enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5340
EURO
36,1622
ALTIN
2.965,70
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
9°C
Bursa
9°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Advert

BUMİAD YAŞAMDA VE ENERJİDE SUYUN ÖNEMİNİ ELE ALDI

BUMİAD YAŞAMDA VE ENERJİDE SUYUN ÖNEMİNİ ELE ALDI
07.12.2018 21:14
292
A+
A-

 Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği (BUMİAD) bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal Siyasal Ekonomik Teknolojik Araştırmalar ve Stratejiler Enstitüsü (SETASE) 3. Toplantısını, Geçmiş Dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, Yüksek Mühendis Erdem Saker’in katılımıyla gerçekleştirdi.

BUMİAD Dernek Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya; BUMİAD Başkanı M. Orhan Efe, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, BTÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet İşleyen, BTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rasim Alper Oral, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, MARSİFED Yönetim Kurulu Üyesi İlker Özaslan, UTEK Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Tercanlıoğlu, ARSİYAD Yönetim Kurulu Üyesi Yener Özemre ile birlikte çok sayıda BUMİAD ve BUMİAD Gençlik Platformu üyesi katıldı.

BUMİAD Başkanı M. Orhan Efe’nin, geçmiş dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı yüksek mühendis Erdem Saker ile birlikte yaşamda ve enerjide suyun önemi ve su politikaları üzerine söyleşi gerçekleştirdiği SETASE toplantısında, Bursa’nın su kaynakları, temizliği ve su politikaları üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.

“Vücudumuzun ve dünyanın yüzde 75’i sudan oluşuyor”

Suyun insan yaşamındaki önemine dikkat çeken BUMİAD Başkanı M. Orhan Efe, “İnsan vücudunun ve dünyanın yüzde 75’i sudan oluşuyor. Fakat insan nüfusu hızla artmasına rağmen, doğal su kaynaklarında bir artış yaşanmıyor. Ve ne yazık ki elimizde bulunan doğal temiz su kaynaklarını bizler kirletmekteyiz. Bu noktada suyun kullanım politikaları olukça önem kazanıyor. Dişlerimizi fırçalarken, bulaşık, çamaşır yıkarken, toprağı sularken gibi su kullandığımız zamanlarda alacağımız basit tedbirlerle, su kullanımında önemli tasarruflar sağlayabiliriz” dedi.

“Nüfusumuz 100 milyon olduğunda su sıkıntısı yaşayacağız”

Dünyanın dörtte üçünün sudan oluşmasına rağmen, bu suların ancak üçte ikisinin tatlı olduğunu ve bu suların yüzde 70’inin de Antarktika’daki buzullarda bulunduğunu vurgulayan Geçmiş Dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, Yüksek Mühendis Erdem Saker de şöyle konuştu; “İnsanın kullanımına çok az miktarda su kullanım imkanı kalabiliyor. Türkiye’deki yıllık tatlı su miktarı ise 186 milyar metreküpü bulmakta. Şu anda kişi başına düşen su kullanım miktarımız, yıllık 1700 metreküpü bulmakta. Fakat nüfusumuz 100 milyonu bulduğu zaman, su kullanım miktarımız 1200 metreküpe düşecek, bu da su kıtlığına yol açacak. Bizlere suyu daha verimli kullanma konusunda önemli görevler düşüyor.”

DSİ 1. Bölge Genel Müdürlüğü dönemindeki tecrübelerini de katılımcılarla paylaşan Saker, “23 yıllık görevim süresince ‘Bursa’da su çeşmeden içilir’ anlayışıyla hareket ederek içme suyu sıkıntısının giderilmesi için önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Doğancı Barajı’nın yapımına olan katkılarımızın yanı sıra, Nilüfer Çayı’nı verimli bir şekilde kullanmak amacıyla acil içme suyu projemizi hayata geçirdik. Bu tip çalışmalar şehirleri daha yaşanabilir hale getiriyor” diye konuştu.

“Türkiye tarım konusunda Hollanda’yla yarışabilecek potansiyele sahip”

Türkiye’nin doğal imkânlarıyla büyük bir tarım potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Saker, “Tarım ve hayvancılıkta Hollanda ile yarışabilecek potansiyele sahip olmamıza rağmen bunu hayata geçiremiyoruz. Bu sorunların başında suyu toprakla verimli bir şekilde buluşturamamak ve eğitim sıkıntıları yatıyor. 38 milyon hektar tarım alanına sahibiz fakat bu alanların ancak 8,5 milyon hektarı sulanıyor. Bu rakamı artırırsak daha güçlü bir tarım ülkesi olabiliriz” ifadelerini kullandı.

BUMİAD üyelerinin sorularını cevaplayan BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç de, BUSKİ’nin faaliyete geçirdiği atık su arıtma tesisleriyle, Bursa’nın suyunun temizlenmesi için çalıştıklarını ifade etti. Kaçak su kullanımına da değinen Gülenç, kaçak su kullanım oranının yüzde 20’lere kadar düştüğünü ve bu rakamı daha da aşağıya çekmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından BUMİAD Başkanı M. Orhan Efe ve BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, Geçmiş Dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, Yüksek Mühendis Erdem Saker’e plaket takdim etti.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.