BTSO’ya ‘Yakın Komşu Yakın Dost’ Polonya’dan İşbirliği Daveti Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ‘Polonya’da Yatırım ve Ticaret Fırsatları’ seminerine ev sahipliği yaptı. Polonya İstanbul Başkonsolosu Witold Leśniak, Avrupa’nın kuzey ve güney ekseninde stratejik bir noktada olan Polonya’nın yatırımcıları teşvik eden yeni ekonomi politikaları geliştirdiğini söyledi. Polonya İstanbul Başkonsolosu Witold Leśniak: “Polonya’da Yatırım Yapmak İsteyenler İçin Desteğe Hazırız” dedi. Başkonsolos Leśniak, “Polonya, Avrupa’nın merkezinde yer alan, son dönemde Ar-Ge yatırımlarına hız veren ve tedarik noktasında stratejik avantajları olan bir ülke. Türkiye ile ortak yönlerimiz bir hayli fazla. Polonya’da yatırımı teşvik eden önemli ekonomik politikalar yürütülüyor. Polonya pandemiyle beraber önemli bir dönüşüm içerisinde. Yatırım yapmak isteyen şirketlere devletimiz önemli fırsatlar sunuyor.
EKONOMİ – BTSO, Polonya İstanbul Başkonsolosu Witold Leśniak, Polonya Bursa Fahri Konsolosu Fatma Durmaz Yılbirlik ve beraberindeki heyeti konuk etti. BTSO ve Polonya İstanbul Başkonsolosluğu işbirliği ile hazırlanan fotoğraf sergisi ve müzik dinletisinin ardından Bursa iş dünyası temsilcilerinin katılımı ile ‘Polonya’da Yatırım ve Ticaret Fırsatları’ konferansı düzenlendi. Programın açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ve Polonya ilişkilerinin 600 seneyi aşan köklü bir geçmişe sahip olduğunu ifade etti.
Türkiye ve Polonya ticaret hacminin düzenli ilaçlanma arttığını kaydeden Başkan Burkay,
“Pandemi öncesinde ticaret hacmimiz 6 milyar Euro’ya ulaşmıştı. 2 ülkenin 10 milyar Euro’luk bir ticaret hacmi hedefi bulunuyor. Bu hedefe ulaşabilmek adına Bursa iş dünyası olarak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 2016 senesinde Polonya Ticaret Odası ve 2019 senesinde Polonya Misloviçe İthalatçılar ve İhracatçılar Odası ile bir protokole imza atmıştık. Polonya’da sektörel ticaret heyeti programları hazırlarken, kentimizde düzenlediğimiz fuar organizasyonlarında Polonya’dan iş insanlarını konuk ettik. Polonya, AB ülkeleri içindeki en dinamik ekonomilerden biri. Bursa’da Polonya’ya ihracat yapan 813 firmamız mevcut. Pandemi sonrası Polonya ile iş birliklerimizi en üst seviyelere taşımak adına üzerimize düşen her çeşit görevi yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
Polonya İstanbul Başkonsolosu Witold Leśniak, Türkiye ve Polonya arasındaki ticaret hacminin hızla yükseldiğini söyledi. Polonya ve Türkiye arasındaki yüzyıllara dayanan köklü ilişkilerin ülke ekonomisine de kuvvetli bir biçimde yansımasından memnuniyet duyduklarını dile getiren Başkonsolos Leśniak,
“Polonya, Avrupa’nın merkezinde yer alan, son dönemde Ar-Ge yatırımlarına hız veren ve tedarik noktasında stratejik avantajları olan bir ülke. Türkiye ile ortak yönlerimiz bir hayli fazla. Polonya’da yatırımı teşvik eden önemli ekonomik politikalar yürütülüyor. Polonya pandemiyle beraber önemli bir dönüşüm içerisinde. Yatırım yapmak isteyen şirketlere devletimiz önemli fırsatlar sunuyor. Hükümetimiz tarafından 10 milyar Euro’luk hibe programı hazırlandı. Avrupa’nın kuzey ve güney ekseninde stratejik bir noktada yer alan Polonya, yatırımlar için cazibe merkezi konumunda.” dedi.
Türkiye ve Polonya’nın stratejik konumu nedeniyle yeni işbirlikleri yapabileceğini kaydeden Başkonsolos Leśniak,
“Polonya ile Türkiye arasındaki ilişkiler her alanda devam ediyor. Örneğin Erasmus kapsamında her sene Türkiye’den 4.000 genci ülkemizde ağırlıyoruz. 10 senedir bu proje devam ediyor. İki ülkenin birbirini tanıması için bu çok büyük bir avantaj. Türkiye ve Polonya arasında turizm alanında da ciddi bir işbirliği var. Türkiye’ye gelen Polonyalı turist sayısı 1 000 000 dolayında. Polonyalılar Türkiye’yi turizm alanında tercih ediyor. Polonya ve Türkiye için ‘uzak komşu, yakın dost’ tanımlaması yapılıyor. Bizler bunun yakın komşu yakın dost olarak tekrar düzeltmeliyiz. Çünkü Polonya ile Türkiye arasında ulaşım çok uzak değil. 2 saatlik havayolu ulaşımı mevcut. İki ülke arasında yeni işbirliklerinin önünde hiçbir engel yok.” diye konuştu.
Polonya Bursa Fahri Konsolosu Fatma Durmaz Yılbirlik, 2014 senesinden bu yana fahri konsolosluk görevini sürdürdüğünü söyledi. İki ülkenin kültürel olarak birbirine yakın olduğunu dile getiren Yılbirlik, Durmazlar olarak 28 senedir Polonya ile işbirliği içerisinde olduklarını belirtti. Yılbirlik
“Varşova’da 50 çalışanın olduğu bir bayimiz var. Makine üretimi yapıyoruz. Polonya’da işbirliği ve yatırımlarımıza devam edeceğiz. Polonya 2004’te AB üyesi olduktan sonra ekonomi standartlarını modernleştirdi. Fahri konsolosluk olarak Bursa ve Polonya arasındaki ilişkilerin her seviyede gelişmesi için çalışmayı sürdüreceğiz.” dedi.
Programda başkonsolosluk yetkilileri tarafından Polonya’nın yatırım imkanlarının anlatılmış olduğu sunumlar gerçekleştirildi. Bursa AB Bilgi Merkezi’nin katkılarıyla düzenlenen etkinlik, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.