enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Bu turşular müzelik

Bu turşular müzelik
02.10.2018 21:43
312
A+
A-

Bursa’da Yaşam Kültürü Müzesi’nde gerçekleştirilen ‘turşu yapımı atölyesi’ renkli görüntülere sahne oldu. Katılımcılar, mutfak kültürünün önemli bir parçası olan turşuyu müzede kurdular.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanlığı bünyesinde Müzeler Şube Müdürlüğü koordinesinde faaliyetlerini sürdüren Bursa’da Yaşam Kültürü Müzesi,  farkındalık etkinlikleri ile dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde müzede gerçekleştirilen ‘turşu yapımı atölyesi’  renkli görüntülere sahne oldu.  Bursa’nın yaşam kültürünü gelecek nesillere anlatmak ve aktarmak hedefiyle projelendirilen ve geleneksel tatlara dikkat çekmek için gerçekleştirilen atölye çalışması yoğun ilgi gördü.

Orhangazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ve Gedelek Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin destekleriyle ile gerçekleştirilen etkinliğe katılanlar ‘Gedelek Turşusu’nun nasıl kurulduğu hakkında bilgi sahibi oldu.  Atölye çalışmasında Bursa’nın turşularıyla meşhur Gedelek köyünden gelen aşçılar, katılımcılara turşu kurmanın püf noktalarını anlatı. Atölye malzemelerinin Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığı etkinliğe Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik de eşlik etti.

Sirke mi, limon mu?

Geleneksel yemek kültürünün ve kış sofraların vazgeçilmezi olan Gedelek turşusuna ilişkin tariflerin verildiği etkinlikte, katılımcılara turşu kurulumunun incelikleri anlatıldı.  Gedelek Turşusu’nun lezzet sırrının içinde barındırdığı 12 mineralli Gedelek suyu olduğunu ifade eden usta aşçılar,  turşu kurulumunda kullanılması gereken malzemelerin de titizlikle seçilmesi gerektiğine vurgu yaptılar. Yıllardır Gedelek Turşusu üreten usta açılardan Mustafa Bayer,  filmlere konu olan tartışmalı turşu malzemelerinden sirke mi?  limon mu? sorusuna da açıklık getirdi. Bayer  “Turşuyu sirke ile yapıyoruz kapatmadan önce birkaç limon dilimi atıyoruz” dedi.

Bursa’nın Yaşam Kültürü Müzesi’nde renkli bir etkinlikle stres atan katılımcılar, kendilerine bu imkânı tanıyan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Müzeler Şube Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ettiler.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.