)
2015- Bristol (İngiltere)
2016- Ljunljana (Slovenya)
2017- Essen (Almanya)
2018- Nijmegen (Hollanda)
2019- Oslo (Norveç)