enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2385
EURO
37,0837
ALTIN
3.016,07
BIST
8.866,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
20°C
Cumartesi Açık
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Bu köye gitmek cesaret ister! Sadece 40 ölü yaşıyor

Bu köye gitmek cesaret ister! Sadece 40 ölü yaşıyor
20.12.2018 11:22
275
A+
A-

Japonya’nın en küçük adalarından biri olan Nagoro’daki bu köy, ölen ya da kaybolan halkın kuklalarıyla dolu.

Nagoro köyünde bir zamanlar yüzlerce kişi yaşıyordu. Köydekilerin büyük çoğunluğu daha iyi bir hayat için şehirlere göç etti. Bir kısmı da öldü. Bugün Nagoro’da sadece 40 kişi yaşıyor.

Garip gelenek sadece ölülere değil, aynı zamanda kaybolmuş köylülere de uygulanıyor.

Bu geleneğin temelini ise; Tsukimi Ayano attı.

13 yıllık aradan sonra köyüne dönen Ayano Tsukimi, köyünü ıssız bir vaziyette buldu. Karşılaştığı manzara karşısında çareyi bir zamanlar burada yaşamış olan insanların kuklalarını yaparak ve bu kuklaları evlere, bahçelere, duraklara, okul sıralarına yerleştirmekte buldu.

 

Tsukimi köyü terk edenleri hiç unutamamış. 65 yaşındaki kadın, onların yokluğunu hissetmemek için elinden geleni yaptı. Köyünden gidenleri temsilen onların benzeri birer kukla dikti. Kadın, gerçek insan ebatlarındaki bu kuklaları köyün her yerine yerleştiriyor.

Tsukimi, kuklalara köyde giydikleri kıyafetleri de dikmiş. Kimisinde bir takım elbise, kimisinde ise köylü kıyafetleri var. Ayano Tsukimi kuklaların ona köyünün canlı olduğu günleri hatırlattığını söylüyor ve “Yanımdaki sandalyede oturan kuklayı sürekli yanıma gelip benimle sohbet eden ve çay içen kadını temsilen yaptım. Onlar bana eski anılarımı hatırlatıyor.” diyor. Ömrü el verdiğince kukla yapmaya devam edeceğini söylüyor. Yanında bir bebek kuklası dahi olsa kendini yalnız hissetmediğini söylüyor.

Tsukimi’nin bu çabası yüzünden Nagoro ‘Kuklalar Köyü’ olarak anılıyor. Köyün nüfusunun azalmasının sebebi düşük doğum oranı ve göç. Japonya’da 10 binden fazla köy veya kasaba Nagoro gibi aşırı nüfus azlığı sebebiyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

İngiliz fotoğrafçı Trevor Mogg, bu bebek evlerini ilk kez görüntüledi.

Yaşlı görünümlü bu bebekler, muhtemelen ölmeden önce de kullandıkları mutfak masasının etrafında oturmaktadır. Arka planda başka bir bebek, bacak bacak üstüne atmış kadınların sohbetini dinliyor.

Bebeklerden biri evin dışında bir puro içerken, diğeri oturma odasında uzanmış…

Bir evin önünde taburede oturan inşaat işçisi..Yaşlı bir kadın, köyde bir evin zemininde yatıyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.